REVIEWMeridian

DSP5200 en G91 DVD player/controller

Bjorn Mateijsen | 31 maart 2005 | Meridian

DSP5200 luidsprekers

Volgens Meridian hebben actieve luidsprekers ten opzichte van passieve ontwerpen de voordelen dat in een actief filter minder energie verloren gaat en er een directe koppeling van de versterkers aan de drivers is, waardoor absolute controle over het complete werkgebied mogelijk wordt. Het resultaat is een hoog oplossend vermogen, een efficiëntere aansturing en minder kleuring. Door te filteren op een laag vermogensniveau wordt bovendien de vervorming aanzienlijk verminderd. De DSP luidsprekers van Meridian zijn een doorontwikkeld ontwerp, waarbij een actieve luidspreker is uitgerust met hoge resolutie D/A converters en wisselfilters in het digitale domein. Er is dus sprake van een volledig digitaal signaaltransport vanaf de controller tot aan de versterkers die de luidsprekers aansturen. Combineer dit met een zeer goede jitter-reductie en het resultaat laat zich raden: perfectie!

Meridian DSP5200 (c) Xingo

Afgeleid van de absolute topmodellen (de DSP8000 en DSP7000), heeft Meridian vorig jaar de DSP5200 geïntroduceerd. De DSP5200 is een 2 ½ weg luidspreker, met 3 custom drivers, waarbij voor iedere driver een 75 watt versterker wordt gebruikt. Verder zijn er twee multi-bit Delta Sigma 24 bit 192 kHz D/A converters per luidspreker aanwezig. Als laatste heeft iedere luidspreker DSP’s (Digitale Signaal Processoren), waardoor de weergave precies kan worden aangepast aan de luisterruimte en de luisteraar. Er zijn regelingen voor de hoog- en laag-weergave, een tijdsgecorrigeerde balansregeling tussen links en rechts, een schakelbare absolute fase en de mogelijkheid om de verticale afwijking van de luisteraar tot de speaker in te stellen.

De kast van de DSP5200 luidspreker is opgebouwd uit diverse lagen hout met een totale dikte van 19 mm en de binnenkant is verder verstevigd met hars. Verder is de vorm van de DSP5200 niet volledig vierkant, waardoor er een betere controle is van staande golven in de kast. Het totale resultaat is een enorm hoge stijfheid en een gewicht van 35 kilo. Er wordt gebruik gemaakt van twee 160 mm woofers voor de midden en lage tonen en een 25 mm aluminium dome-tweeter die met zilver bedraad is.

Meridian DSP5200


G91 DVD Player Controller

De G91 is eigenlijk een alleseter, hij slikt audio CD`s, MP3 CD`s, Video CD`s, DVD-Video en DVD-Audio (geen SA-CD). Het toestel is in staat Dolby Digital, DTS, MPEG, MP3 en MLP datastromen te decoderen en deze zonodig terug te mixen naar stereo (of gewoon multi-kanaals weer te geven uiteraard). Het is ook mogelijk de G91 te gebruiken als transport en Dolby Digital, DTS en MPEG bitstreams uit te voeren naar een surround controller zoals de G68. Verder is de G91 een twee-kanaals voorversterker met twee coaxiale en twee optische digitale ingangen en drie analoge ingangen (die worden gedigitaliseerd). Zowel analoge als digitale stereo-uitgangen zijn voorzien. Daarnaast kan de G91 upsampling toepassen op gedecodeerde datastromen of vanaf externe bronnen decoderen. Zelfs aan de radio-fans is gedacht met een RDS tuner.

Meridian DSP5200 (c) Xingo

De G91 is ontworpen om direct op een paar analoge actieve speakers te worden aangesloten, of op een eindversterker en passieve luidsprekers. Uiteraard kan de G91 ook worden aangesloten op een paar Meridian DSP speakers, zoals bij deze review. In het laatste geval wordt het volume geregeld in de speakers via de `COMM` link. Uiteraard heeft de G91 ook digitale multi-kanaals uitgangen voor verdere verwerking door een Meridian surround processor. Er is een reeks video-uitgangen beschikbaar, waaronder composite, S-Video, component (zowel interlaced als progressive) en zelfs HDMI/DVI. De video-ingangen worden in elkaar omgezet, zodat maar 1 video-uitgang nodig is, die zelfs door de ingebouwde video processor/scaler naar een 720p/1080i resolutie kunnen worden geupscaled.

Het hart van de G91 wordt gevormd door een DVD-ROM drive dat met hoge snelheid de data leest. De drive leest de data zelfs meerdere keren, mocht het de eerste keer niet goed gaan! Vervolgens wordt de data door 3 RAM-buffers achter elkaar gebufferd en opnieuw geklokt met ultieme precisie.

Al met al een enorme high-tech in één apparaat en in zijn soort compleet uniek. Niet alleen een alleseter dus, maar ook een alleskunner.


EDITORS' CHOICE