REVIEWKnosti

Eindelijk geluid?


Rene Smit | 19 januari 2006 | Knosti

Gaat er dan eindelijk geluid uit de speakers komen zult u inmiddels denken……………. nee is het antwoord!
Eerst dient de naald nog stofvrij gemaakt te worden. Hiervoor zijn diverse borstels en vloeistoffen te koop maar ook een bakje met polymeer (soort gel) van het merk Extreme Phono. Geen geklieder meer met vloeistof maar simpelweg de naald in de gel laten zakken met de armlift en gelijk weer naar boven halen, bijkomend voordeel is dat de cantilever en ophanging niet door een vloeistof aangetast kunnen worden. Alle aanwezige rommel blijft achter in de gel en de naaldtip is weer brandschoon. Af en toe doorroeren van de gel met een lucifer of cocktailprikker is voldoende om de gel weer goed zijn werk te laten doen doordat het vuil onderop komt te liggen. Met een prijs van 39,50 euro is de Extreme Phono Solid State Stylus Cleaner, wat een naam voor een bakje wat met gemak in je handpalm past, betaalbaar, gebruiksvriendelijk, geschikt voor langdurig gebruik en ook prima werkzaam.

Vinyl Accessoires

Platen welke al eerder gewassen zijn kunnen voor gebruik altijd wel een borstelbeurtje gebruiken. Daarom ligt er binnen handbereik van de draaitafel altijd de Goldring Super Exstatic Record Brush. Deze borstel is met een prijs van 29 euro niet de allergoedkoopste maar wel één van de betere op de markt. Aan de buitenzijde is de borstel voorzien van carbon fibre haren en het middengedeelte is een “velvet disc cleaning pad”. Nadat de LP op het plateau gelegd is en de platenklem geplaatst is wordt de motor gestart en de borstel onder lichte druk op de plaat gehouden. Na een aantal rondjes haal je de borstel van het midden van LP naar buiten toe. Het op de borstel achtergebleven vuil wordt voorzichtig aan de (spijker)broek afgeveegd.

Eindelijk is het dan zover dat de naald in de aanloopgroef van de LP geplaatst kan worden en zult u horen dat het beetje extra aandacht wat u aan de LP en naald besteed hebt zijn vruchten afgeworpen heeft.

Vinyl Accessoires

Naast de producten die direct met het draaien van de LP’s te maken hebben zijn er ook producten die slechts eenmalig of incidenteel gebruikt worden om de weergave optimaal te krijgen of houden. Voor het optimaal afstellen van uw draaitafel zijn er bijvoorbeeld de HiFi News test-LP en de Shure SFG2 naalddrukweger. De test-LP bevat een uitgebreid scala aan testtracks en is tevens voorzien van een instelmal waarmee u het element perfect kunt afstellen. Gelukkig voorzien van een Nederlandstalige handleiding zodat u stap voor stap door het proces geloodst wordt. Eenmaal goed afgesteld kan aan de hand van de testtracks nog wat fijnslijperij plaatsvinden. Tevens kan er gecontroleerd worden of alles juist aangesloten is middels bijvoorbeeld de “Channel indentification” track waarbij u kunt controleren of het linker en rechter kanaal niet verwisseld zijn en of de fase juist is. Met andere tracks is het onder andere mogelijk de tracking van het element te controleren en ook staan er diverse testtonen op. Deze HiFi News test LP zal waarschijnlijk niet dagelijks uit de kast gehaald worden maar is toch een essentieel onderdeel voor optimaal gebruik van de draaitafel. Een draaitafel is een mechanisch product en instellingen kunnen door de tijd verlopen. Middels deze LP kunt u dit controleren en zonodig weer naar de juiste waarden terugbrengen. Een ander handig accessoire hierbij is de Shure SFG2 naalddrukweger, deze eenvoudige weger werkt perfect alleen misschien een fractie onnauwkeuriger en wat minder gebruiksvriendelijk dan een digitaal exemplaar van bijvoorbeeld Clearaudio. Daar staat tegenover dat de prijs ook een stuk vriendelijker is. Bovendien, wanneer je niet regelmatig van element wisselt of andere instellingen verandert, gebruik je de weger ook niet dagelijks.

