REVIEWMarantz

Aviano 2 Luidspreker

Mordaunt-Short is een oude en bekende naam uit het Britse luidsprekerrijk wat de laatste jaren flink aan de weg timmert met high-tech ontwerpen. Het meest opvallende aan de huidige MS modellen zijn de stofkaploze aluminium conussen en de fraai vormgegeven behuizingen die goed passen in een modern interieur. De Aviano lijn bestaat uit zeven modellen waarvan de Aviano 2 de één na kleinste is. Waneer men het meeste uit deze stoere mini`s wil halen, zal men ze op standaards moeten opstellen (zo`n 60 centimeter hoog), vrij van de achterwand. Bij de systeemprijs van 1400 Euro werd wel een 1 meter lange set QED interconnects en een aantal meters QED Original meegerekend maar geen standaards omdat montage aan muurbeugels en een opstelling bovenop een laag en breed AV-meubel in woonkamersituaties steeds vaker voorkomt. Tijdens de recensie werden de Aviano 2`s natuurlijk op een paar solide (zandgevulde) stands opgesteld. Openheid en vloeiendheid staan bij MS blijkbaar voorop, vergelijkbaar met de doelstellingen van Marantz. Het is daarom niet verbazingwekkend dat deze twee merken vaak worden gecombineerd.

Ook QED kabels worden gekenmerkt door een open en luchtig karakter (oftewel ze hebben overwegend dat effect in menig weergaveketen). Er kan dus worden gesteld dat dit systeem alles behalve versluierd of gesloten zal overkomen. Beide weergave-units van de Aviano 2 zijn vervaardigd uit aluminium en uitgevoerd in een bronskleurige anodisering. Het opgegeven frequentiebereik is voor wat betreft het laag wat aan de optimistische kant (45 Hertz) maar het moet gezegd dat dergelijke rigide metaalconus-units zeer daadkrachtig te werk kunnen gaan (getuige de goud geanodiseerde lichtmetaal conussen van de residentiële Monitor Audio Studio 2SE). Dankzij een effectieve magnetische afscherming kunnen de Aviano 2`s goed in een compacte AV installatie worden ingezet. De bescheiden afmetingen van 32 bij 20,5 bij 29,8 centimeter (HXBXD) helpen daar ook bij. De Aviano serie is leverbaar in klassiek getinte vinyl afwerkingen: zwart, donker noten en rozehout. Het recensiepaar was afgewerkt in Dark Walnut en het moet gezegd dat de poging om hout te imiteren in kunststof niet geheel is geslaagd. Maar het is weer eens wat anders dan kersen-look. Dat de fabrikant zich bovenal heeft gericht op de kwaliteit van de aluminium drivers, is uiteindelijk van groter belang voor de muziekliefhebber.


Kabels

De QED Original luidsprekerkabel was de eerste kabel die voortkwam uit het QED Genesis Project -een gedetailleerde studie naar de effecten van materialen en kabelgeomterie-, vandaar de naam. Geleiders van 99.999% OFC (koperdraad) worden geïsoleerd door een LDP oftewel Low Density Polyethylene mantel. Deze betaalbare hightech kabel heeft een zeer lage eigen impedantie en een geometrie die geoptimaliseerd is voor een lage inductie en minimale dissipatie. De zeer lage eigen impedantie maakt hem geschikt voor toepassing in grote lengtes. De effectieve doorsnede-oppervlakte van de aderbunels is per fase 2.5 mm2 en de parelwitte Original heeft een totale doorsnede van 3.6 bij 7 mm.

De Performance Audio 2 is de meest hoogwaardige analoge interconnect uit de tweede productlijn van QED. Dit model treedt in de voetsporen van de populaire QED Qunex 2. Ook hier zijn 99.999% OFC geleiderbundels ingezet, in een symmetrische `twisted pair` geometrie. De Audio 2 heeft een dubbel uitgevoerde elektrische afscherming plus een enkel (elektro-) magnetisch scherm. Niet gek voor zo`n betaalbare interconnect. Deze Performance kabel is van 24 karaat vergulde cinchpluggen met een integraal rubberen gripvlak voorzien. De crimson-rode Audio 2 is verkrijgbaar als stereo-paar van 0.5 meter, 1 meter en 3 meter lengte.

MERK

EDITORS' CHOICE