REVIEWThorens

Som der delen

René van Es | 05 januari 2006 | Thorens

Toshima Yamamoto speelt “Misty”. Een track met lang aangehouden piano noten die zweving snel verraden. De TD295 gaat daar prima mee om. Geen nare toonhoogte wisselingen of janken is te horen. De AT95E blijkt ook prima te sporen door de groef. Zelfs met de hardste aanslagen vliegt hij niet uit de bocht. Terwijl de naaldkracht net onder de 2 gram blijft. De piano is goed getroffen en zo geeft het geheel een lekker stukje jazz weer. Met deze LP valt nog meer op dat diep laag ontbreekt. Het is er gewoon niet.

Thorens TD295 MK4

Ook niet als ik de subwoofer harder ga zetten. Dan gaat de ruimte protesteren en ontstaat bonken. Als ik de prijs van de speler in ogenschouw neem, dan is de ervaring, zeker met Yamamoto daarom licht teleurstellend. Nog een andere “Misty” is snel gevonden. Ella Fitzgerald geeft er een heel andere vorm aan. Waar Yamamoto de nadruk legde op het instrumentale “Misty” is Ella natuurlijk juist op de stem gericht. Omdat ik in het bezit ben van zowel de originele LP als een Gold CD van de opname is het leuk digitaal tegenover analoog te zetten. Grappig is dat de stem digitaal beter naar voren komt. De piano is juist fijner via de analoge speler. Het verschil tussen digitaal en analoog is glashelder. Een echte voorkeur is er niet, meer een kwestie van gevoel dat bepaalt of je de LP of de CD ter hand neemt. De LP heeft iets vloeiends dat digitale weergave nog steeds ontbeert. Tonaal gezien is de CD de winnaar, dat medium is bovendien vrij van vervorming. De impact van zowel LP als CD is ongeveer gelijk, net als het stereobeeld met deze opnames. Nog een laatste stukje jazz via een Sheffield plaat met de big band van Harry James. De trompet solo’s gaan uitstekend en maken de muziek. De rest van de big band is met regelmaat tam te noemen. Niet verkeerd, evenmin opwindend en het zegt mij weinig. Weer het element dat de zaak beperkt? Laten we de weergave beheerst noemen, vlak maar evenwichtig. De Thorens maakt platenspelen beslist niet tot een roller coaster rit vol spanning en sensatie.

Thorens TD295 MK4

Klassieke muziek weergeven staat niet in contrast tot het weergeven van jazz en pop. Wederom is de weergave gladjes en strak. Als voorbeeld gebruik ik een concert van Mozart. Technisch gezien is er niets op aan te merken. Geen rumble, geen zweving, geen snelle toonhoogte variaties, een prima aftasting en weinig vervorming. Dat de plaat al oud is maakt niet uit. De AT95E gaat net zo makkelijk om met oud als met nieuw vinyl. Ook is de weergave redelijk goed doortekent met detail. Het is aangenaam luisteren maar de Thorens. Die net zo probleemloos is als de doorsnede Japanse auto, helaas op een aantal aspecten ook net zo burgerlijk saai.


Som der delen


Wie een probleemloze draaitafel zoekt maakt met de Thorens TD295 Mk 4 een keuze die jaar na jaar zal blijven werken. Een werkpaard voorzien van gemakken als een automatische afslag (zonder de naald uit het vinyl te heffen). Hij oogt goed, strak en fraai afgewerkt. Wat tegenvalt van de Thorens is de ongeïnspireerdheid die boven komt drijven. De weergave is weliswaar evenwichtig, maar afvallend naar de frequentie extremen boven en onder. Sterke kanten zijn de ritme, dynamiek en vrijheid van vervorming. Het eenvoudige element dat Thorens op dit moment monteert zou best vervangen mogen worden door een duurder exemplaar. Dat zou het geheel ten goede komen en de prijs meer in balans met de concurrentie brengen (volgens de importeur komt er in februari weer een Ortofon OMB 10 element in de speler).

Thorens TD295 MK4

Ook aan de montage van het element moet Thorens wat meer aandacht besteden. Juist in een arm die op vele manieren instelbaar is kun je scoren met een perfecte afstelling. Over het geheel is de TD295 Mk 4 een aardige speler, voor Thorens liefhebbers een veilige haven, maar geen uitschieter in zijn prijsklasse. Dat verwijt ik voornamelijk het element. Want bekijk je de Thorens speler zelf, dan heeft die onder meer een gietijzeren plateau en elektronische motorsturing, iets waar de concurrent meer voor rekent. De AT95E zou ik liefst bij aanschaf al vervangen door iets beters. Of zodra u toe bent aan een nieuwe diamant.

 

Prijs:
Thorens TD295 Mk 4 inclusief AT95E element 699 euro

Importeur: Viertron 

Gebruikte Hardware: 

Analoog:

  • Thorens TD295 Mk 4
  • Audio Technica AT95E MM element
  • Goldring PA 1 phono amp

Digitaal:

  • Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie
  • Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met zwaardere voeding

Versterking:

  • Van Medevoort MA240 geïntegreerde versterker

Luidsprekers:

  • Impulse IMP
  • Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Läpp, Supra LoRad
  • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

  • Interlinks analoog: Thorens, Linn Analogue, Chord Company Chameleon Silver Plus
  • Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold
  • Interlink subwoofer: Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen
  • LS-kabels: Chord Company Odyssey 4
  • Meubels: Ikea Oppli
  • LS-stands: Alphason Aragon AG60-s
  • Overig: Master Base Mbase/1, Acoustic Analysing TVA dempers, Millennium CD-mat





EDITORS' CHOICE