Rippen met de Sooloos

Nu willen we ook wel eens meemaken hoe het rippen gaat met de Sooloos. In eerste instantie niet volgens wens trouwens. Er is geen internet verbinding dus kan er geen album informatie bij AMG worden opgehaald. We vermoeden al snel dat het IP adres van de Control 10 niet overeenkomt met ons thuisnetwerk. Het systeem is al op diverse andere plaatsen in gebruik geweest en heeft dus niet de standaard instellingen vermoeden we. Het aanraakscherm komt nu in de computer mode als we de systeem instellingen gaan wijzigen. Daarbij komt eerst een waarschuwinngsscherm naar voren. Weet U het echt zeker dat U iets wilt wijzigen? Dit groot en duidelijk in beeld, heel netjes. Wij weten het zeker en het blijkt dat DHCP uit staat voor de Control en de Twinstore. Dit is snel aangepast en de lampjes op de hub verraden al gelijk activiteit.

We willen Anthony and the Jacksons toevoegen aan de bibliotheek. De cd zat als bonus bij de vinyl uitgave en biedt dus aardig vergelijkingsmateriaal. De cd gaat in de sleuf en het mechaniek pakt het plaatje aan en slikt hem in. Direct verschijnt een window in beeld dat aangeeft dat Importing in progress is met een percentage van de voortgang. Het duurt ongeveer 8 minuten om de hele cd secure (!) te rippen en zowel een FLAC als een 192 kbps MP3 bestand te maken. De verbinding naar de AMG site is blijkbaar ook gelukt want direct na het voltooien van de EAC rip komt het scherm met infomatie over de cd al naar voren. Dit is toch wel heel leuk om gelijk een review te zien samen met andere wetenswaardigheden over de opnames. Het grote scherm is welliswaar lastig te fotograferen, het aflezen ervan is heel plezierig, ook voor oudere ogen. De opgehaalde informatie is niet statisch maar kan worden bijgewerkt. Bijvoorbeeld als een verkeerde hoesafbeelding is opgehaald. Diverse persingen hebben afwijkende hoesafbeeldingen. Amerikaanse, Europese of Japanse uitgaves verschillen ook weer.

Voor dit en andere doeleinden kent Sooloos ook een Control:PC Control:Mac software pakket dat op een PC of Mac kan worden geinstalleerd. Hiermee is de Control 10 met die computer te verbinden en te bedienen. Het maken van playlists en het bewerken ervan is zo mogelijk zonder het directe gebruik van de Control 10. Ook het exporteren van MP3 bestanden van de Twinstore naar een iPod kan met deze software gebeuren. Andersom is ook muziek in de vorm van FLAC, WAV en AIFF terug te laden op het Sooloos systeem. De fraaie grafische interface van de Control 10 blijft echter behouden voor dit apparaat. Control:PC en Control:Mac moeten het doen met een meer tekstgeorienteerde interface.

We hebben een tijd met de Sooloos geleefd en moeten concluderen dat de ontwerpers het heel goed hebben begrepen. Het opslaan van veel muziek is een ding. Het op een intuitive en zeer snelle manier ontsluiten van deze muziek opslag is het moeilijkst. Hierin zijn ze met vlag en wimpel geslaagd. De functionaliteit van Focus, het inzoomen in de bibliotheek naar een bepaalde artiest of andere betrokken persoon is heel verhelderend en exploreert een muziekverzameling vanuit een heel andere hoek. Met Swim is een shuffle door de beschikbare albums te doen en dat levert uiteraard allerlei verrassingen op. Een on-screen toetsenbord komt naar voren als de Search functie wordt gebruikt als derde manier om de bibliotheek te ontsluiten.


EDITORS' CHOICE