REVIEWQuadraspire

Quadraspire wondervoetje

In juni 2007 een paar stukjes acryl uitroepen tot de beste upgrade voor de komende jaren in het doolhof van componenten, kabels, rekken en accessoires? Een upgrade die tegen zeer geringe kosten een forse verbetering bewerkstelligt onder dure én goedkope apparatuur? Kan dat? Ik ben overtuigd van wel, want ik heb die upgrade gevonden.

De Britse onderneming Quadraspire is mij lang niet onbekend al heb ik nooit het genoegen mogen smaken mijn apparatuur op hun rekken te plaatsen. Wel heb ik diverse demonstraties bij kunnen wonen waarbij het belang van een meubel gemakkelijk aantoonbaar bleek. Vorig jaar nog in Bristol (Engeland) verbaasde Quadraspire vriend en vijand door het verplaatsen van een cd-speler van een glasplaat naar een acrylplaat. Ik citeer uit eigen werk: “Eerst een stukje cd via een Accuphase cd-speler op het acryl plateau. Dan pakt men de speler op en zet hem op glas. Verder verandert er niets. Op glas klinkt het plotseling doods, gecomprimeerd, schel en zelfs vals. Terug naar acryl en daar is openheid, breedte, vrijheid en rust.” Dat gegeven had me op het spoor van acryl moeten zetten. Maar het kwartje viel (toen) nog niet.

Quadraspire QX! voetjes

Onlangs kocht ik een platenspeler en kreeg de wijze raad de speler niet op een glasplaat te zetten maar op een acrylplaat, die desnoods op glas gelegd kon worden. Het verschil was duidelijk hoorbaar; weer een overduidelijk bewijs dat acryl een mooie ondergrond vormt. Maar acryl is duur, zeker in platen van 45 x 40 x 2 cm, uitgaande van normale maten van een standaard component. Mijn verzuchting werd opgepikt door de redactie die net via Latham Audio Quadraspire voetjes ter beschikking kreeg voor een recensie, uitgevoerd in… jawel acryl. Omdat ze gemakkelijk onder een cd-speler pasten die iets omhoog moest wilde hij vrij staan op een wandbeugel met glasplaat, liet ik ze daar en luisterde met plezier naar muziek.

Een telefoontje van importeur Latham Audio volgde een paar weken later: Of we al klaar waren met de voetjes? Euh nee, eigenlijk niet, want ze stonden wel onder de speler maar daar hield het mee op. Nooit weggehaald of onder een andere speler geprobeerd.

Quadraspire QX! voetjes

Geleverd waren drie verschillende uitvoeringen van de Quadraspire QX! serie. Ten eerste de QX165 die met zijn maat van 165 mm lengte en 50 mm hoogte de grootste van het stel vormt. Geschikt om luidsprekers op te plaatsen of apparatuur die op de vloer staat zoals eindversterkers. De volgende is de QX50 die een kruis vormt van 50 x 50 mm en voornamelijk liggend gebruikt zal worden om kabels van de vloer te houden. Het derde doosje bevat de QX25 die met zijn maat van 25 x 25 mm onder componenten hoort. Niet geleverd zijn luidsprekerstands van acryl. Quadraspire werd voor de QX!-serie geïnspireerd door het eigen Q4 Ref meubel, dat geleverd kan worden met acryl platen om componenten te dragen. Als je een plaat niet kunt gebruiken dan misschien wel een voetje, zal men gedacht hebben. Met mijn te lange luidsprekerkabels, die bovendien grotendeels onder het tapijt liggen, vind ik weinig emplooi voor de QX50. Met alle apparatuur op een rek komen ook de QX165 voeten niet van pas. De QX25 des te meer.

MERK

EDITORS' CHOICE