REVIEWEtalon

Essence 10

Kilian Bakker | 10 mei 2007 | Etalon

De woorden `sculptuur` en `menhir` kwamen meteen bij mij op, toen de in notenhout  afgewerkte Essence 10`s werden afgeleverd door de importeur. De statige klankkasten (van een kastvorm is overigens totaal geen sprake) hellen achterover op grote ellipsvormige voetplaten, die aan de voorzijde een ronde uitsparing hebben. De baffle van het recensiepaar was in satijn zwarte lak afgewerkt maar deze kan ook naar wens in elke denkbare houtsoort worden afgewerkt. De zijranden van de baffle lopen zowel boven als onder in een lichte boog naar binnen toe waarbij ze zijn afgeschuind zodat de twee unit`s zo min mogelijk last van diffractieproblemen zullen hebben.

Essence 10

De klankkast zelf heeft (van boven bekeken) een  boegvorm`, wat betekent dat de achterzijde in een ellipsvorm loopt maar in dit geval ook nog eens een kleinere ronding bij de top heeft dan bij de voet! We hebben het hier dus over een zeer complexe constructie die heel sierlijk oogt (vandaar de eerder gebruikte term sculptuur) maar in eerste plaats een klankmatige reden heeft, namelijk het minimaliseren van staande golven en bepaalde resonanties, zonder dat de kast te `dood` wordt. De fineerafwerking bestaat in feite uit twee 0,9 mm dikke lagen die samen als het ware een 1,8 mm dikke hardhouten huid vormen. Het frame is opgebouwd uit gebogen (gestoomd) beuken en het zal niemand verbazen dat dit geheel door een meester meubelmaker wordt vervaardigd. De man in kwestie werd op een meubelbeurs uitgeroepen tot de meest getalenteerde vakman.

Beide drive-units zijn door Etalon ontworpen en over de hoogfrequent-unit doet László zelfs tamelijk geheimzinnig. Gezien er een zwart gaasje voor de dome zit en de dome zelf ook een donkere tint heeft, is het moeilijk om vast te stellen waar de dome uit bestaat. De dome heeft in ieder geval een diameter van 2,5 centimeter. De 12 centimeter mid/laag unit heeft een conus van papier met een speciale coating en een holle stofkap. De vergulde connectoren bevinden zich dicht bij de voetplaat (scheelt meteen in externe kabellengte) in een uitsparing waar de  verticale baspoort ook deel van uitmaakt. Aan de achterkant van deze weergevers is dus niets anders dan mooi houtfineer zichtbaar.

De Essence 10 meet 120 bij 19,5 bij 44 centimeter (H X B X D) en weegt 23 kilo per stuk. Het frequentiebereik loopt van 32 Hertz tot 25 kilohertz en het wisselfilter heeft zijn overnamepunt op 3,2 Kilohertz. De gevoeligheid ligt op 86 dB. De nominale impedantie is 8 Ohm en het continue verwerkbare aanstuurvermogen wordt door de fabrikant opgegeven als zijnde 40 Watt. Er zijn veel, heel veel houtfineer opties, waarvan we hier enkele soorten zullen noemen: `Zebrano`, `Root`, Birdseye-Maple, perelaar, beuken, noten en noten `natural`. Elke fineersoort kan in Ultra High Polish uitvoering worden geleverd. Daarnaast kunnen deze weergevers ook nog eens in iedere gewenste lakkleur worden geleverd, waaronder zwarte pianolak.


EDITORS' CHOICE