REVIEWMarantz

1400 euro systeem

Wanneer het HiFi-virus heeft toegeslagen is er in principe geen weg meer terug naar de microset of PC-speakers. HiFi is en blijft een kwestie van het vinden van de juiste combinatie. Wanneer een stel individuele testwinnaars als set moeten samenwerken kan het resultaat teleurstellend zijn. De verschillende apparaten in een uitgewogen weergaveketen (met de nadruk op keten) vullen elkaar aan waardoor het resultaat de som der delen overtreft.

Wanneer HiFi `blind` van het internet wordt aangeschaft is het niet mogelijk om de combinatie van tevoren te beoordelen en zal men in de aankoop/verkoop-mallemolen blijven steken. Bij een goede dealer heeft men vaak de voorradige apparatuur reeds in verschillende configuraties beluisterd zodat naast de goede ook de foute combinaties met een bepaald apparaat bekend zullen zijn. Zo kan een gericht advies de klant zowel geld als de nodige frustratie besparen. In eerdere systeembesprekingen zijn een (ruim) 1000 Euro systeen, een 1500 Euro systeem en een 950 Euro systeem de revue gepasseerd. Deze keer wordt een fraai 1400 Euro systeem onder de loep genomen.


Het systeem

De Marantz CD6003 CD-speler en de PM6003 versterker vormen het tweede niveau van de Marantz The Range Series. De CD6003 is voorzien van de fameuze Cirrus Logics CS4398 DAC chip (de voorloper CS4397 werd eens bekroond tot beste DAC IC ooit). Het Sony loopwerk van de `001 series is vervangen door een Sanyo CD/VCD model, gevat in een Sony lademechanisme.

De CD5003 wist schrijver dezes reeds te verrassen met een tamelijk solide constructie maar de CD6003 gaat nog een stapje verder: de bodem van het chassis is verstevigd met een extra staalplaat waardoor de torsiestijfheid toeneemt en de gevoeligheid voor externe resonanties wordt gereduceerd. De CD6003 weegt dan ook beduidend meer dan de 5000 variant en heeft HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) SA2 modules in de uitgang waarmee een frequentiebereik van 2 Hertz tot 20 kiloHertz wordt bereikt. Het lichtnetsnoer is niet alleen losneembaar; de lichtnetingang is nu geen `scheerapparaat` type meer maar een serieuze (ongeaarde) IEC inlet. Dank u, Marantz! De voedingprint bevat aardig wat regulatoren en op meerdere punten zijn Elna audiograde elco`s te vinden. Lang niet gek voor een 400 Euro speler. De analoge uitgang is 100 % discreet en gespiegeld opgebouwd, daar is aandacht aan besteed. Geheel naar hedendaagse norm is de CD6003 voorzien van een USB ingang, wat het heeft georven van de meer kostbare SA8003 (te gebruiken voor USB sticks of een iPod USB link). De CD 6003 kan behalve CD`s en CD-r/CD-r/w`s ook met MP3 en WMA files overweg. Het heeft net als de CD 5001 een pitch control met +/- 12 stappen. Niet echt iets voor audiofielen en gelukkig heeft de nieuwe speler een Audio-EX (-clusive) functie, waarmee de pitch control, de digitale uitgang en het display kunnen worden uitgeschakeld. Daar is goed over nagedacht. Voor de recensie werd de stand Audio-Ex 2 gekozen; alles uit.

De PM 6003 is gebaseerd op de PM 6002 en levert 2X 45 Watt (RMS) aan 8 Ohm (60 Watt aan 4 Ohm) en wordt gevoed uit een afgeschermde ringkerntrafo. Een zeer betaalbare versterker met een dergelijke trafo is al opmerkelijk maar Marantz is nog verder gegaan voor de derde incarnatie van hun 6000 versterker; er zijn meer hoogwaardige voedings-elco`s ingezet en daadkrachtige eindtransistoren, zodat de PM6003 een nog grotere `punch` uit kan delen dan zijn voorgangers. Die nieuwe transistoren zijn bevestigd aan een zwaarder uitgevoerd koellichaam van geextrudeerd aluminium, wat minder resonant is. Er zijn zes ingangen, twee lijnuitgangen en iets wat tegenwoordig een zeldzaamheid is: een interne Phonotrap. Aan de achterzijde treffen we acht vergulde luidsprekeraansluitingen (speaker A & B) aan die ondanks nieuwe volmetalen knoppen als kabelklemmen niet uitmuntend zijn maar wel van goed bruikbare 4mm (banaan) bussen zijn voorzien. De cinchbussen zijn bij de PM6003 verguld, in tegenstelling tot de PM5003 (voor de klank maakt dat niet zoveel uit, zolang de bussen schoon en corrosie-vrij blijven; daar kan een laagje goud bij helpen). We treffen tussen de toetsen een Loudness-knop aan. Een Mono functie zou voor veel muziekliefhebbers nuttiger zijn geweest. De toonregeling en balansregelaar werken prettig maar via de Source Direct functie kunnen de meeste bedieningsorganen worden omzeild en daar is dan ook dankbaar gebruik van gemaakt tijdens de luistersessies. De PM 6003 heeft het gepatenteerde `Current Feedback` circuit van de duurdere Marantz versterkermodellen georven en is gelukkig wel van een (ongeaarde) IEC lichtnetaansluiting voorzien zodat een betere of langere lichtnetkabel gemakkelijk kan worden aangesloten. De beide 6003 modellen hebben een frontpaneel wat zowel uit aluminium als uit glasvezel versterkte kunststof bestaat. De blauwe LEDs vielen erg mee; ze lichten bescheiden op (daar hielpen de zwarte fronten van de recensie-exemplaren ook bij want zilver accentueert de schittering van moderne LEDs). Daarnaast hebben de 6003 speler en versterker dezelfde afmetingen, te weten: 10.4 Bij 44 bij 36.9 centimeter (HXBXD). Ze zijn leverbaar in zwart of `zilver-goud`.

MERK

EDITORS' CHOICE