REVIEWB&W

Installatie

De CI+ module wordt geleverd met een (wel heel erg beknopt) A4-tje met daarop een Nederlandstalige gebruikershandleiding. Hierin drukt Ziggo de eindgebruiker op het hart om eerst digitale televisie te installeren op de daarvoor geschikte televisie en pas later de smartcard in de daarvoor bestemde gleuf van de CI+ module te steken en de installatie volgens de handleiding van de fabrikant te plegen. Voor de juiste frequentie die moet worden ingesteld levert Ziggo een overzicht op de achterzijde van het A4-tje. Met daarop duidelijk de vermelding om vooral toch contact op te nemen met de fabrikant van de televisie als er zich installatieproblemen zouden voordoen. Ziggo is zelfs zo vriendelijk geweest om de nummers van de eerste drie gecertificeerde merken af te drukken onderaan de frequentielijst…

Omdat mijn eigen Panasonic plasma-tv niet beschikt over een DVB-C tuner, leen ik bij een serviceverlenende specialist bij mij in de buurt één van de nieuwste televisies met een dergelijke tuner én een Ziggo certificering. De keuze valt op het jongste toestel van Sony, een stijlvolle 32 inch LCD televisie met het typenummer KDL-32X500. Een voor mij gemakkelijke maat om te vervoeren, en het toestel kent een hoog contrast en 100 Hz technologie voor een rustig beeld. Voor de antennekabel gebruik ik een nieuwe OxyPure afgeschermde coaxkabel. De geluidsuitgang op de Sony televisie vindt vervolgens zijn weg naar de rest van mijn set middels een OxyPure toslink-kabel, om zo de dac’s van mijn eigen home cinema receiver het decodeerwerk voor geluid te laten verzorgen.

Nu heb ik in mijn leven al heel erg veel televisies geïnstalleerd, veelal in combinatie met diverse soorten digitale ontvangers. Zelf ken ik inmiddels wel bijna alle digitale ontvangers die geschikt zijn voor Ziggo en UPC, vergelijkingsmateriaal genoeg dus. De installatie op de nieuwe Sony verloopt dan ook vlot, na allereerst alle analoge zenders te hebben geïnstalleerd en de beeldafstelling zo correct mogelijk te hebben afgesteld, ga ik aan de slag met de installatie van digitale televisie middels de Ziggo CI+ module. Na het ingeven van de frequentie en de netwerksleutel (let er wel op dat er bij een viercijferige sleutel een ‘0’ voor moet worden geplaatst) vindt de Sony alle zenders die Ziggo mij te bieden heeft binnen enkele tellen. Als ik wil kan ik de zenders nog rangschikken naar wens, maar dit kan per televisie verschillen. Samsung bijvoorbeeld plaatst de zenders vaak pal achter de analoge kanalen.

Kijk- en luistergeld, de module geschat naar waarde…

Zo’n CI+ module heeft enkele voordelen boven een externe decoder. Het grootste voordeel is toch wel dat er geen dubbele afstandsbedieningen op de salontafel komen te liggen. De afstandsbediening van de televisie kan alles qua beeld bedienen.Veel mensen zijn toch wel huiverig voor een hele batterij aan afstandsbedieningen, wat eigenlijk niet meer hoeft nu producten als de Logitech Harmony of de Philips Pronto gemeengoed zijn geworden. Verder scheelt het ook een extra kastje in het AV-meubel, wat het plaatsingsgemak van de televisie vele malen vergroot en de aanschaf van extra bekabeling (HDMI of Scart) geheel overbodig maakt. Om maar niet te spreken over het lagere stroomverbruik, er staat immers een apparaat minder!

De beeldkwaliteit van Ziggo Digitale televisie achtte ik altijd al veel hoger in verhouding tot bijvoorbeeld UPC, maar helaas heeft televisiekijkend Nederland weinig keuze tussen kabelmaatschappijen. U bent simpelweg afhankelijk van de regio waarin u woont. Op de Sony televisie is het kijken in ieder geval aangenaam, de beeldkwaliteit is vergelijkbaar met een HD-decoder van Samsung of Cisco Systems. Op de één of andere manier lijkt de Humax 5050C in mijn herinnering wel wat meer diepte in kleuring en detail te herbergen, maar dat kan ook televisieafhankelijk te zijn. Ik bemerk in ieder geval geen storende ‘artefacten’ of ruis in de weergave van beeld en het geluid loopt netjes synchroon over de luidsprekers van de televisie.

Natuurlijk bent u afhankelijk van het merk en type televisie hoe de kwaliteit van het geluid is, ik ken eigenlijk alleen maar enkele Loewe en de 9000-serie van Philips die zelfstandig een bevredigend geluid kunnen produceren. Dit is nu eenmaal de beperking van een platte televisie. Ook de kwaliteit van het geluid (doorgegeven in PCM stereo of Dolby Digital 2.0) dat de Sony doorgeeft aan mijn Denon receiver is voldoende te noemen. De signalen van de HD-kanalen zijn erg goed te noemen, de Full-HD televisie die ik tot mijn beschikking heb geeft ze weer in 1080 geïnterlinieerde beeldlijnen.

MERK

EDITORS' CHOICE