REVIEWLyra

Uren en uren inspelen

Eric de Boer | 23 december 2009 | Fotografie Eric de Boer | Lyra

De Lyra Dorian is een ontwerp van Jonathan Carr, die al langere tijd samenwerkt met Stig Bjørg en Yoshinori Mishima. Deze laatste heeft de productie van de Lyra elementen in handen, hoewel de Dorian als enige Lyra-telg niet met de hand door deze Japanner zelf, maar grotendeels uitbesteed wordt geassembleerd. Toch garandeert Mishima dezelfde Lyra karakteristieken als alle andere elementen van deze bouwer. Zonder wijzigingen of kleuring aan te brengen in de weergave, maar met een zo hoog mogelijk vermogen om elk stukje informatie uit de groeven van een LP te kunnen halen en deze zo precies mogelijk weer te geven.

Lyra Dorian MC element

Deze Lyra aftaster is opgebouwd vanuit een Namiki microridge line-contactstylus, die door het extreem lage gewicht en de hoge mate van rigiditeit uitermate geschikt is om te verwerken. De zeer kleine en smalle diamant kan de groeven diep aftasten en levert alle informatie via het massieve Boron cantilever aan de drievoudig gewonden koperen spoelen, die weer netjes in het halfnaakte element zijn verwerkt en worden beschermd door een afdekking van speciaal Japans papier aan de onderzijde. Om het signaal compleet te kunnen verwerken zitten er twee kleine ronde samarium cobalt schijfjes in het element. De drievoudige wikkeling van het dunne koper zorgt voor een wat hogere output van 0,6 Volt met een lage (interne) impedantie van bijna 10 Ohm. Hiermee zorgt Lyra voor een makkelijke aansturing van de voortrap, met een prettige signaal-/ ruisverhouding.

Dit maakt van de Lyra Dorian dus een low-output MC element (600 mVolt afgifte). De geadviseerde naaldkracht ligt tussen 1,8 en 2 gram. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 50 kHz en het 6,4 gram wegende element kent een compliance van ongeveer 12 x 10-6 cm/dyne bij 100Hz gemeten. Door de kwalitatief zeer hoogstaande manier van opbouw van de Dorian wordt een veel langere levensduur gegarandeerd, wat trouwens ook resulteert in een veel langere inspeeltijd. Daarom is deze recensie dus ontstaan vanuit een privé aankoop, want voordat ik de inspeeltijd van driehonderd uren heb bereikt, gaat er wel enige tijd overheen.


EDITORS' CHOICE