REVIEWQuadraspire

Schokkende verandering

Daar staan ze, QX25 voetjes onder een Tentlabs cd-speler op een Target beugel. Om te weten wat ze doen haal ik ze weg. De verandering is schokkend. Zonder de voetjes wordt het stereobeeld ineens een heel stuk kleiner, raakt de muziek in een kluwen, neemt verstaanbaarheid en definitie af. De Tentlabs speler, die mij al een paar weken in de ban houdt, is ineens een stuk gewoner geworden. Nog steeds heel mooi, maar minder magisch. Rubber dempers die ik veelal onder apparatuur plaats halen niet eens een kwart van het effect dat Quadraspire QX! heeft. Het bekende honingraat materiaal doet het in dat verband beter, maar blijft steken op beduidend minder dan 50% van de winst. Een tweede speler ondergaat hetzelfde lot.

Quadraspire QX! voetjes

De kwaliteit van een Lua Cantilena SEL, die ik heel mooi vind zeker met zorgvuldig uitgezochte vintage Telefunken buisjes, gaat met spongen omhoog zodra hij op Quadraspire staat. Twee voorbeelden voor u. Patricia Barber van haar cd “Café Blue” speelt “Nordis”. Zonder QX! zitten piano, bekkens en bas op gelijke hoogte. Ongeveer ter hoogte van de tweeters, wat bij mij 90 cm van de vloer is. Met QX! zakt het hart van de basweergave tot ca 50 cm, blijft de piano op gelijke hoogte maar wordt wel een stuk groter en realistischer en stijgen de bekkens tot pakweg 130 cm. Het stereobeeld dat normaal gesproken net buiten de speakers komt, en dan 3 meter breed is, groeit tot 5 meter. Definitie in de bas is vele malen beter met meer druk, dieper en minder “boem”. De bekkens zijn subtieler en spitser, de piano voller. De snelheid in de weergave gaat naar Formule 1 niveau.

Een tweede voorbeeld. Ray Charles in een duet met Natalie Cole op de cd “Genius loves company”. Natalie, Charles en een keyboard vormen een blok. QX! ontrafelt de drie-eenheid tot Charles links voor het keyboard aan de voorkant, het keyboard zelf centraal geplaatst t.o.v. voor-achter en links-rechts, Natalie nu schuin rechts erachter. Veel meer detail. Veel verstaanbaarder, strakker, sneller en minder gekleurd. Het stereobeeld van de band achter de solisten neemt dramatisch toe tot een halve boog die zich als Q-sound in de ruimte vormt tussen de muren en om mij heen. Een meter of zes breed schat ik zo. Het gaat voor beide spelers op. Ik kan gerust bekennen dat ik de Lua speler geplaatst op QX25 prefereer boven de Tentlabs als die niet op QX! staat. Terwijl ik nog steeds de Tentlabs heel hoog in mijn lijst heb staan. Zodra de Tentlabs ook op QX! staat is die opnieuw de overall winnaar. Wat blijkt is dat een deel van de charme van de Tentlabs, zoals ik die in de afgelopen weken beluisterde, rechtstreeks te danken is aan de Quadraspire QX25 voetjes. Gretig geworden probeer ik meer. Marantz SA8400 met Van Medevoort modificatie snakt naar QX25. Een Marantz CD63SE met Trichord klok: van hetzelfde laken een pak. De SA8400 staat normaliter met dempers op glas, de CD63SE in een eenvoudige Ikea meubel. Jammer dat ik geen Quadraspire Q4 Ref meubel ter beschikking heb of een houten rek zoals die van bijvoorbeeld Creaktiv. Ik zou graag willen horen wat een QX! voetje dan nog toe kan voegen. Edoch, ik laat het u graag zelf proberen. Net zoals ik u het experiment moet laten met QX50 en QX165.

Quadraspire QX! voetjes

Volledig overtuigd van de toegevoegde waarde van QX! wil ik natuurlijk weten wat het kost, want mijn Lua wil ik er permanent op hebben. Net als cd-spelers die ter recensie binnenkomen en minimaal één extra speler. Ik hou mijn hart vast wat het mij allemaal gaat kosten. Totaal overbodig! Een setje QX25 voetjes kost maar 35 euro. Dat is veel voor een paar stukjes acryl denkt u nu. Ik geef u daarin gelijk. In vergelijk met andere voetjes, afgezet tegen de enorme winst in stereobeeld, snelheid en definitie is het echter belachelijk goedkoop. Ik heb in het verleden voeten in huis gehad die veel meer dan 35 euro “per stuk” kostten en minder verschil maken. Dat maakt QX! dus verschrikkelijk goedkoop en u moet niet langer denken aan de hoeveelheid materiaal maar aan de hoeveelheid winst. Ten opzichte van de prijzen die gerekend worden voor interconnects, netsnoeren, betere componenten of andere meubels is 35 euro een schijntje. Dat ik niet al mijn componenten gelijk op QX25 zet heeft ermee te maken dat apparatuur erg gemakkelijk schuift met acryl op glas. Daar moet ik nog iets op vinden.

Ik zet mij vast schrap voor de storm van kritiek die ik kan verwachten en waar mijn hoofdredacteur voor waarschuwt. Voetjes onder een cd-speler zouden zoveel verschil kunnen maken? Ja, het maakt zoveel verschil voor nullen en enen. Het maakt immens verschil! QX! kost bovendien nauwelijks geld. Waarmee ik de Quadraspire QX25 voor mij als de beste upgrade van 2007 en alvast voor 2008 en 2009 noteer. Doe mij een plezier, probeert u ze zelf uit. Ik durf te wedden dat u ze laat staan. De recensie set QX! moet retour, mijn bestelling voor eigen gebruik is de deur uit.



Prijzen:
QX25 (componenten) 35 euro per set van 4
QX50 (kabels) 42 euro per set van 4
QX165 (zware apparatuur) 85 euro per set van 2
QX600 (ls-stands) 375 euro per set van 2
QX600 L(arge) 725 euro per set van 2

MERK

EDITORS' CHOICE