NIEUWSElipson

Elipson Planet L


Redactie HiFi.nl | 14 september 2011 | Elipson

In een hifiwereld die logischerwijs de nadruk op audio legt, en waarin domotica, streaming en gebruikersgemak steeds consequenter naar de voorgrond treden, is design niet altijd van primair belang. Een aantal merken probeert echter naast weergavekwaliteit en de factoren luxe en comfort ook het oog te dienen. Elipson is zo’n merk. Neem bijvoorbeeld de luidsprekers van de Planet L serie: Rond, sierlijk en stijlvol. 

Het Franse Elipson, al meer dan zeventig jaar een innoverend audiomerk, behoort tot de oudere luidsprekermerken. Opgericht in 1938 als ingenieursbureau dat zich toelegde op geluid en terug te vinden in vele studio’s, concertzalen en bijvoorbeeld de Franse nationale radio, heeft Elipson altijd als uitgangspunt gehad dat de weergave van het middengebied zo goed mogelijk moet zijn, omdat het menselijk gehoor daar het gevoeligst is. Elipson geldt als uitvinder van diverse innovaties en patenten op het gebied van uiterlijk en audioweergave van speakers, waaronder de eerste bol- en ellipsvormige modellen. De bol, de meest natuurlijke weg om interne druk te weerstaan, kwam in veel opvallende varianten terug, zoals ook in de foto links te zien is. Om over de Elipson Sound Tree nog maar te zwijgen..

Het doel is een homogeen, puur geluid, in "vectoren van muzikale emotie". Emotie van componisten en muzikanten, die het merk zo natuurgetrouw wenst over te brengen. Op deze website vind je – zij het in het Frans – een fraai overzicht van de rijke historie van het merk. 

(Foto: PHOTO40)

Deze Planet L serie is een revival van het bekende en Elipson-eigen bolvormige concept en kenmerkt zich door het fijne en moderne uiterlijk. Om dit uiterlijk goed tot zijn recht te laten komen zijn er verschillende manieren om de speakerserie in je interieur te plaatsen. Zo kun je hem ophangen aan het plafond, aan de muur of op een hoge voet zetten. Die standaard, die Elipson er optioneel bijlevert, brengt het totale gewicht naar 22 kilo per staande bol, waar de zware voet de grootste bijdrage aan levert. De Elipsons laten zich niet zomaar omver lopen in ieder geval, maar een meegeleverde ring maakt het ook mogelijk de bollen op een plank, kast of zelfbouwmeubel te zetten. 

De Planet L is het product van twee jaar onderzoek, waarbij Elipson voornamelijk ingezet heeft op akoestiek en geluidsweergave, dankzij de coaxiale tweeweg speaker. Een zwarte, rode of witte hoogglans maakt het plaatje vervolgens compleet. Een opvallende verschijning, met een willekeur aan mogelijkheden ter verrijking van je interieur.  


(Foto: PHOTO40)


EDITORS' CHOICE