De techniek

Mordaunt-Short heeft zich tot op heden bezig gehouden met traditioneel ogende speakers. Daar is met de ontwikkeling van de Performance serie een eind aan gekomen. De Performance 6 is het paradepaardje in deze serie en ziet er niet alledaags uit. Het was voor mij dan ook even wennen aan de vorm. Het uiterlijk is niet bepaald wat je van een Engelse fabrikant verwacht en de Performance 6 valt meteen ook in een hoger prijssegment dan we van MS gewend zijn. Het zijn behoorlijk grote jongens met hun hoogte van 121 cm en het gewicht van 30 kilo is nog net te hanteren door één persoon.

Ik was blij dat er aan de voorkant een basreflex opening aanwezig was waar ik mijn hand in kon steken, anders had ik niet geweten hoe ik deze gladde, bijzonder gevormde obelisk uit de doos had moeten tillen. Het uit- en inpakken van de speakers is al een puzzel op zich. Er is alles aangedaan om maar geen beschadigingen op te lopen en de verpakking is dan ook behoorlijk ingenieus.. De aluminium units zijn allemaal door MS zelf ontwikkeld en zijn van het CPC type. Dat staat voor Continuous Profile Cone. Dat wil zeggen dat alle drivers een ononderbroken conus oppervlak hebben wat de afstraling en snelheid ten goede zou komen. Ook over de ophanging is lang nagedacht en de units hangen erg los in hun ophangrubbers.

Mordaunt Short Performance

De twee woofers zijn zodanig ontworpen dat ze een behoorlijke lange slag kunnen maken. Ze bezitten hun eigen behuizing en deze behuizing is middels een stang vastgezet aan de achterwand om zo een zeer rigide constructie te waarborgen. De woofers hebben op deze wijze geen direct contact met het front. Frontpaneel resonanties worden op deze manier grotendeels buitenspel gezet. De motor achter de woofers en middenunit zijn nogal fors uitgevallen als je ziet hoe klein de units op zich zijn. De middenunit bevat een magneet van het nieuwste soort (neodyonium) en zou volgens MS een zeer open en realistisch karakter hebben. Alles is er op gebaseerd dat er een makkelijke en brede afstraling als resultaat verwacht mag worden, en de opstelling dus niet al te kritisch is, al valt daar nog wel iets over te zeggen, maar daarover later.

Mordaunt Short Performance De unit die het meest opvalt is de tweeter, dat kan ook niet anders, want hij steekt dwars door de kast heen. De gehele kast is gegoten, jawel, en is gemaakt van een composiet waar ik niet meer informatie over kreeg. Lekker geheimzinnig, maar goed. Door het gebruik van dit materiaal wordt geclaimd dat de kast resonantievrij is, maar daar heb ik niets van gemerkt. Bij laag volume zijn met een hand op de bovenkant van de speaker al snel trillingen voelbaar.

Op zich kan ik me daar niet druk over maken. Ik heb door de jaren heen geleerd dat resonantievrije kasten niet zaligmakend hoeven te zijn; van alle speakers die bij mij thuis staan is alleen de Von Schweikert zo dood als een pier. Het 3 weg filter bevindt zich op de bodem van de kast en is mechanisch geïsoleerd. Verder bevat de kast geen enkele parallelle zijde, dit om staande golven intern te vermijden. Elke unit bevat zijn eigen afneembaar frontje (behalve de tweeter). De frontjes zijn een aanfluiting. Eenmaal eraf gehaald zijn ze haast niet meer terug te zetten.

De plastic nopjes waarmee ze vastgeprikt moeten worden zijn verschrikkelijk zwak, passen slecht en breken snel af. Een minpunt dus. Aan de andere kant vind ik ze veel mooier zonder frontjes. Maar voor de gevraagde prijs mag je toch wel iets beters verwachten.

Het design van de tweeter wordt doorgevoerd in de luidsprekeraansluitingen; erg mooi, en goed bruikbaar voor allerhande banaantjes, pins en vorkjes. Er is de mogelijkheid om 3 paar speakerkabels aan te sluiten, apart voor hoog, midden en laag. Fijn voor de kabelfabrikanten.

Mordaunt Short Performance

Als je als bezitter niet van plan bent om tri-wiring toe te passen en het met 1 paartje luidsprekerkabels wilt gaan aansturen, verdient het de aanbeveling om aparte goede jumpers te kopen, want de bijgeleverde koperen verbindingsringen zijn van een abominabel slechte kwaliteit. Standaard solid core elektriciteitsdraad klonk nog beter. Ook de meegeleverde spikes hebben hetzelfde design meegekregen als de tweeter en de entrees. Erg fraai hoor, maar jammer dat er geen enkel steeksleuteltje op past zodat je de speaker steeds moet kantelen als je een spike wilt in- of uitdraaien om de speaker te stabiliseren. Onhandig dus. Al met al een uiterlijk fraai ontwerp met wat praktische ongemakken. De speaker is in 2 kleuren verkrijgbaar, graniet grijs of briljant zilver. Ik kreeg de graniet grijze versie.

EDITORS' CHOICE