NIEUWSElipson

Hoogwaardig en stijlvol


Redactie HiFi.nl | 14 september 2011 | Elipson

Dat stijl en design niet ten koste hoeven gaan van muzikale weergave, bewees Bowers & Wilkins met de recent geïntroduceerde Personal Monitor 1 luidsprekers. Maar hoe zit dat met de Elipsons? Weten de stijlvolle rode bollen muziek te maken die gehoord mag worden, of dienen de ruim zeven kilo zware bollen toch vooral een esthetisch doel?

Het dient daarbij ten eerste gezegd dat de speakers, een tijd hier op de redactie opgesteld, ons bezoek consequent positief opvallen. En niet alleen het vrolijke, felrode design is daar debet aan – het zal tenslotte niet verrassen dat het uiterlijk doorgaans in goede aard valt. Opmerkingen over de Elipsons gaan vaak gepaard met verbazing over het volle (bolle?) geluid dat de luidsprekers leveren. Zodanig, dat ze bij quizvragen over de prijs vaak in dezelfde categorie geschat worden als een paar Dali Ikons en de PM1’s van Bowers en Wilkins, die aan weerszijden van de stijlvolle standaards opgesteld staan. Toch moet hier wel gezegd dat de albums die via de Sooloos afgespeeld werden vooral in het midden goed weergegeven worden, precies zoals Elipson het bedoeld heeft, terwijl er aan de ‘onderkant’ nog wel wat versterking ingezet mag worden.

Daarbij valt wel op dat we zeker niet met een setje satellietspeakers te maken hebben. De Elipsons, met z’n 165 mm Seas speakerunits, zijn all-range luidsprekers die het op zichzelf prima aankunnen om je huis- of luisterkamer met muziek te vullen. Discriminatie naar een bepaalde muzieksoort is er daarbij niet: de bollen hebben met ieder instrument evenveel plezier. De neiging de levendige ronde sfeermakers met een glimlach en twee pretoogjes nog verder op te vrolijken kan slechts met moeite onderdrukt worden. Het is dan ook geen rare suggesties voor te stellen dat het uiterlijk hier positief bijdraagt aan de beleving. Waar een aantal van de meest vooraanstaande speakers een ronduit saai, hoekig en ouderwets of juist erg ingewikkeld uiterlijk hebben – denk aan de B&W Nautilus – wil deze simpel maar doeltreffend vormgegeven bol maar een ding: sfeer maken. 

(foto: PHOTO40)

De eindconclusie moet dan zijn dat de Planet L speakers binnen de bijzonder aantrekkelijke prijscategorie een erg goede weergave leveren. De zware voeten houden de speakers fysiek goed overeind, terwijl de inhoudelijke innovaties van Elipson dat muzikaal doen. Het opvallende en zeer sfeervolle design gaat weliswaar niet gepaard met een vergelijkbaar high-end geluid, maar de bollen doen wel veel meer dan je voor het geld – zevenhonderd euro per paar – zou mogen verwachten. Dus het is zeker niet alleen het uiterlijke ontwerp dat hier opvalt!

In oktober volgt overigens de Planet M, die met een diameter van ongeveer 16 cm het kleine broertje van de 29 cm grote L te noemen is – uiteraard ook in rood, zwart en wit verkrijgbaar. Ook komt Elipson met de Planet Subwoofer; 30 cm cilindrisch, 40 cm hoog en met dezelfde driekleur in de topplaat afgewerkt. Daar zou je wel eens een hele mooie familie mee kunnen maken..

Eigenschappen

  • Versterker: 30 - 80 W
  • 2-weg coaxiaal driver van 165 mm
  • Frequentie response: 48 - 20 kHz
  • Gevoeligheid: 90 dB/1 W/1 m
  • Impedantie: 6 Ohm
  • Magnetisch afgeschermd
  • Doorsnee: 290 mm
  • Gewicht: 7 kilo
  • Kleuren: zwart, wit of rood
  • Optionele stand (15 kilo)

EDITORS' CHOICE