Luisteren naar de Apex serie

Marnix Bosman | 11 september 2010 | Monitor Audio

Tijdens mijn test had ik geen volledig 5.1 systeem tot mijn beschikking maar ‘slechts’ een 3.1 set-up met twee A10 monitors, één A40 center en een AW-12 sub. Ik ben daarom eerst gestart met een simpele 2.0 set-up met de twee A10 monitors waarbij ik gaandeweg de opstelling heb uitgebreid via een 2.1, naar een 3.1 en tenslotte een 5.1 opstelling waarbij ik in de laatste situatie twee PMC TB1S monitors heb gebruikt voor de surroundkanalen.


(Foto: Marnix Bosman)

De A10 monitors zijn klein maar bieden desondanks een heel complete en volwassen klankbalans. Het rendement is met 87dB niet gigantisch maar dat is geen probleem. Met een kleine versterker van rond de 40/50 Watt kan de A10 al prima uit de voeten. Een hele zware eindtrap is echter ook geen enkel probleem want je kunt de Apex luidsprekers behoorlijk op hun staart trappen. Monitor Audio adviseert voor de A10 een maximum van 100W maar ook met een veel zwaardere eindtrap gaat hij heel soepel om en komt het geluid geweldig mooi los.

De weergave is typisch voor Monitor Audio en dat betekent soepel maar heel gedetailleerd en precies. De mate van detaillering en definitie is echt geweldig met deze tweeters. Dat betekent dat je echt alle vingerbewegingen van gitaristen als Stevie Ray Vaughn, Nils Lofgren of Tuck Andress hoort gaan. Maar ook de veel meer staccatoklanken van blazers als Miles Davis, Chet Baker of Saxofonist Maceo Parker zijn voor de A10 geen probleem. In stereo mis je de subwoofer niet direct maar als je de 2.1 opstelling met de AW-12 eenmaal hebt geïnstalleerd dan wil je waarschijnlijk nooit meer terug. De AW-12 heeft een sloten kast en dat is hoorbaar. Het laag is mooi droog en gecontroleerd en vertoont totaal niet de modderige lage tonen weergave die sommige basreflex subs laten horen. Het inregelen van deze sub blijft een klusje waar je even de tijd voor moet nemen maar bleek toch vrij eenvoudig. Ook als je alleen op zoek bent naar een sub is de AW-12 een model om te proberen.


(Foto: Marnix Bosman)

De volgende stap is surround en de A40 center past qua weergave naadloos bij het klankkarakter van de A10. Op basis van het gebruik van dezelfde units zou je dat ook verwachten en in dit geval werkt het gelukkig ook zo. De A40 heeft een hele complete weergave met een ver doorlopend laag. Bij gebrek aan een tweede A40 heb ik deze luidspreker niet in stereo kunnen beluisteren maar ik verwacht zeer aantrekkelijke resultaten. Wat dat betreft raad ik winkeliers aan ook een stereo-opstelling met twee A40’s en een AW-12 in hun demonstratieruimte te installeren want dat lijkt me een hele mooie set.

Kortom

De Apex serie van Monitor Audio is in alle opzichten een geslaagde lijn. Ze zien er goed uit, zitten perfect in elkaar en klinken bovendien gewoon super goed. Monitor Audio bewijst dat zij met de gekozen technologieën tot hele mooie dingen in staat zijn. Aan het gebruik van al die speciale materialen en technieken hangt een prijskaartje en een setje A10’s is zeker niet goedkoop. De weergave is echter echt heel goed en staat volledig in verhouding tot de gevraagde prijs. Met de Apex haal je een modern vormgegeven luidspreker in huis die bovendien gewoon heel compleet en volwassen klinkt. Uiterlijk en weergavekwaliteit kunnen dus ook hand in hand gaan.


(Foto: Marnix Bosman)

Prijzen:

Apex 10: 325 euro
Apex 40: 525 euro
AW-12 sub: 1150 euro
Vloerstands: 300 euro per paar

Importeur:

Monitor Audio Nederland
www.monitoraudionederland.nl
www.monitoraudio.co.uk

Gebruikte apparatuur:
  • Monitor Audio A10 monitor
  • Monitor Audio A40 midden luidspreker
  • Monitor Audio AW12 subwoofer
  • PMC TB1S monitors
  • Logitech Squeezebox Duet
  • VTL Deluxe voorversterker
  • Bryston 4B eindversterker
  • NAD T744 surroundversterker
  • Langevin UltraAnalog DAC
  • Van den Hul Snowline luidsprekerkabels
  • Isotek Sirius aansluitblok

EDITORS' CHOICE