REVIEWIsotek

Luisterervaringen

Garmt van der Zel | 03 februari 2005 | Isotek

Isoplug
Ik begon maar met de Isoplug, direct als eerste in het Rittal stekkerblok gestoken, gebroederlijk naast de andere apparaten. Lang en uitvoerig hoefde ik niet te luisteren. Er trad namelijk direct een zeer duidelijke verbetering op! De muziek klonk rustiger en ‘stiller’ en deed op het gebied van ritme een stap vooruit. Dat laatste is opmerkelijk, aangezien filters vaak de neiging hebben het ritme juist om zeep te helpen. De menselijke stem klonk menselijker, het uitsterven van geluiden werd duidelijker en microdetails werden beter hoorbaar. Het geluid kwam meer los van de speakers en stemmen klonken meer nabij. Ook namen diepte in het geluidsbeeld en dynamiek toe. Alle geluiden kregen meer hun eigen ruimte. Tonaal gesproken had de Isoplug zo goed als geen uitwerking, op een iets softere weergave van transienten (pulsieve geluiden) na. Of dat ligt aan het feit dat er minder ‘gruis’ is of dat er daadwerkelijk sprake is van een afronding is moeilijk te zeggen, maar het effect was zeer gering. Belangrijkste is dat het minder moeite kostte om te luisteren, wat de betrokkenheid met de muziek bevordert.

Isotek

Al met al een verbluffende verbetering - in mijn geval zelfs met spullen die eerder geen filters dulden -voor het geld en sowieso een leenbeurt of een aanschaf waard. Inmiddels is er ook een verbeterde versie van de Isoplug verschenen – de Neoplug – met naar het schijnt nog betere eigenschappen.


Mini Sub Vision

Vervolgens werd de Mini Sub Vision aangesloten op hetzelfde Rittal stekkerblok waar de Isoplug eerder zijn sanerende werking had bewezen. Eén voor één heb ik de apparaten van mijn set op de Mini Sub Vision GII aangesloten en geluisterd. Begonnen werd met mijn CEC TL-2x Cd-transport. Een apparaat dat naar mijn ervaring gevoelig reageert op iedere verandering in zijn omgeving, inclusief het netsnoer (ik heb goede ervaringen met de MIT Z-Cord II op dit apparaat). Een CD in het loopwerk, puck erop, schuifje dicht en zitten... Onmiddellijk werd duidelijk dat de transparantie was toegenomen, er meer details hoorbaar waren, ritmestructuren nog duidelijker naar voren kwamen, de weergave losser werd en er sprake was van minder gruizigheid op bijvoorbeeld stemmen en akoestische instrumenten. Het hoog werd bovendien zijiger, ruimtelijkheid nam toe en instrumenten kregen meer body. Het belangrijkste echter van dit alles was wederom de algehele muzikaliteit die duidelijk toenam. Oftewel, meer kippenvel, meer betrokkenheid, meer emotie.

Isotek

Vervolgens werd de Lexicon MC-12 aangesloten op de Mini Sub met een Van den Hul Mainsstream netsnoer. Hier ging iets duidelijk niet goed... De bas werd futloos en leek wel afwezig, ook de dynamiek verdween als sneeuw voor de zon! Verder werd het geluid vermoeiend, dof en plat. Als gevolg hiervan was ook de emotie in de muziek ver te zoeken. Het verschil tussen de Lexicon en de CEC is hun voeding: die van de CEC is traditioneel, die van de Lexicon is geschakeld.

Ook de Chord SPM 1200E 2-kanaals eindversterker werd op de Mini Sub aangesloten, maar hier werd duidelijk dat dit echt teveel gevraagd is. Het effect op het geluid was een kwadraat van de resultaten met de Lexicon MC-12. Dit alles was overigens al op de high-power uitgang van het apparaat. Mijn mening is dat u zware eindversterkers beter direct op het lichtnet aan kunt sluiten. Wellicht dat versterkers met wat minder vermogen (volgens de fabrikant heeft mijn versterker een maximaal afgenomen vermogen van 2000 W en staat deze vrij ver in klasse A) en lichte voedingen het wel goed doen op de Mini Sub, dit is een kwestie van uitproberen.

Verder is mijn voorzichtige conclusie dat schakelende voedingen en de Mini Sub minder combineren, hoewel het moeilijk is een algemene conclusie te trekken op basis van 1 of 2 apparaten.

Isotek

Om te zien of er ook op beeldgebied verbetering was te verwachten, sloot ik mijn Barco Cine 8 CRT-projector aan op de Mini Sub. Ook hier een subtiel, maar merkbaar verschil, vooral in rust in grote kleurvlakken, realistischere texturen (stof, metaal), toegenomen subjectieve beelddiepte en dynamiek (zwarter en beter doortekend zwart en puurder wit). Wow! Echter, ook de geluidskwaliteit van de set nam toe! Ik had eerder al bemerkt dat de projector een negatieve invloed had op de geluidskwaliteit (mijn projector en audio zijn aangesloten op dezelfde stroomgroep), waarna ik de projector van stroom voorzag via een APC Line-R stabilisator, wat de vermindering van het geluid gelijk een halt toeriep. Dat het nog beter kon, bewees de Mini Sub Vision.

MERK

EDITORS' CHOICE