REVIEWNaim Audio

Armageddon


Kilian Bakker | 17 april 2008 | Naim Audio

De effectieve massa bedraagt 11 gram en de ARO kan elementen van 5,5 tot 12 gram uitbalanceren. Een piepklein gewichtje wat zich laag op de zijkant van de lagercillinder bevindt is bedoeld voor het instellen van een zuivere Azimuth (laterale balans). De dwarskrachtcompensatie bestaat uit een klassiek gewicht-aan-een-draad systeem (zie foto). ARO eigenaren zullen rekening moeten houden met elementen die graag aftasten bij een hoge dwarskrachtcompensatie (Bias). De balans van het Uni-Pivot lager wordt namelijk beïnvloed wanneer er een hoge Bias-waarde moet worden ingesteld en dat geldt in principe voor alle Uni-Pivot armen (daarom zijn Harry Weisfeld`s VPI toonarmen standaard niet voorzien van een extern Bias-systeem en maakt Bob Graham nu gebruik van een contactloos magnetisch systeem).
 
De ARO wordt door stevig schuimrubber tegen transport-avonturen beschermd en hij wordt geleverd met een uitgebreid survival-pakket (zie foto): naast de benodigde sleutels voor montage en afregeling levert Naim standaard een toonarmkabel, een Ortofon VTF balans, montageboutjes, een spiegeltje (voor Azimuth), een aluminium mini-waterpas en zelfs een LP12 armboard mee. Hulde! Ondanks dat mooie pakket adviseren wij ARO-nauten om hun arm door een Naim dealer te laten monteren want het opbouwen en afregelen van zowel een LP12 als een ARO/Armageddon moet men echt door een specialist laten uitvoeren.
It`s The End Of The World As We Know It (R.E.M.)       

De Armageddon kan het best worden omschreven als: Flat Earth Audio to the max. Hij bestaat simpelweg uit een speciale 430 VA ringkern trafo en een fase-netwerk. Het is in feite een scheidingstrafo die dankzij zijn zware uitvoering een filterende en zelfs stabiliserende (dempende) uitwerking heeft. Er zijn verschillende regenerator-voedingen voor de LP12 verkrijgbaar maar Naim vindt dat hun simplistische oplossing de `swing` van de muziek beter bewaart dan electronische voedingen. Bij Naim staan swing en dynamiek hoog in het vaandel dus is dit een oplossing die goed aansluit bij de ARO toonarm. Er is geen voorziening voor 45 omwentelingen per minuut en dat is wel jammer want er worden steeds meer albums (her-) uitgebracht als 45 RPM schijven.

Bij de eerste inschakeling hield de lichtnetgroep het meteen voor gezien. Na een bezoek aan de stoppenkast -altijd gezellig- en een nogmaals ingedrukte schakelaar kwam het loopwerk dan toch op gang. De reactie van de importeur, toen dit voorval tijdens een telefoongesprek naar voren kwam: "dat is bij bepaalde stoppenkasten standaard wanneer de Armageddon voor de eerste keer wordt ingeschakeld". Blijkbaar is de interne impedantie van deze trafo zo laag dat hij dit effect veroorzaakt. Wanneer men een trage 16 Ampére stop of zwaardere automaat laat installeren zal dit niet meer gebeuren, aldus de importeur (Naim dealers kunnen dit door een vakman laten uitvoeren; iets wat HiFi.nl altijd aanraadt). De Armageddon is in dezelfde behuizing ondergebracht als de Naim Hi-Cap voeding waarbij de aan/uit schakelaar op het front meteen dienst doet als startknop. De Armageddon wordt geleverd met een lichtnetkabel, een doorverbindkabel die van een stevige vergrendelbare plug is voorzien en een printplaat met connectorstrips voor de aansluiting van de elektromotor. De Armageddon kreeg in 2002 een facelift maar is intern nooit veranderd. Hij meet 8,7 bij 20,7 bij 31,4 centimeter (HXBXD) en is net als de eerder besproken Supernait leverbaar in Black, Noir, Nero, Schwartz en Zwart.


(Foto: Ed Verkerk)


Installatie

De ARO toonarm werd afgeleverd met een gemonteerde Dynavector XX2 aftaster. Die werd opzij gelegd omdat er eerst moest worden geluisterd met een bekend element om een zo duidelijk mogelijk beeld van de Naim toonarm en de Armageddon te krijgen. Er werd gekozen voor de Ortofon MC 15 Super II waar er hier twee van voorradig zijn; één als vaste aftaster in de huis-Sondek en een tweede ingespeeld exemplaar als reserve. Met wat schuiven van de montagepunten werd een optimale fouthoek verkregen. Later werd de Dynavector XX2 gemonteerd voor een impressie van de prestaties met deze aftaster. De Armageddon werd zo ver mogelijk van de platenspeler en Phonotrap opgesteld (zware trafo: groot EM-veld). De reeds ingespeelde Naim Sondek was voorzien van een nieuwe  toonarmkabel die daarom eerst werd ingespeeld. De Naim toonarmkabel is voorzien van BNC pluggen en werd door Latham Audio geleverd met BNC/Cinch adapters. De importeur kan echter Furutech Cinchpluggen aanbrengen, wat ongetwijfeld een klankmatige verbetering met zich meebrengt ten opzichte van de adapters.

MERK

EDITORS' CHOICE