Het Aansluiten

In de tweede koffer zit de Sooloos Twinstore. Dit is het opslagmedium voor de software en de muziekbibliotheek. De naam Twinstore komt van de twee schijven die in de behuizing zijn opgenomen. Ook hier weer de elegante eenvoud van het ontwerp. Aan de voorkant enkel een LED dat aangeeft of de NAS, want in feite is de Twinstore een NAS, een Network Attached Storage systeem, onder spanning staat. Aan de achterkant links de ingang voor de externe voeding gevolgd door een Neutrik Ethernet aansluiting net als bij de Control 10. Dan volgen de twee edeurtjese voor beide schijven.Open het deurtje en de schijf komt keurig naar buiten. Ideaal om een kapotte te wisselen, nog idealer om een extra schijf te monteren om zodoende een aparte backup van de muziekbibliotheek te hebben. De Twinstore is voorzien van twee 1 TB Hitachi SATA schijven. De tweede schijf is een kopie van de eerste door de RAID 1 instelling van de NAS software van de Twinstore. De schijf is gemirrord en de inhoud kan dus zo goed als niet verloren gaan. Helemaal rechts zit de hoofdschakelaar.Aansluiten is recht toe recht aan. Zowel de Control 10 als de Twinstore verbinden we met ieder een ethernet kabel met een hub van ons thuisnetwerk. Dit thuisnetwerk bevat een router die verbinding maakt met internet via het ADSL protocol. De router is tevens de DHCP server en kan dus als het nodig is een IP adres uitdelen aan een aangesloten apparaat. De beide externe voedingen worden met het lichtnet aan de ene kant verbonden en de andere kant gaat in de Control 10 of de Twinstore. Wat nu opvalt ise dat de Twinstore de stekker van de voeding 90 graden gedraaid wil hebben ten opzichte van de Control 10. Even opletten dus. We maken nu een verbinding met een ASI interconnect tussen de RCA uitgang van de Control 10 en een lijn ingang van de geintegreerde Audio Note Meishu versterker die een paar Avantgarde Acoustic Duo Omega hoornluidsprekers aanstuurt. Na een laatste controle van alle kabels zetten we de Twinstore aan gevolgd door de Control 10 en de versterker.

De Control 10 start vlot op en komt met de vraag of het scherm gekalibreerd moet worden. Als je dit wil dan is het aanklikken of beter gezegd aanraken van de op het scherm aangegeven punten alles wat nodig is. Dan volgt de vraag om het systeem te registeren bij Meridian. Omdat dit een geleend systeem is slaan we deze stap over, maar voor een eechtee eigenaar is dit slechts een eenmalige handeling. Wel is het nodig hiervoor een internet verbinding te hebben. Overigens, de Control 10 en Twinstore zijn ook zonder ethernet hub met elkaar te verbinden door een ethernet kabel tussen beide apparaten aan te leggen. De functionaliteit is dan wel beperkt tot alle gegevens die al opgeslagen zijn op de Twinstore.


Na het registratiescherm volgt meteen een scherm met daarop 18 hoesafbeeldingen. Het blijkt dat het Sooloos demo systeem al is voorgeladen met e let op e bijna 2400 cds. Het scherm toont nu de eerste 18 ervan. Het aantal van 2400 is ook gelijk ongeveer de maximale capaciteit van een Sooloos systeem met een enkele Twinstore. Is er meer capaciteit nodig, dan is de aanschaf van een tweede (of derde) Twinstore de oplossing.Het opstarten van het systeem gaat verbluffend snel. Dit te bedenken dat de Control 10 eigenlijk een computer is. Meer specifiek, de Control 10 draait Windows XP Embedded als besturingssysteem. Dit besturingssysteem heeft als groot voordeel dat het helemaal aangepast kan worden aan de behoefte. Er draaien geen overbodige services of processen en de aandacht van de computer kan helemaal worden gericht op het rippen van muziek, het opslaan en weergeven ervan.

Terwijl de buizen van de versterker op temperatuur komen kunnen we het rippen hier even behandelen. Sooloos heeft een overeenkomst gesloten met twee partijen om het rippen en opslaan van muziek te verzorgen. De eerste partij is Exact Audio Copy, de Duitse software die al populair is bij veel muziekliefhebbers om hun muziek op de computer te zetten. Hier is de gelicenceerde software zo ingesteld dat de secure rip in zowel FLAC als MP3 formaat opgeslagen wordt. FLAC mag duidelijk zijn want het biedt een 40% kleiner bestand aan de harde schijf. Dit scheelt in opslagcapaciteit terwijl de kwaliteit niet onderdoet voor een ongecomprimeerd bestand in WAV formaat en FLAC is een lossless formaat, dus zonder enige verliezen.

Dat is niet te zeggen van de extra MP3 kopie. Die is dan ook bedoeld om op een iPod of andere mobiele speler gezet te worden. Sooloos is zo vriendelijk om alvast een MP3 te maken wat weer scheelt in tijd want als je toch aan het rippen bent, kan dat net zo goed maar direct. De tweede partij die samenwerkt met Sooloos is AMG, de All Music Guide. Zij leveren de tag informatie die wordt gebruikt voor het labelen van de geripte bestanden. Maar de tags zijn niet het enige. Ook reviews en personeelslijsten worden opgeslagen bij de muziekbestanden. Dit gebeurt allemaal in een aparte database.

Nogmaals, om deze informatie tijdens het rippen op te halen is een actieve internet verbinding nodig. Het beschikbaar hebben van een lijst van meespelende muzikanten van een opname maakt het op zijn beurt weer mogelijk om selecties, playlists, samen te stellen op basis van die bezetting. Dus is een playlist te maken van alle opnamen die in het systeem zitten waarbij de bassist Marcus Miller is of de producer Rick Rubin of de dirigent Herbert von Karajan of, enzovoort.


EDITORS' CHOICE