Grootste verrassing van het geleverde pakket accessoires was voor mij naast de Twister platenklem de Benz-Aesthetix MC Cartridge Demagnetizer. Een minuscuul zwart kastje met aan de voorzijde twee kleine drukknopjes. Rechts zit de aan- uitschakelaar en links de “activate” knop. Aan de achterzijde vinden we een set vergulde cinchbussen. Het apparaatje werkt met een 9Volt batterij welke meegeleverd wordt. Met een verkoopprijs van 249,95 euro valt de Benz-Aesthetix niet in de categorie leuke hebbedingetjes voor weinig……… Met een grote dosis scepsis begin ik de handleiding te lezen. Simpelweg de interconnects die van de draaitafel naar de phonotrap lopen aan de phonoversterker kant losmaken en in de Benz prikken. De Benz aanzetten en vervolgens de “activate” knop indrukken. Wachten tot het controle lampje dooft en de connectors weer op de oude manier aansluiten. Het proces duurt ongeveer 25 seconden en in die tijd zou de Demagnetizer uw MC element gedemagnetiseerd hebben. Moderne MC elementen zouden met hun extreem krachtige magneten bijzonder gevoelig zijn voor het opbouwen van magnetische velden welke de weergave kwaliteit negatief beïnvloeden. Benz Aesthetix zegt deze opgebouwde magnetische velden te elimineren door een signaal richting het element te sturen met een vaste hoge frequentie. Dit signaal neemt langzaam toe in sterkte, het maximale niveau wordt niet gespecificeerd, en gedurende een vastgestelde tijd constant gehouden om vervolgens af te laten nemen tot nul. Volgens de fabrikant heeft het signaal zelf een zuivere sinusvorm met extreem lage vervorming. Dit alles gebeurd in de al eerder genoemde circa 25 seconden en daarna is het proces ten einde. Hoewel zowel het probleem als de oplossing me enigszins logisch in de oren klinken kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen veel verschil in weergave te gaan horen. Hier blijk ik me dus lelijk te vergissen, dit is geen subtiel verschil maar bijna dramatisch te noemen. Het lijkt alsof er nieuwe tweeters in mijn Spendor speakers geplaatst zijn. Er is een toename in transparantie en detaillering te horen welke zelfs voor een niet geoefende luisteraar onmiskenbaar is. Het laag lijkt afgeslankt te zijn maar beter luisteren laat horen dat het alleen maar strakker en gedetailleerder geworden is. Om alle twijfel omtrent mijn positieve ervaringen weg te nemen besluit ik om tijdens de eerste de beste gelegenheid het apparaat mee te nemen naar één van de collega auteurs. Zonder de medeluisteraars van te voren te informeren omtrent mijn ervaringen wordt ook hier het element aan het signaal van de Benz Aesthetix blootgesteld. Na het opnieuw beluisteren van het gedemagnetiseerde element zijn de resultaten identiek aan mijn constateringen en zijn we het er unaniem over eens dat dit apparaat een absolute must have is voor elke vinyl fanaat. Hoewel pittig geprijsd is de Benz Aesthetix Demagnatizer op basis van de geleverde prestaties absoluut het geld waard.

Na enige leerzame weken met nieuwe dingen en bekende producten blijkt maar weer dat met relatief bescheiden middelen een hoop meer luistergenot uit uw “oude” en nieuwe LP’s te halen is. Met een beetje tijd en aandacht tilt u de weergave naar een hoger plan en verlengt u de levensduur van uw vinyl, element en draaitafel.

 

Bovenstaande artikelen (en nog veel meer!) zijn te koop bij o.a High Fidelity Discs. Klik op de link om het product te bekijken.

Hi-Fi News Analogue Test LP - The Producers Cut ( LP )

Shure Naalddrukweger SFG-2

Goldring Super Exstatic Record Brush

Clearaudio Twister platenklem

Nagaoka Discfile 102 antistatische binnenhoes

Benz-Aesthetix MC Cartride Demagnetizer

Knosti Disco-antistat platenreiniger

Extreme Phono Solid State Stylus Cleaner

Kijk hier voor een compleet overzicht van draaitafel accessoires bij High Fidelty Discs.

EDITORS' CHOICE