REVIEWArcam

Ingebruikname en testen maar!

Het apparaat voelt vertrouwd solide als ik hem uit de verpakking neem. De afstandsbediening en een standaard netsnoer worden meegeleverd, evenals een heldere Engelstalige gebruiksaanwijzing. Ik verbind de MS250 met mijn Denon AVR-3803 receiver, die voor stereo alleen als voorversterker dienst doet, met een AS L100 interlink. Het beeld wordt verzorgd door mijn Sony KDL32S2000 lcd tv, welke ik middels een Icidu VGA kabel aansluit op de muziekserver. Als eindversterker staat mijn Rotel RB1070 te werken, aangesloten via Weber & Maurer luidsprekerkabels op luidsprekers van Monitor Audio (Monitor 3) en later op Bluenote Reale weergevers. De rest van de set staat zoals gebruikelijk onderaan deze recensie.



Ik zet de tv op de `pc` ingang en zet de Arcam aan. Direct valt op dat de harde schijf, net als in een pc, opstart en door een actieve fan wordt gekoeld. Logisch, want warmte kost snelheid en dataverlies. De eerste ingebruikname verloopt prettig en overzichtelijk. Met de gebruiksaanwijzing ernaast stel ik de menutaal op “Nederlands” in en ga verder. Alle mogelijke instellingen zijn overzichtelijk en makkelijk te bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening. Omdat ik thuis niet in het bezit ben van een router en mijn pc ver van mijn luisterruimte af staat, heb ik niet de mogelijkheid om het toestel aan te sluiten op Internet, maar later neem ik het apparaat mee naar een kennis om ook de internetopties te testen. De MS250 staat enige tijd in gebruik ter kennismaking en inspelen voordat ik aan de definitieve test begin.

Het leuke van een veelzijdig apparaat als een muziekserver is dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Ik begin dan ook maar bij de basis; het afspelen van cd. Iets waar ze bij Arcam wel kaas van hebben gegeten, gezien de bedrijfshistorie. Ik leg het album Raising Sand van Robert Palmer en Alison Krauss in de speler en selecteer het mede door Tom Waits geschreven nummer Trampled Rose. De vrij directe opname wordt door de MS250 op Arcam-achtige wijze weergegeven; veel rust, een duidelijk crispy geluid maar wel laid back. Een geluid dat veel high end apparaten kennen en waar nog meer luisteraars erg tevreden mee zouden zijn. Zo ken ik Arcam al een tijd. Goed is Alison’s stem te plaatsen, zeker als ik later de Reale’s als weergever gebruik. Ook dieptewerking wordt duidelijk beter op deze weergevers en de Arcam wil wat meer sprankelen dan voorheen.



Gelijk maar eens even testen hoe het `rippen` van cd naar de harde schijf gaat. Via het beeldscherm selecteer ik het opslagmenu en na het ingeven van de cd-titel, artiestennaam en de gewenste compressie –ik kies voor “ongecomprimeerd/ 1411kbps”- start de server met het kopiëren naar de harde schijf. Nu is duidelijk hoorbaar dat er een ander loopwerk in gebruik is dan normaal in een cd-speler, hoorde je de cooling fan al continu draaien, de 10 speed cd-rom speler zorgt voor een flinke herrie. Dit doet me enigszins denken aan de oudere Plextor cd-branders, die ook zo’n geluid voortbrachten bij schrijven en inlezen. Zeker is wel dat Arcam’s technici zoveel mogelijk stabiliteit hebben gewild om dataverlies –lees: kwaliteitsverlies– tegen te gaan. Later helpt een setje Vibrapods iets tegen dit geluid.

Dezelfde track nog een keertje afspelen en overschakelen tussen de harde schijf en de cd. Ik kan niet anders zeggen, er is bijna geen verschil hoorbaar. Heel af en toe lijkt de cd net een beetje meer lucht te hebben en Allison’s stem wat hoger af te kunnen beelden, maar dit is echt een fractie. Knap gedaan. Dan maar over naar de harde schijf zelf. Ik heb een tiental cd’s op de schijf opgeslagen en kan die op diverse manieren benaderen middels het menu. Heeft u geen tv of monitor bij de hand, geen zorgen! Het display voorziet in helder groen in alles, zodat u ook zonder kunt. Al dan niet willekeurig afspelen is mogelijk op genre, naam, album, tracks en playlists en weet je niet waar iets onder staat, gebruik je de zoekfunctie.


Foto: Jiri Büller

Leuk van deze muziekserver is dat je vanaf de harde schijf kunt branden, ik kies voor het maken van een compilatie. Gelukkig had ik nog een lege kwaliteits cd-r liggen van MFSL (UDCD-R) wat garant staat voor goede opnames en zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies. Met gemak selecteer je de verschillende nummers uit diverse albums, waarna het branden begint. De uitkomst is gelijk aan de harde schijfkwaliteit. Ik draai van de opgenomen cd het nummer All your love van Sara K. De gitaartonen helder, het laag vol en haar stem weer goed plaatsbaar. Later herhaal ik het branden op een goedkopere cd-r (Nashua), met eveneens een goed resultaat. Wie geen pc heeft of er slecht mee overweg kan, maar wel wil rippen, compileren van muziek en/of branden heeft aan een Arcam MS250 geen verkeerde koop!

MERK





EDITORS' CHOICE