REVIEWBel canto

CD3T

De CD3T is compatibel met standaard CD (Red Book IEC908) plus CD-Recordable of CD-RW schijven en natuurlijk met de CD laag van hybride SACDs. Het schijfuitlees systeem komt van Stream Unlimited uit Oostenrijk, wat is voorzien van het fraaie Sony KHM 310 loopwerk (zie foto`s). Dat is een universeel DVD/CD loopwerk met een uitstekende 650 nm laser (de DVD/SACD norm; traditionele CD loopwerken hebben 720 nanometer lasers). Mocht men daardoor denken aan een tergend traag inlezend DVD loopwerk, geen zorgen; Bel Canto heeft gekozen voor een op maat gemaakte loopwerk-servo die ervoor zorgt dat de KHM 310 zich daadwerkelijk als een standaard CD loopwerk gedraagt, zonder alle DVD poespas.


Het Heed DT CD-loopwerk, dat hier vaak wordt ingezet, heeft eveneens een DVD drive, die helaas flink de tijd neemt om een schijf in te lezen en het afspelen op gang te brengen, net als de meeste CD-spelers of universele spelers die zijn gebaseerd op een DVD loopwerk. De DT maakt gebruik van een enorme databuffer, wat zeker een deel van de inlees-traagheid verklaart, maar het gekke is dat de CD3T ook zo`n zware buffer bezit en desondanks schijven bijna net zo snel inleest als mijn trouwe digitale dinosaurus, de Marantz CD72II (die knots van een knar is met zijn Philips CDM4 loopwerk en bijbehorende victoriaanse servo bloedsnel). Wie de CD3T voor het eerst in levende lijve ontmoet, zal ontdekken dat dit loopwerk niet van een typisch lade-mechanisme met zeurende schijfschuif is voorzien.

Een goed geconstrueerde slotloader voert de schijven naar binnen, wat behoorlijk soepel verloopt. Dat mechanisme houdt de schijf bij het uitnemen met een stevige grip vast en dat is even wennen want het voelt meer aan als een plakband-automaat dan een pinpas-sleuf. Enfin, na een paar try-outs kon zelfs deze verstokte vinylist omgaan met de nog wat ongewone ergonomie van zo`n slotslikker.


Foto: Kilian Bakker

Het elegante maar compacte front van de Bel Canto eOne componenten biedt weinig ruimte voor alle toeters en bellen die een CD-speler nu eenmaal behoeft, maar het is ze in Minnesota toch gelukt om de voorzijde overzichtelijk en ergonomisch te houden. Twee groepen van drie toetsen voor de standaard functies met daar tussenin een klein groen 7-segments display wat overdag goed leesbaar is en `s avonds rustiger oogt dan een blauw oplichtend scherm. Het sluit ook goed aan bij Bel Canto`s slogan "Green By Design", wat natuurlijk slaat op het lage energieverbruik van de eOne apparatuur en de ecologisch verantwoorde fabricage in Amerika. De CD3T zal nergens uit de toon vallen, zeker niet in een complete Bel Canto setup (een Bel Canto systeemrack is leverbaar).

Aan de achterzijde tref ik mijn favoriete digitale uitgangen aan: 75 Ohm coaxiaal S/P-DIF met BNC connector (de norm voor veeleisdende hoogfrequent toepassingen) en 110 Ohm AES-EBU in XLR (professioneel gebalanceerd). John Stronczer weet hoe het hoort. Een keurige BNC-RCA adapter maakt deel uit van het survival-pakket, dus kan men meteen met de oude cinch-cinch coax aan de slag (n.b.: het verdient de voorkeur om de 75 Ohm kabel uiteindelijk van een goede BNC connector te voorzien). De CD3T heeft met 8,8 bij 21,6 bij 31,8 centimeter zeer inschikkelijke proporties; geen probleem om voor dit cute component een goed plekje te vinden. Met ruim acht kilo en een uiterst solide constructie is het een onverwacht robuust beestje. Alle Bel Canto eOne componenten die ik heb besproken (inmiddels zijn dat er aardig wat) zijn stuk voor stuk serieuze apparaten met een hoge hebbeding-factor en ook de CD3T voldoet aan die criteria, zij het op meer ingetogen wijze dan zijn collega, de CD2.


EDITORS' CHOICE