REVIEWEtalon

Etalon Suprampli/Essence 10

Kilian Bakker | 10 mei 2007 | Etalon

Sallay László is de eigenaar en ontwerper van alle Etalon producten. Hij richtte meer dan 25 jaar geleden niet alleen Etalon maar ook zijn eigen opnamestudio Sonophil op, waarvoor hij naast zijn eigen microfoons ook opname elektronica en kabels heeft ontwikkeld.

Deze doe-alles-zelf filosofie kan ook in elk Etalon product worden teruggevonden want de heer László past liefst zijn eigen drive-units en andere door hem ontworpen componenten of technologieen toe in zijn producten. In principe is dat de enige mogelijke werkwijze voor iemand die de dingen anders wil doen dan de meeste fabrikanten..

 Zelfs vóór de oprichting van Eltalon had Sallay László al heel wat ervaring opgedaan in de audiobranche. Zo is hij werkzaam geweest bij fameuze merken als Bruel & Kjaer en Ortofon (waar de oprichter van Primare een collega van László was). Gezien hij luisteren de enige juiste  manier vindt om de kwaliteiten van een nieuw ontwerp te beoordelen zal men in de brochures of op de website van Etalon niet de gebruikelijke rits technische gegevens aantreffen. Ook hierover heeft László een duidelijke mening: door simpelweg te gaan luisteren kan men de kwaliteiten van zijn producten zelf ontdekken.


Suprampli Mk II


De nieuwe Suprampli is van nog meer hardhout voorzien dan de oude versie (die twee houten  ‘wangen` had) en het front wordt nu gesierd door een donker getint venster van echt glas met daarachter een groot 7-segment display met groene cijfers en de infrarood ontvanger. De Suprampli Mk II heeft geen toetsen meer op het frontpaneel zodat men voor de bediening geheel afhankelijk is van de afstandbediening (een programmeerbaar `utility` type van het merk Home). Aan de achterzijde van het in zwarte lak gespoten chassis bevinden zich de vergulde cinchbussen van de passieve lijningangen (komen we zo op terug) en een set stevige en vergulde connectoren voor de luidsprekeruitgang. De Suprampli heeft geen Phonotrap maar wel een aardeconnector (ook verguld uitgevoerd). Ook de aan/uitschakelaar bevindt zich aan de achterzijde, wat aangeeft dat volgens de fabrikant de Suprampli permanent ingeschakeld kan blijven. Het recensie-exemplaar werd dan ook niet opvallend warm maar liet wel een lichte trafobrom horen die zowel met de correcte als omgekeerde lichtnetfase aanhield. De Kemp SNS Plug hielp niet bij het verlagen van deze brom maar zorgde wel voor een lichte klankverbetering. De brom liet zich overigens niet via de luidsprekers horen. Sallay László gaf in een e-mail aan dat dit effect een typisch fenomeen is wat bij sommige ringkerntrafo-ontwerpen voorkomt. De importeur heeft echter in een latere communicatie laten weten dat de Suprampli in het vervolg vrij van deze brom zal zijn.

De houten panelen van het recensie exemplaar waren uit schitterend Rosewood gemaakt en in een mooie satijnglans afgewerkt. Er bestaat voor alle Etalon producten een `Ultra High Polish` (UHP) optie, waarbij de gekozen houtsoort in een hoogglans lak wordt afgewerkt. Etalon noemt de Suprampli een "poweramp with integrated passive preamplifier", wat mogelijk was dankzij een eindtrap met een hoge ingangsgevoeligheid. Dit sluit op zich weer naadloos aan bij de minder-is-meer filosofie waarmee alle Etalon versterkers worden ontwikkeld. Zo heeft de Suprampli geen zekeringen of andere vorm van beveiliging in de uitgangstrap omdat László vindt dat 100 % beveiliging toch onhaalbaar is en een zware beveiliging een klankmatig compromis zou zijn. De ingangsgevoeligheid ligt op 250 mV (de ingangsimpedantie is 10 kOhm), wat handig kan zijn wanneer men een externe Phonotrap gebruikt. De Suprampli Mk II meet 10,5 bij 30 bij 40 centimeter (H X B X D) en weegt 8 kilo. Zoals gezegd vindt László het vertoon van technische gegevens onbeduidend en dat blijkt ook uit de omschrijving van het continuevermogen: "40 Watt minimal at 4 Ohms". De belasting (oftewel luidspreker) zou in ieder geval niet onder de 2 Ohm moeten `duiken`. De metalen topplaat is leverbaar in zwart of zilver. Na volumeregeling schakelt het display telkens naar de weergave van de bronkeuze (in dit geval was dat een `1`). Door op de "mute" toets van de afstandbediening te drukken kan het display worden uitgeschakeld (er brandt dan enkel een groen stipje). De Mute functie legt alle ingangen aan aarde, zodat men in die stand signaalkabels zou kunnen wisselen, aldus de importeur (toch adviseren wij de lezers om bij elke kabelwisseling de versterker in kwestie uit te schakelen).






EDITORS' CHOICE