REVIEWArcam

Arcam MS250 muziekserver

Om beter aan te kunnen sluiten op de hoge integratie van al dan niet gecomprimeerde audio bracht het Britse Arcam enige tijd geleden haar eerste muziekserver op de markt. De eisen van de ontwerpers waren duidelijk; een hoge kwaliteit, de typische Arcam opbouw en ontzettend multifunctioneel moest het apparaat worden. De MS250 was geboren. Hifi.nl voelde voor u de door importeur Audiac aangeleverde muziekserver aan de tand.Foto: Jiri BĂĽller


Vier smaken, Ă©Ă©n apparaat


Arcam positioneert de MS 250 in hun luxere FMJ productklasse met de prijs van bijna 5.000 euro. Om goed in te spelen op het gegeven dat ook audiofielen en grote muziekliefhebbers wel eens mp3-bestanden willen afspelen en niet iedere cd willen wisselen, voorziet Arcam de MS250 van een flinke 400 gigabyte harde schijf (Hitachi IDE). Het apparaat werkt als een gewone cd-speler die uw schijfjes kan opslaan, al dan niet onder compressie. Voor echte puristen is er de mogelijkheid om maximaal 640 uur cd’s op te slaan onder het door Microsoft en IBM gepatenteerde Wave bestand, die gelijkstaat aan een datasnelheid van 1411 kbps (kilobits per seconde).

Wilt u wél compressie toepassen om meer muziek kwijt te kunnen met een minder puristische inslag, bied de MS250 de mogelijkheid van compressie middels het inmiddels overbekende MP3 formaat. De grootte van de interne harde schijf kunt u dan benutten voor het opslaan van maximaal 80.000 nummers, wat gelijkstaat aan 4.800 cd’s.Behalve wat software en een paar halffabrikaten is de MS250 geheel door Arcam zelf ontworpen. Net als in hun cd spelers is de muziekserver voorzien van een flinke voeding, afgeschermde filters en waar mogelijk is ontkoppeling toegepast. De speciaal ontworpen geluidskaart is voorzien van vier Crystal CS4398 stereo dac’s, terwijl voor de analoge input’s Wolfson A/D converters gebruikt worden. Helemaal leuk is dat de gebruiker beschikt over maar liefst vier analoge aansluitingen om verschillende soorten muziek over te kunnen weergeven  in 4 verschillende zones (2.2V rms bij 0dB).

De eerste aansluiting beschikt ook nog over een optische en een coaxiale digitale uitgang, als er nog een externe dac aangesloten moet worden. De vier uitgangen zijn ook nog eens voorzien van triggers voor het uit de stand-by stand halen van de externe apparatuur, en er zijn vier remote ingangen om vanuit een andere ruimte de MS250 te bedienen. Iedere uitgang kan een ander signaal `streamen` dus vier personen in Ă©Ă©n woning kunnen ongestoord hun eigen muzieksmaak beluisteren.

Verder beschikt het apparaat over drie USB aansluitingen, een PS2 toetsenbordaansluiting (om namen sneller te kunnen ingeven) en als u meer beeld wilt hebben dan de zes regels tellende display kunt u ook een tv of monitor aansluiten door middel van een monitorkabel (D-sub/ VGA) of met een s-video of composiet-video kabel. Ook twee analoge lijningangen zijn aanwezig. Verder een losse stroomaansluiting en last but not least de belangrijke netwerkaansluiting (10/100 Mb).

Nu komt namelijk het leuke van de Arcam MS250; bezit u een al dan niet draadloos computernetwerk? Dit apparaat biedt u de mogelijkheid om al uw opgeslagen muziek te delen in het netwerk, naar uw pc’s en vice versa. Hierdoor hoeft u niet meer te slepen met usb-sticks, externe harde schijven of mp3 spelers, hoewel u deze ook nog zonder problemen kunt aansluiten. Verder biedt het toestel de mogelijkheid om cd’s te branden vanaf de eigen harde schijf, wat ideaal lijkt voor gebruikers die hun LP- of cassettecollectie op audiofiele wijze willen opslaan. Eenmaal aangesloten op internet biedt de MS250 de gebruiker ook nog de mogelijkheid om van internetradio te kunnen genieten.

Voor de compleetheid nog even de technische gegevens; de MS250 weegt 5,2 kilo en is alleen in zilver leverbaar. Arcam levert een nette afstandsbediening bij de muziekserver. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 20 tot 20000 Hertz aan een signaal/ ruisverhouding van 105 dB. De VGA output heeft een resolutie van 800x600 pixels met een maximum van 16 miljoen kleuren. Het gebruikte loopwerk is een Sony CRX230EE.

MERK

EDITORS' CHOICE