REVIEWDared

Dared MP-15 met Triangle

Dat de Aziatische markt langzaam maar zeker in grote opmars is gekomen is al lang bekend. Alle takken die een economie rijk is voeren een ware inhaalslag op de gevestigde westerse leiders. Zo ook in de wereld van hifi. China staat al enige tijd bekend om zijn grote productie van onder andere hifi apparatuur, die tegen een relatief lage kostprijs vervaardigd kan worden.

Natuurlijk ging dit in het begin gepaard met een logische gewenning aan de westerse standaard van kwaliteit, duurzaamheid en logistiek, maar inmiddels mag je gerust zeggen dat de westerse consumenten en de importeurs een redelijk hoge standaard hebben gesteld, die door vele merken kan worden waargemaakt. Daarentegen is de “gevestigde” westerse hifimarkt zich bewuster geworden van de eisen van consumenten en stelt zichzelf dus ook hogere normen als het gaat om kwaliteit en prijsbewustheid. Inmiddels laten ook veel gerenommeerde merken hun producten bouwen in China.

Dared MP-15 met Triangle Genèse Trio

Dit zie je dan ook terug in vele hifisets; er komt steeds meer een mix van in diverse werelddelen ontworpen en geproduceerde componenten en accessoires. Op het verzoek van hifi.nl bij importeur Hay-End Audio of we een paar Franse luidsprekers mochten testen kwam het voorstel om er een Chinese buizenversterker bij te testen. Natuurlijk was ik benieuwd en ging meteen akkoord.


Dared

Enige tijd later arriveert de importeur persoonlijk met een aantal dozen. Een enthousiaste Hay vertelt wat over de apparatuur en de keuzes die hij maakt voor het voeren van merken, de passie voor het vak is goed te voelen. Ook levert hij me een zelfgemaakte set luidsprekerkabels en interlinks, die ik dan ook tijdens de gehele recensie zal gaan gebruiken. De visie van een importeur met passie hoort de eindgebruiker van een product graag terug, nietwaar?

De versterker is een Dared MP-15 buizenversterker van Chinese makelij. Het sinds 1996 producerende versterkermerk heeft deze jongste telg uit hun programma uitgerust met een single-ended opbouw rond twee KT88 eindbuizen. De grote voeding en opbouw zorgen voor een 2 x 18 watt (klasse A) vermogen bij 8 of 4 Ohm. De versterker is voor het oog zeer netjes afgewerkt en heeft een verfijnd uiterlijk met zwarte pianolak en chroom. Voorzien van drie vergulde lijningangen, gescheiden 4- en 8 Ohm luidsprekerterminals geschikt voor zowel kabel als banaanstekkers, en een radiografisch bestuurde houten afstandsbediening voor het volume oogt het geheel absoluut niet Aziatisch maar westers. Een aparte aansluiting voor een geaard netsnoer is eveneens aanwezig.

Vermeldenswaardig is ook een kleine indicatorbuis die midden op de versterker huist, met twee groen oplichtende balkjes die het uitgegeven vermogen aangeven. Puristen of mensen die van al dat geflikker zenuwachtig kunnen worden hebben wel de mogelijkheid om deze buis –mits de versterker uitgeschakeld staat – te verwijderen en weg te laten. De MP-15 weegt zo’n 11 kilogram.


EDITORS' CHOICE