ARTIKELMeridian

Meridian Reference Audio Core 818 en M6

De Reference Audio Core 818 is de nieuwe aanwinst voor de 800 Reference Series. Het concept van de Audio Core weet de aansluitmogelijkheden van een high-end voorversterker te combineren met een reeks eigen technologieën. Naast de externe connectiviteit kan de 818 tevens communiceren via de interne Sooloos voorziening met alle Sooloos Digital Media componenten.

De Audio Core 818 is een digitale voorversterker met wat extra netwerkmogelijkheden en intern hoogwaardige digitale processing. Genoeg aansluitingen, maar ik had voor een apparaat van deze klasse wel een surroundmogelijkheid verwacht. Al was het alleen maar het doorgeven van een Dolby of DTS-HD stream via de digitale aansluitingen. Er zitten maar liefst 3x Coaxial S/PDIF, 5x Toslink optical en 1x High-resolution USB op. Overigens geen AES/EBU (alleen dan via de RJ45 interface voor het aansluiten van Meridian apparatuur), dus de hoogst mogelijke ondersteunde samplefrequentie is 96 kHz/24-bit.

Analoge in en uitgangen zitten er overigens wel op: 6 x cinch in en 1 x cinch en 1 x XLR (gebalanceerd) uit. De 818 is via ethernet in een netwerk op te nemen. Hierdoor kan er internetradio worden weergegeven en audiobestanden van een netwerkschijf worden afgespeeld. Dit is allemaal mogelijk door de ingebouwde Sooloos-functionaliteit. Wat je dan ook in het filmpje op de vorige pagina zag was de aansturing van Sooloos in de 818. 

Speakeraansluitingen zijn alleen weggelegd voor de SpeakerLink van Meridian zelf. Het is per slot van rekening een voorversterker en dit is slechts een digitaal signaal wat in Meridian luidsprekers met deze aansluitingen is te gebruiken.

De Audio Core 818 is beschikbaar voor 9.995,- euro.

M6
Met de Sooloos app de Audio Core 818 bedienend, afluisterend op de M6-luidscprekers, is het netwerkcirkeltje weer rond. Vreemd om een stel netwerkkabels naar een paar luidsprekers te zien gaan. Je komt het wel steeds vaker tegen bij digitale sets. Ondanks dezelfde aansluitingen, heeft elke fabrikant wel zijn eigen protocol opgezet, dus de Meridian M6 op een andere versterker aansluiten is een no-go. Ik was verbaasd dat we de speakers nog konden beluisteren, want ze stonden ergens in een hoek van de gallerie (zoals ze ook bedoeld zijn om te plaatsen), met erg veel mensen eromheen, die ook nog eens hard boven de muziek uit probeerden te praten.

Goeie partyspeakers dus, maar een serieuze impressie van het geluid was niet mogelijk. Dat gaan we een volgende gelegenheid zeker nog doen! Wat me wel opviel is dat de twee kleine zuiltjes verrassend veel en strak laag produceerden, en dat voor een tweeweg luidspreker.

Een belangrijk aspect van deze luidspreker is het design. Als je niet beter wist dat het een luidspreker is, zou je denken dat het gaat om een soort grote mysterieuze lavalamp. Alleen de blauwe ledring bovenaan verraadt dat het geheel actief is en geeft een stijlvolle look aan de zuil, waardoor hij niet zou misstaan in een science-fictionfilm. In menig huiskamer zou de M6 overigens ook niet misstaan. Het is een vrouwvriendelijk ontwerp en de maat is perfect, 92 cm hoog, onderaan 30 cm breed en bovenaan 6,6 cm. Met een gewicht van achttien kilo is hij in je eentje bovendien goed te verplaatsen. Onderaan zitten vier spikes, het plaatsen op een standaard is niet nodig.

Aangezien de DA-conversie in de speaker plaats vindt, zit hier ook de versterker, een 150W klasse D versterker. Binnenin zit een 140 mm en een 85 mm aluminium driver. De woofer is naar beneden gericht en de afstraling is enorm breed. Ik ben dan ook erg benieuwd of je dit soort speakers wat meer middenin een kamer moet zetten dan in een hoek, maar dat moet bij een luistertest dan nog maar eens blijken.

De M6 is eveneens beschikbaar vanaf mid-maart, voor een prijs van 3.250,- euro.

Kijk voor meer informatie op de websites van Viertron en Meridian Audio.

 


EDITORS' CHOICE