REVIEWDared

Triangle

De Genèse Trio luidsprekers van Triangle zijn, zoals eerder vermeld, van Franse herkomst. Het merk kan bogen op meer dan vijfentwintig jaren ervaring in het ontwerpen en maken van luidsprekerunits tot en met de kasten, en dat is te zien ook! De per stuk verpakte monitorspeakers zitten veilig in een mooie stoffen zak om beschadigingen tegen te gaan en wegen tien kilo per stuk. Een eerste blik geeft een tweeweg bass reflex speaker aan met een baspoort naar de voorzijde gericht. Een echt mahoniehouten gelakte kast die gewelfd naar de achterzijde toeloopt ter voorkoming van resonanties en reflecties, een zeer fraaie pianolak baffle die eveneens licht is afgebogen, en de voor een monitor luidspreker flinke hoogte van 46,5 centimeter maken de Trio chique en vrij imposant. Aan de achterzijde prijken nette vergulde luidsprekeraansluitingen met mogelijkheid tot bi-wiring.

Dared MP-15 met Triangle Genèse Trio

Qua techniek heeft de Magelllan SW2-lijn model gestaan voor de Genèse familie. De middentoner in de Trio is direct afgeleid van de Magallan. Zo is de conus van cellulose, behandeld met latex en exponentieel van vorm. De faseplug is van polypropyleen, gedempt met latex en gemonteerd op de poolkern. Het voordeel van deze constructie is het bredere frequentiebereik en een opener geluidsbeeld, aldus de fabrikant. De tweeter is deels buiten de kast geplaatst, in een eigen behuizing. Voorzien van onder andere een dieper liggende exponentiele hoorn, een tweevoudige pyramidevormige resonantiekamer en een 50 mm Neodymium magneet voorziet deze in alle hoge tonen en de plaatsing bovenop de speakerkast staat een vrijer geluidsbeeld toe. Intern is de Trio ook nog extra verstevigd om kritische resonanties uit te sluiten. De bijgeleverde frontjes zijn sterk en netjes afgewerkt en sluiten mooi aan bij de kast, de tweeter altijd vrijlatend. Het front wordt onzichtbaar aan de kast geklikt. De gevoeligheid ligt op 90 dB, het opgegeven frequentiebereik loopt van 45 tot 20.000 Hz (+/- 3 dB).

Dared MP-15 met Triangle Genèse Trio


De importeur heeft twee stands bijgeleverd en aangezien mijn huiskamer al redelijk vol staat besluit ik de set in mijn tweede luisterruimte op te stellen. Deze wat kleinere ruimte zal goed aansluiten bij de set. Ik verhuis mijn Bluenote Piccolo platenspeler en Bluenote Phono One naar deze ruimte, tezamen met een gemodificeerd Denon DCD-725 cd-loopwerk. De laatste wordt met de Dared MP-15 verbonden middels de door Hay bijgeleverde S-HEA Coulourless cinch kabel, de phonovoortrap verbind ik met een AudioSelectief L100MJ interlink. De losse speakerkabels zijn met gemak te bevestigen, ondanks hun rigiditeit. Na de fase te hebben gecheckt zet ik de set aan, een felle blauwe LED straalt me tegemoet. Ik laat de set enkele weken regelmatig spelen alvorens hem goed te beluisteren en kies een druilerige middag en de nodige software uit voor de test. De speakers zijn door de baspoort aan de voorkant erg makkelijk te plaatsen en behoeven bij mij weinig tot geen “toe-in”, ze staan dus recht naar voren geplaatst.


EDITORS' CHOICE