Polk Audio, EBTH en Acoustic Energy


Redactie HiFi.nl | 08 februari 2012 | Home Cinema Modules

De nieuwe LSiM serie van Polk Audio stonden te pronken op de stand. In het midden van de stand stond een grote race game console waar bezoekers even een ritje konden doen achter een groot projectiescherm. Tijdens ons bezoek stond er gelukkig even muziek aan op de grote vloerstaande LSiM707 speakers, zodat de uitmuntende muziekprestaties naar voren kwamen.

Je kunt hier meer over de LSiM serie lezen.

Product line manager Al Baron wilde even iets kwijt over de nieuwe drivers en tweeters in de 707 speakers. “In deze speakers hebben we een box in een box, de zogenaamde Dynamic Sonic Engine (DSE) dat de mid-range driver en de Ring Radiator Tweeter bevat. Deze zitten bij elkaar als een samenwerkend systeem dat bepaalde reflecties (staande golven) tegen gaat. De combinatie van de driver en tweeter levert een verbeterde mid-frequent (200Hz-2KHz) dispersie een een betere `off-axis response`.”

De conus is van nieuw ontwikkeld `belucht` polypropyleen. Met andere woorden: Het met mineralen gevulde propyleen is dus geinjecteerd met lucht. Dit levert stijver en lichter materiaal op met een hoge demping, dat ook beter bestand is tegen vocht, zonlicht en temperatuursverschillen.”

Na zo`n technisch verhaal was het tijd voor iets luchtigere gespreksstof..

Everything But The Box (EBTB)
EBTB is opgericht door Kamen Dobrev en Dobromir Dobrev die in 1991 met bedrijfje Shark Art begonnen. Tijdens de ontwikkeling van de producten kwamen ze erachter dat er veel problemen waren met het conventionele rechthoekige design van luidsprekers. Daarop hadden zij besloten hun eigen designs te ontwerpen. In 2001 ontstond het bedrijfje Terra en in 2003 werd EBTB opgezet.

De producten worden gebouwd in een fabriek in Bulgarije.

Bij Everything But The Box is (bijna) alles rond. Daar wilde we wel iets meer over weten. Een gesprek met  Marina Petrova, verantwoordelijk voor marketing. “De ronde vorm is beter voor het geluidsbeeld. Je hebt minder last van staande golven. We bouwen high-end speakers met een symbiose van kunst en technologie. Het levert een superieure sound op met mooie ronde vormen."

"De ronde vorm maakt dat productie duurder is dan bij conventionele speaker boxen. De behuizingen worden gegoten van aluminium en worden zodanig geconstrueerd dat resonantie minimaal blijft.”

“Form follows function”
“Onze speakers worden gebruikt door audiofielen en audio professionals. De klant kan kiezen uit 16000 kleuren. We gebruiken namelijk verf uit de auto industrie, zodat de klant een ruime keus heeft aan kleuren voor custom made luidsprekers. Je kunt ze zelfs krijgen met leren bekleding!”

“Good quality and good looks”
Er brandde nog een vraag op mijn lippen, toen ik achter haar de nieuwste platte vierkante luidsprekers zag hangen. Waarom terug naar vierkant? “Tja, het bedrijf blijft in ontwikkeling en alle producten worden met veel aandacht en zorg ontwikkeld. Als daar dan een vierkant ontwerp tussen zit, dan is daar vast een hele goede reden voor..Maar ze zijn vlak, dus het is geen box.” Aldus Marina over de producten van EBTB. 

De vierkante “on wall and in wall” speakers zijn van de nieuwe SL-serie (Slim Line) die rond april/ mei 2012 op de markt komen.

Triad
Triad Speakers Inc. is een amerikaanse bedrijf dat custom made luidsprekers bouwt. Triad is een van de oprichters van CEDIA (Custom Electronic Design & Installation Association). Mike Budd vertelde ons dat bijna tachtig procent van de productie in wall en plafond speakers omvat. Verder maken ze soundbars en high-end home cinema speakers. Op hun website staat een informatief filmpje over de productie in de fabriek. Triad Speakers wordt in Nederland vertegenwoordigt door AVA.

Acoustic Energy
Een primeur! Acoustic Energy stond voor het eerst op ISE in Amsterdam. Dit Engelse bedrijf is opgericht in 1987 en was eerst actief in West Londen. Sinds 1995 zitten ze in Cotwolds. AE is een bedrijf dat al 25 jaar bestaat en een reputatie heeft opgebouwd bij muzikanten, geluidstechnici en muziek producenten. In 1991 en 1992 won de AE1 de British Hifi Award en sindsdien staat het bedrijf op de kaart.

Dick van Geest van Viertron stond op de AE stand en kon ons met veel enthousiasme te woord staan: “AE staat hier voor het eerst. Ze hebben wat prototypes meegenomen en er staan wat top-modellen van de Reference serie. De jongens hebben weer hun uiterste best gedaan om hun kenmerkende superieure kwaliteiten door te voeren in alle speakers. De noviteiten zijn de Reference 1 en 2, de Compact 1 en de Compact 3.”

De reference 1 en 2 zijn beide in 2011 gelanceerd. Het is de vlaggenschip-serie van AE. De Reference 2 speakers klinken echt fantastisch! Een heerlijke open sound met strak en diep laag. Deze speakers hebben een aluminium conus. Het is een compact 3-weg systeem met een voet eronder. We waren nog het meest onder de indruk van de Compact 1 (kleine witte speaker op de foto). De volle, kleurloze, eerlijke sound van deze speakers was zeer indrukwekkend! Een serk staaltje vakmanschap.

Dick wees ons ook op de nieuwste prototypes van de Compact 3. Vloerstaande speakers. “Deze komen later dit jaar rond september op de markt.”

Acoustic Energy houden we zeker in de gaten!

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »