De M1CLiC als internetradio en streamer

Max Delissen | 27 december 2011 | Musical Fidelity

Internetradio moet wel de beste uitvinding sinds het gesneden brood zijn, althans voor radio-liefhebbers. Een schier oneindig aantal zenders staat je ter beschikking, waarvan velen zich toeleggen op een specifiek thema. Wil je alleen jaren-70 progrock uit Engeland horen? Daar is een zender voor. Krautrock? Zelfde verhaal. Oude jazz? Check! Klassiek, maar dan alleen barok? Geen probleem. Er zijn zelfs een aantal stations die de hele dag vogelgeluiden laten horen, zodat je je op kantoor een beetje in je achtertuin waant.

Maar in dat gigantische aanbod schuilt ook een beetje het nadeel van internetradio. Hoe ga je een weg vinden in dat doolhof van zenders? Daar heb je een goede interface voor nodig. En daar stuit ik op het eerste kleine bezwaar bij de bediening van de M1CLiC. Omdat je alles via de meegeleverde afstandsbediening zonder alfanumeriek toetsenbord moet doen ontkom je bij het zoeken naar radiostations niet aan de wat moeizame procedure van drie keer op de 8 drukken om een kleine letter v te produceren, en zelfs een keer of vijf, zes voor een hoofdletter. Je went er vrij snel aan, maar erg handig is het niet. Helaas bieden ook UPnP controllers als PlugPlayer hier geen oplossing voor.

Maar eenmaal een leuke lijst van favorieten samengesteld is het leed echter snel geleden, want de M1CLiC klinkt met een gemiddelde uitzendkwaliteit van 192kb/s gewoon uitstekend. Het display laat keurig het zenderlogo zien, en indien er informatie over de actuele track met het signaal wordt meegestuurd zie je die ook door het beeld lopen.


Als streamer is de M1CLiC niet zo heel anders dan een paar andere apparaten die recent op de markt kwamen. Daar bedoel ik mee dat hij via het gestandaardiseerde UPnP protocol werkt. Door je collectie scrollen op genre of op recent toegevoegde albums is er bijvoorbeeld niet bij, en er is (nog) geen ‘dedicated’ iPhone of iPad of Android App om de bediening te vereenvoudigen. De M1CLiC is weliswaar compatible met universele UPnP controllers als Cidero en PlugPlayer, maar een zelf ontwikkelde interface is in deze prijsklasse eigenlijk geen optie maar een verplichting. Toen ik hierover een vraag stelde aan importeur Viertron lieten zij weten dat er inderdaad aan een eigen App wordt gewerkt, en dat die in het voorjaar van 2012 beschikbaar zou moeten komen.

De interne interface is ook wat andere zaken betreft een beetje beperkt, je kunt bijvoorbeeld tijdens het luisteren geen playlist aanleggen door nieuwe tracks alvast klaar te zetten. Dat ik dat nog eens als bezwaar zou aanmerken is wel grappig, aangezien ik er (nog steeds) een voorstander van ben om albums in hun geheel te consumeren. Maar dat werkt zo niet meer bij de nieuwe generatie muziekliefhebbers, die een veel grilliger luistergedrag hebben.

MERK

EDITORS' CHOICE