REVIEW

Luisteren

Max Delissen | 25 november 2010

Eerst een kleine opmerking over het gebruiksgemak. De bediening zal vaak op afstand worden gedaan, en dan is zelfs het grote scherm van een iPod Touch aan de kleine kant om goed af te kunnen lezen. Daar zul je mee moeten leren leven. Maar dat is slechts een  klein gewenningsdingetje dat je het Aerosystem graag vergeeft als je er mee naar muziek gaat luisteren. Ik had voor de gelegenheid een album van Jarre in WAV op mijn iPod gezet, die voor de rest vol staat met 256 kb/s AAC files.

Het geweldig klinkende album Oxygene 7-13 uit 1997 is een waardige opvolger van het doorbraakalbum uit 1977. Jarre gebruikte hiervoor veel van de originele analoge instrumenten, die met de stand van de opnametechniek anno 1997 heerlijk warm, dynamisch en gedetailleerd klinken. Het Aerosystem One laat een verbluffend ruimtelijk geluid horen, waarbij sommige bliepjes letterlijk een meter of twee naast de kolom geprojecteerd worden. Een erg rare gewaarwording, omdat je op de plek waar het geluid vandaan komt geen fysieke luidspreker ziet staan. In elk geval is het een mooie ode aan het muzikale vakmanschap van Jean-Michel Jarre.Tracks in cd-kwaliteit klinken dus erg goed, maar ook met gecomprimeerde muziekfiles is het Aerosystem One overtuigend. Er is gewoon heel veel fun. Met de uitstekend afgestemde bas-boost die je via de afstandsbediening kan inschakelen krijg je zelfs op laag volume een vol geluid. Jarre zegt op zijn website dat hij zich zorgen maakt over de slechte sound van gecomprimeerde muziek. En hij beweert vervolgens dat zijn Aerosystem One de goede geluidskwaliteit die in de studio is gecreëerd teruggeeft aan de luisteraars. Dat soort uitspraken ontlokken mij doorgaans een welgemeend “Jaja, dat zal wel...”, maar ik moet toegeven dat hij zijn belofte toch grotendeels nakomt. 


Conclusie

Tot slot nog even een opmerking over de kunstmatige stereoweergave van het Aerosystem One. Echt stereo is het niet, daar heb je echt twee luidsprekers voor nodig. Maar je hoort dat de techniek op dit gebied steeds beter wordt, en ook dat Jarre en zijn ontwerpteam uiterst zorgvuldig met de afstemming van het virtuele geluidsbeeld zijn omgegaan. Ze hebben zich niet tot spektakel en effectbejag laten verleiden, en dat verdient een felicitatie.

Het resultaat is een - wat mij betreft - fraai vormgegeven geluidsobject dat erg lekker klinkt en ook na lang luisteren niet verveelt. Het Aerosystem One schaart zich hiermee onder een select groepje erg goede aktieve iPod docks die zowel design-gevoeligen als muziekliefhebbers aanspreken. Elke cent waard, ik vind er  over een maandje graag een onder de kerstboom.

Importeur: Dectel
Prijs: 799 euro


EDITORS' CHOICE