Aansluiten

De V-Can vindt gemakkelijk een plaatsje in het audiorack naast mijn vM MA240 versterker. Met een Sharkwire SSC-BMD1 verzilverde interlink wordt de aansluiting gemaakt tussen de V-Can en de tape-out van de versterker. Musical Fidelity geeft in de handleiding uitdrukkelijk aan gebruik te maken van een interlink van goede kwaliteit, hier voldoe ik aan. De voeding gaat in het Inakustik AC1506 stekkerblok, waar uitsluitend analoge componenten op aangesloten zijn. Al met al is de boel binnen tien minuten speelklaar.

Luisteren

Om een gedegen oordeel te vellen over de V-Can krijg ik van importeur Harman Consumer Holland de beschikking over een topklasse AKG K272HD hoofdtelefoon. Dit type wordt door vele studio’s gebruikt bij het mixen en afluisteren van opnames, wordt geroemd om het neutrale karakter. Nu aan alle randvoorwaarden is voldaan kan het luisteren een aanvang nemen. De eerste cd’s die beluisterd worden zijn slechts bedoeld om te wennen aan het fenomeen hoofdtelefoon en de klank van de AKG. Wat direct al opvalt, is het gemak waarmee een dergelijk minuscuul kastje als de V-Can muziek weet te maken.

Musical Fidelity V-Can

Na de gewenningsperiode verdwijnt de soundtrack van de film City Of Angels in vM SA230 speler. Het hoogtepunt van deze soundtrack is voor mij Angel van Sarah McLaghlan. Nu, door het luisteren via een hoofdtelefoon, de invloed van de luisterruimte wegvalt, komt de stem van Sarah nog directer en intenser over. Een andere zangeres, die mij bijna altijd weet te raken, is Katie Melua. Haar laatste album Pictures bevat behoorlijk wat laag, zodanig veel dat het met mijn Audiovector S3 speakers bijna teveel de overhand krijgt. Luisterend naar de AGK K272HD in combinatie met de V-Can, laat ook een stevig laag horen, gelukkig net iets meer in balans met de rest van de muziek.

Dat de V-Can deels verantwoordelijk is voor de goede laagweergave, blijkt wanneer ik dezelfde muziek beluister via de ingebouwde hoofdtelefoonversterker van een Marantz SR5600 receiver. Nu klinkt de muziek kaal en krijgt het hoog een scherp randje, ook lijkt het minder dynamisch te worden. Direct aangesloten op een Marantz CD5400 Se cd-speler geeft een vergelijkbaar resultaat. Adele’s album 19 bevat een groot aantal nummers die meer dan de moeite waard zijn. Haar heel eigen stemgeluid blijft volledig overeind, waaruit blijkt dat de V-Can behoorlijk neutraal is en niets toevoegt of weglaat in de muziek. De tekst van de ballad Make You Feel My Love gaat zonder omwegen direct via de gehoorgang naar het hart.

Op het gebied van detailweergave is een hoofdtelefoon heer en meester. Dat is duidelijk te horen wanneer ik luister naar het laatste album van Rob de Nijs, dat louter vanuit het Frans vertaalde chansons bevat. Aan het einde van het nummer Parijs ontwaakt sterft het geluid langzaam uit. Het laatste wat je als luisteraar hoort zijn tom toms, echter met de V-Can/AKG combi blijkt het uitsterven van het geluid zeker 10 tot 15 seconden langer te duren dan via luidsprekers. Heel kleine details, zoals die te vinden zijn in de muziek van onder andere Dead can Dance, worden met groot gemak hoorbaar gemaakt. Het zorgt er voor dat ook het luisteren naar muziek die je als luisteraar door en door denkt te kennen een nieuwe ervaring wordt.

MERK

EDITORS' CHOICE