REVIEWFurutech

Destat

Op grond van de naam zou je denken dat het hier uitsluitend om het bestrijden van de statische elektriciteit gaat. Dat is dan ook wel meteen de belangrijkste functie van dit apparaat. De voor Furutech door ORB High End Audio Systems Japan geproduceerde Destat SNH – 2, zoals hij voluit heet, genereert daartoe een neutrale stroom van ionen die de statische elektriciteit elimineren. De doos die bij mij afgeleverd wordt bevat echter niet uitsluitend deze ‘Handheld Static Charge Eliminator’. Om de Destat te beschermen is er een uit zwart synthetisch fluweel vervaardigd hoesje, voor de benodigde stroom zijn er vier AA batterijen meegeleverd en tenslotte tref ik nog een grijs polskoordje aan.

Dat laatste lijkt een overbodige luxe maar dat is het toch niet. Ook al heeft het uit grijze kunststof vervaardigde apparaat dan bescheiden afmetingen, het is redelijk zwaar en mede door de dikte van het handvat tamelijk onhandig in het gebruik. Zeker voor iemand die niet al te grote handen heeft. Daardoor is het niet geheel ondenkbaar dat je het apparaat in een ondoordacht moment uit je hand laat schieten. En naarmate je de Destat langer in bezit hebt en de handeling dus tot een automatisme wordt neemt de kans op een dergelijk ondoordacht moment alleen maar toe. Met het risico dat een kostbare vinyl schijf of CD, de Destat zelf, of een ander apparaat lelijk beschadigd wordt. Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb!

Het in gebruik nemen van het apparaat is redelijk simpel. In het handvat zit een eenvoudig te verwijderen klepje waarachter de vier AA batterijen een plek vinden. Aan de zijkant van het smalle gedeelte, het handvat, zit een rode knop die ingedrukt kan worden. Wanneer dit gebeurt begint in het bredere bovenste deel van het apparaat een ventilator te draaien en worden tegelijkertijd de positieve en negatieve ionen losgelaten op het object dat zich op dat moment voor de ventilatoropening in de behuizing bevindt. Dit is ook het verschil met de eerder genoemde Milty Zerostat; Bij dat apparaat komen met het aantrekken en vervolgens weer loslaten van de ‘trekker’ achtereenvolgens eerst de positieve en daarna de negatieve ionen vrij. Door de andere hand afwisselend voor beide openingen van de Destat te houden kan gevoeld worden naar welke kant de luchtstroom, en dus ook de ionenstroom, gericht wordt.

Na tien seconden is de hele procedure afgerond en kan de rode knop losgelaten worden. Het voorwerp is niet alleen antistatisch gemaakt maar tegelijkertijd, als bonus, volledig afgestoft.  Volgens de fabrikant kan dat object overigens diverse vormen aannemen. Uiteraard kan het een LP zijn. Maar ook zilveren schijfjes als CD’s en DVD’s, kabels, stekkerblokken en audio componenten zouden profiteren van een behandeling. Bij apparaten raadt de fabrikant wel aan om deze gedurende de procedure uit te zetten. Lastig, want bij mij hangen alle apparaten – met uitzondering van de buizenversterkers – dag en nacht continu aan het stroomnet. En het is wel de bedoeling dat het proces van antistatisch maken voor iedere luistersessie opnieuw gebeurt want het effect is slechts tijdelijk en verdwijnt dus weer. Een set batterijen gaat volgens de fabrikant een uur mee. Even snel rekenen; bij tien seconden per behandeling betekent dat dus in totaal circa 360 behandelingen. Die kosten vallen dus wel mee, maar daarentegen is de aanschafprijs van de Destat fors te noemen; 460 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE