REVIEWPioneer

Installatie en instellingen

Gedurende de recensieperiode werd de Pioneer PDP-LX508D in een huiskamersetting geplaatst waarin rekening is gehouden met omstandigheden welke voor beeldweergave belangrijk zijn. Dit betekent dus onder andere geen direct invallend licht, de mogelijkheid om de kamer te verduisteren evenals ook een juiste plaatsing van het plasmatoestel om ‘eyestrain’ te voorkomen. Reflecterend licht van nabijgelegen muren hebben weinig tot geen invloed op de perceptie van kleurenweergave vanwege de neutrale kleur van de wanden. Het lijkt allemaal wellicht wat pietluttig maar uiteindelijk maakt het wel degelijk verschil uit.



Eenmaal geplaatst op het televisiemeubel kon al snel worden begonnen met de installatie voor dagelijks gebruik. Snel en intuïtief, na enkele drukken op een paar knoppen van de afstandsbediening is er al beeld en kan het genieten in principe al beginnen. Dat de beeldkwaliteit na deze minimale handelingen nog geen optimaal niveau heeft bereikt mag tegenwoordig geen geheim meer heten. Om hier tot te komen zijn er wat meer handelingen, kennis en ervaring vereist.

Het toestel biedt een breed scala aan mogelijkheden om het beeld optimaal af te stellen. Zaken zoals helderheid en contrast maar ook kleurweergave en tint, hoewel dit laatste vreemd is aangezien er in ons PAL-signaal geen tint zit verwerkt, kunnen uiteraard aangepast worden maar daarmee is nog lang niet alles gezegd. Zowel de kleurendecoder voor standaard definitie alsook High Definition beeldweergave zijn aanwezig en kunnen door de gebruiker gekozen worden, onafhankelijk van de beeldresolutie van het inkomende signaal. De kleurbalans, en daarmee ook de grijswaarden, kunnen geheel afgeregeld worden zonder daarvoor in het servicemenu te hoeven duiken. Verschillende gammasettings alsook zwartwaarden of contrastverbeteraars zijn aanwezig om het beeld een flinke ‘punch’ te geven.

Het valt overigens op dat er redelijk wat settings te maken zijn welke allen direct of indirect te maken hebben met de uiteindelijke zwartweergave. Naast al deze beeldaanpassingen zijn er ook nog diverse instellingen te maken die min of meer betrekking hebben op de performance van de interne videoprocessor. Een ruim pakket aan ruisfilters welke allen volgens een eigen algoritme ingezet kunnen worden om de diverse vormen van ruis te verminderen. Beeldscherpte, verschillende deinterlace algoritmes en scanfrequenties zijn allemaal selecteerbaar en aan te passen per kanaal of input.

 De instellingsmogelijkheden met dit scherm zijn legio en per kanaal instelbaar. En dat is een kwalitatief goede eigenschap van dit product, het biedt de eigenaar namelijk de mogelijkheid om met elke bron en onder verschillende omstandigheden tot een optimale beeldkwaliteit te komen. Voor die-hard tweakers is dit toestel haast een natte droom, voor mensen die simpelweg televisie willen kijken kunnen de ontelbaar vele instelmogelijkheden echter ook frustrerend werken. Zeker wanneer je bedenkt dat de bijgeleverde handleiding, hoewel uitgebreid qua aantal bladzijdes, weinig inzicht geeft in waar elke functie nu precies voor staat of welk effect het heeft op de beeldweergave.

Ik noem bijvoorbeeld de scanfrequentie of deinterlace-instellingen welke te maken zijn, de handleiding rept met geen woord over op welke frequentie gescanned wordt of met welke deinterlace-algoritme gewerkt wordt. Nu is deinterlacen voor de meeste consumenten wellicht een wat ver-van-mijn-bed show maar de keuzemogelijkheid tussen bijvoorbeeld 50Hz, 75Hz of 100Hz mag toch duidelijker weergegeven worden dan enkel modus 1, 2 of 3? Potentiële kopers die zonder al te veel moeite direct willen genieten van alles wat dit scherm te bieden heeft doen zich er dan ook goed aan een dealer te nemen die het toestel volledig installeert en het liefst ook nog optimaal afstelt.


Objectieve en subjectieve kijkervaring

Gedurende de recensie periode is er gebruikgemaakt van diverse bronnen, zowel standaard definitie alsook High Definition, om een zo’n breed mogelijke indruk te krijgen van de prestaties van dit plasmatoestel. Zoals gewoonlijk start ik elke recensie met een objectieve kijkervaring waarbij gebruik wordt gemaakt van calibratie-DVD’s of testbeelden afkomstig van onder andere de “HQV Benchmark” DVD. Na de objectieve kijkervaring volgt een subjectieve kijkervaring, testbeelden worden verruild voor beeldend materiaal afkomstig van bijvoorbeeld DVD.



Hoewel een calibratie volgens de ISF normen nog altijd aan te raden is, doet het mij toch goed om te constateren dat er steeds meer toestellen op de markt verschijnen waarbij er vaak wel een setting is welke redelijk in de buurt komt van een rechte D65 en redelijk juiste kleurenweergave. Andere settings echter, zoals standje ‘dynamisch’ doen dan weer pijn aan de ogen en zijn het selecteren nauwelijks waard. De setting “movie” liet in ongekalibreerde toestand met een reverse grey steps & ramp testbeeld een redelijk egaal verloop in grijswaardes zien tussen de 20% en 80% stimuli.

Beneden de 20% stimuli was er weinig gradaties meer zichtbaar wat duidt op een dip in de gamma. Algemeen genomen was het gammaverloop redelijk netjes maar aan de iets te hoge kant. Een dip in het gammaverloop zorgt ervoor dat het dynamisch bereik van beeldmateriaal niet behaald wordt, in het geval van deze plasmatelevisie komt het erop neer dat de donkerste schaduwdetails overstemd worden door het absolute zwartniveau dat wat te hoog werd ingezet. Een calibratie kan dergelijke problemen verhelpen en de weergavekwaliteit dus verder naar een hoger peil brengen.

De PDP-LX508D beschikt over de RGB-decoder voor standaard definitie beeldmateriaal, volgens de ITU601 normering, alsook over de, volgens de ITU709 normering, RGB-decoder voor High Definition materiaal. De RGB-decoders worden in de set-up menu aangeduid met kleurbereik 1 en kleurbereik 2. In zowel kleurbereik 1 alsook 2 liep vooral groen buiten de pas waarbij er in de kleurengamut (het kleurenbereik dat een apparaat kan produceren of detecteren red.) voor standaard definitie sprake was van een oververzadiging terwijl kleurbereik 2 ietwat onverzadigd was. Al met al echter helemaal geen verkeerde resultaten en voor veel consumenten waarschijnlijk ruim voldoende om een bevredigende kleurenweergave te behalen.






EDITORS' CHOICE