REVIEWB&W

Luisteren deel 1

Chord Company Chameleon Silver +

De interconnect van Chord is een heel soepele kabel die zich in alle bochten laat leggen. Uit ervaring weet ik dat hij robuust is en vaak gewisseld kan worden. De geleiders zijn van verzilverd koper. Fraaie connectors die goed klemmen, maar niet met een tang van de apparatuur getrokken hoeven te worden. De kabel kost 189 euro voor 1 meter en is daarmee de goedkoopste uit deze groep. Vanaf het eerste moment is het duidelijk dat we in een ander prijssegment zitten. De Chord presenteert zich krachtig en groot. Zet een beeld neer dat buiten de speakers komt in alle richtingen en heeft een stuk meer impact.



Ten opzichte van de beste kabels in de goedkopere groep wordt noch het laag, noch het midden of hoog erg veel beter. Er is wat gerommel en dichtlopen onderin te horen. De triangel moet je  zoeken. Het hoog is mooi rond en zuiver. Qua presentatie is de kabel de behoorlijke meerprijs waard. In detaillering, lucht en ruimte moet er nog voldoende te winnen zijn. Deze kabel scoort het beste op klankeigenschappen, maar blinkt nergens in uit. Eén panellid, die zelf met de kabel speelt, was achteraf verrast over zijn eigen lage score voor de Chord. De rest van het panel kwam er de stoel niet voor uit. Voordelige keuze, maar als het budget wat wordt opgerekt, liggen er leukere dingen in het verschiet.


AudioQuest King Cobra

Dit keer maakt AudioQuest de mantel uit rood en zwart garen. Daaronder geleiders van zeer zuiver koper met een gladde oppervlaktestructuur. Geïsoleerd met holle PE buisjes. De verzilverde pluggen zijn zoals dat heet “cold welded” met de kabel verbonden. Een techniek die zorgt voor een mechanische verbinding en die niets met solderen van doen heeft. De King Cobra kost 225 euro voor 1 meter en presteert aangenaam, niet speciaal. Drukkend in het laag zonder daar doortekening aan toe te voegen. Middengebied met stem fraai en goed getroffen. Tijdens klassieke muziek loopt de kabel op harde passages dicht. Viool heeft weinig magie. Triangel doet het niet beter dan met goedkopere kabels.



Ook in de presentatie voegt de kabel niets toe. Een nietszeggend product dat niet overtuigt en het eerder moet hebben van het imposante uiterlijk dan van zijn klank en elektrische eigenschappen. Waar de stem nog enige aandacht vroeg, is de klassieke muziek, net als de big band, onder de maat ten opzichte van de concurrentie. Bijvoorbeeld in de bekkens van de big band ontbreekt elke doortekening. Een hard oordeel, maar wel terecht. Terwijl de kabel een stuk duurder is dan de Chord van daarnet, scoort hij precies evenveel punten, namelijk 15. Een panellid oordeelde positief over transparantie, ruimte, lucht en ritme, de ander was daarin negatief. Een kabel die met gemengde gevoelens terugging in de doos.


Siltech MXT New York

Een kabel met echt Siltech materiaal aan boord. De koperen geleiders zijn getwist met Siltech zilver/goud materiaal. Meer dan in de goedkopere kabels in de MXT-serie. De kabel is stug van buiten en staat in een grote bocht tussen de apparaten. Enige ruimte om de kabel weg te werken is geboden. De kabel is stug genoeg om componenten uit elkaar te duwen. Mede gezien de prijs van 250 euro voor 75 cm interconnect zijn de verwachtingen hoog gespannen. Jacintha staat breed in de kamer. Stem staat goed. Laag heeft kracht. Hetzelfde met viool. Toch is de viool niet zo goed als mogelijk is. Triangel blijft aanwezig en dooft best langzaam uit. Weergave is neutraal, breed neergezet, transparant, weinig lucht en mooie ruimte-afbeelding.



Ik kan zelf opnieuw niet warmlopen voor dit product. De kabel heeft een haast technische inslag, precies, zonder gevoel te hebben wat muziek aan emotie teweeg hoort te brengen. Dat technische brengt wel het ritme erg goed over. Laat ook details doorkomen die in het hoog vaak ontbreken. Zoals de diverse klanken van de bekkens. Waar de weergave van het metaal meestal beperkt is tot ruisen, komen met de New York echt klanken naar voren. Koperwerk spettert zonder te vermoeien. Opnieuw een allround kabel die in de middenmoot hoort. Valt niet op in positieve en niet in negatieve zin. De meningen in het panel zijn verdeeld en de lage score van 19 punten is samengesteld uit drie lage waarderingen en twee hoge. Dat staat ook eigenlijk hierboven. Het resultaat met de MXT New York is een mengeling van plussen en minnen.

MERK

EDITORS' CHOICE