Statussymbool met uniek geluid

Tijdens de Amsterdamse demosessie gaat de airco uit, want je moet het om je heen zo stil mogelijk maken: een van de gouden hifi-regels, zegt Lyngdorf, die onder meer Dire Straits, Bob Marley, Erik Satie en Michael Jacksons Earth Song draaide.“Iedereen kent dit lied, maar weet waarschijnlijk niet dat er zóveel informatie inzit.”

Natuurlijk is de Model D ook een statussymbool, zegt Lyngdorf. “Je hebt wel een echte Steinway in huis.” Een Duits bedrijf, beroemde acteurs en muzikanten, zelfs beurshandelaren: ze zijn al de trotse eigenaar van een Model D. Namen en rugnummers? Lyngdorf, lachend: “Sorry, dat mag ik niet zeggen, gentlemen’s agreement.” Vast staat wel dat de meeste klanten in Amerika en het Verre Oosten zitten, en een beetje in Europa. In Scandinavië zelf werkt de Model D niet zo goed, vanwege de hoge taxen. Zoals dat geldt voor het hele hoogste high end segment. “Een merk als NAD doet het daarom wel heel goed.”

Prestige & sound, daar gaat het allemaal om, zegt de ook bij RAF aanwezige Deense Hi-Fi Klubben-baas Svend Erik Kristensen. Met misschien een beetje de nadruk op het eerste. “Je kunt een uniek geluid krijgen voor minder geld, maar dan heb je geen handgemaakte Steinway in huis.” Er zijn mensen die er zelfs twee gekocht hebben, weet Kristensen. “Eentje voor thuis en eentje voor hun huis in Panama bijvoorbeeld.” Kopers die vaak ook niet meer precies weten of ze nu vijf of zes sportwagens in de garage hebben staan.

Over smaak valt te twisten, maar is-ie mooi eigenlijk? De meningen zijn verdeeld, afgaande op de reacties uit het publiek, dat de Model D gretig fotografeert. Bijzonder is hij in elk geval. Neem alleen al de afstandsbediening, gemaakt voor op de koffietafel: rond en massief, dik als een driedubbele ijshockeypuck en blinkend van het goud, dat we ook terug zien in de installatie zelf. Is het echt goud wat er blinkt? Lyngdorf lacht.” Een laagje. Maar als jij er eentje met massief goud wil, dan laat ik die voor je maken. You order, we make it.”

De Model D is nog een aantal weken te bewonderen in de high end-room van RAF. “We gaan er absoluut niet vanuit dat we er een gaan verkopen,” zegt Hans Peter Rietveld. “Maar wel dat er veel nieuwsgierigen komen kijken, zo van ‘dat is ‘m dus’.”

De liefhebber met een iets kleinere beurs kan bij RAF trouwens ook terecht voor een echte Steinway Lyngdorf. Het Model S staat er, voor het sympathieke meeneemprijsje van twintigduizend euro...

Steinway Lyngdorf Model D Sound System - 176.000 euro per set
Het Model D Sound System bestaat uit een vloerstaande Head Unit met daarin een topklasse CD-speler, regeleenheid, signaalprocessor en grote volumeknop met display. Hij heeft vier Steinway Lyngdorf Digital Link CAT-5 uitgangen naar de actieve luidsprekers. De vloerstaande Model D dipool actieve luidsprekers hebben een ongelofelijke frequentieweergave van 20 Hz - 22 kHz, bij een nominale impedantie van 4 Ohm. De ingebouwde digitale versterkers leveren 2x400 Watt continu (2x800 Watt piek) voor een maximale geluidsdruk van 117 dB. Dit drieweg systeem bevat vier 30 cm honeycomb woofers, twee 130 mm midrange drivers en een ATM (Air Motion Transformer) tweeter. Afmetingen van de luidsprekers zijn (hxbxd) 2058 x 464 x 797 mm.

MERK

EDITORS' CHOICE