Als alle mp3 bestanden zijn overgezet kan de pret beginnen. In eerste instantie is het even zoeken naar de juiste bediening (waarom zou je ook eerst de uitgebreide handleiding lezen?) maar dan heb ik uiteindelijk muziek door de meegeleverde hoofdtelefoon. Dat is even schrikken. Het hoog is scherp en onaangenaam. Aangezien ik dat niet hoor als ik op mijn werkkamer de computer gebruik als bron op mijn NAD L40, verdenk ik al snel de hoofdtelefoon. Nu waren die, in mijn ogen, toch al veel te opvallend met hun chromen kappen. Het is het soort hoofdtelefoon dat op je oren rust, en hoewel ik geen grote of uitstaande oren heb, bekruipt me het gevoel dat ik er beter niet mee over straat kan gaan lopen. Gelukkig heb ik nog een set Sennheiser MX-5 in-ears in mijn bezit en daarmee waren beide problemen meteen uit de wereld. Het geluid is nu zeer acceptabel voor normaal gebruik. Let wel, bijna al mijn muziek is met mp3PRO (96kHz) gecomprimeerd. Op hogere bitrates is het geluid via de hoofdtelefoon zelfs goed te noemen.
Via het meegeleverde lijn-out kabeltje heb ik de Lyra aangesloten op de set in de huiskamer. In het kort…..daar ga je niet voor je plezier naar luisteren. Uit ervaring weet ik dat goed opgenomen mp3’s op hoge bitrates zeer goed kunnen klinken. Het gebrek aan dynamiek en openheid moet bij de Lyra gezocht worden. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat een draagbare mp3 speler natuurlijk nooit als HiFi bron is bedoeld. Voor het doel waarvoor hij wel gemaakt is, muziekweergave onderweg, is de klank uitstekend. Mijn eigen portable minidisc wint het weliswaar klankmatig op punten.
Bedieningsgemak
Ik heb het afgelopen jaar niet in een grot geleefd, dus heb ik wel eens het een en ander over de iPod opgevangen. Bedieningsgemak blijkt één van de troeven van de iPod te zijn. Een punt waarop de Lyra een paar steekjes laat vallen. Bediening is niet intuïtief en zeker in het donker (het is heerlijk om de hond ’s avonds uit te laten met je eigen muziek) zijn de bedieningsknoppen lastig te vinden. Aan de rechterzijkant zitten van boven naar onder drie knoppen. De bovenste voor het activeren van het menu en het vergrendelen van de bediening, de middelste voor het aanzetten van de Lyra en de afspeel- en pauze functie en de onderste knop zet de muziekweergave stop en schakelt het apparaat uit. Aan de voorzijde van het apparaat vind je een fraai vormgegeven knop waarmee je kunt spoelen of een volgend nummer kunt selecteren. Deze knop gebruik je ook om het volume te bedienen en voor de navigatie door het menu. De eerste keer zit je tevergeefs op de knop te drukken om het volume te wijzigen. Door de opstaande randen van de navigatieknop denk je op de randen te moeten duwen om het volume te veranderen. Later blijkt (ja, het staat in de handleiding!) dat de middelste balk naar boven of onder geduwd moet worden. Wat wel erg goed doordacht is, is de beschermhoes. Die is gemaakt van een zeer solide kunstleer en bestaat uit een voor en een achterzijde die met elkaar verbonden worden door middel van elastische banden. Daardoor blijven alle bedieningstoetsen bereikbaar. Zelfs de USB ingang wordt vrijgehouden door de beschermhoes.
De Lyra beschikt over een geïntegreerde tuner met opnamemogelijkheid. De weergavekwaliteit van de tuner heb ik niet getest. Vanaf de tuner kun je met één druk op de knop opnames maken.
Verder beschikt de Lyra over de gebruikelijke functies als herhalen, willekeurig afspelen, DSP instellingen voor het geluid en een mogelijkheid om het menu aan uw behoeften aan te passen.