REVIEWLinn

Ontwerpfilosofie, aansluitmogelijkheden en upgrading van de SC

Michel Hazen | 13 januari 2005 | Linn

De SC is, zoals al eerder aangegeven, voorzien van Linn’s eigen Silver Disk Engine die, in tegenstelling tot andere toegepaste processing technieken, het signaal dat op de disc’s aanwezig is in haar originele formaat codeert. Dit houdt in dat CD’s, DVD’s, DVD-Audio en SACD discs onafhankelijk van elkaar behandeld worden waarbij de optimale decodering toegepast wordt voor dat specifieke formaat. De versie van de Silver Disk Engine is mechanisch iets afwijkend van de metalen versie in zijn grotere broers, de Unidisk 1.1 en 2.1. In de SC zijn wat meer kunststof onderdelen toegepast in tegenstelling tot de vrijwel volledig metalen loopwerken van de 1.1 en 2.1.

Linn Unidisk SC

De SC is een 5.1 surround ontwerp. Surround formaten die tot op dit moment nog weinig in de huiskamer doorgedrongen zijn zoals DTS ES en Dolby Digital EX worden dus niet door de AV voortrap van de SC ondersteund. Indien je zou willen upgraden naar een 7.1 omgeving zou je dat middels een andere AV (voor-)versterker moeten doen en de SC zuiver als multi-format speler gebruiken. Er schijnt een software upgrade aan te komen die de SC in deze modus kan brengen. Het is dan ook niet de ultieme AV processor voor (semi-)professioneel gebruik maar zo is de SC ook helemaal niet bedoeld. De strategische positionering van de SC is duidelijk: in enigszins afgeslankte vorm gebruik makend van de technieken van de Unidisk 1.1 en 2.1 en hierdoor ook qua prijs lager gepositioneerd dan beide grotere broers maar wel weer met schakel- en regelmogelijkheden zodat een losse AV processor/voorversterker niet direct nodig is.

Een mogelijk upgrade pad van de SC loopt eigenlijk naast de SC zelf: je zult wel een nieuw AV gedeelte moeten aanschaffen maar de SC kan als een uitstekende bron voor beeld en geluid blijven dienen. Gezien de goede reputatie van Linn op het gebied van het handhaven van de uiterlijke vormen van haar apparatuur en de ‘Music for Life’ filosofie lijkt een Linn AV upgrade (zoals de Kinos of Exotik+) het meest voor de hand te liggen maar is zeker niet een verplicht nummertje. Ook buiten andere Linn apparatuur blijft dit upgrade pad bestaan.

Qua aansluitmogelijkheden tref ik op het eerste gezicht een tweetal analoge stereo ingangen aan, 4 digitale (2 optisch, 2 coaxiale) en 2 digitale (een optische, een coaxiale) uitgangen aan. De SC heeft een S-video in- en uitgang. Navraag bij de importeur leert dat beide Scart aansluitingen ook een analoge stereo ingang hebben, 4 in totaal dus.

Linn SC Unidisk (c) Xingo (c) Xingo

Op de SC ontbreken zaken zoals lip-sync correctie, videoformaat conversie en DVI aansluitingen. Binnenin vinden we wel de Silicon Image SIL504 progressive scan chip die vaker goede dienst doet in high end DVD spelers en AV processors. Stroomverzorging gebeurt, bijna traditiegetrouw ondertussen bij Linn, via een compacte schakelvoeding.


Aansluiten en configureren


De SC is een gecombineerde multi-format speler en AV voorversterker. De balans tussen het AV voorversterker zijn en multi-format speler zijn, is zo’n beetje 50:50. Dit houdt in dat, door middel van het aansluiten van een 5 kanaals eindversterker (en luidsprekers natuurlijk) je direct beschikt over 5.1 surround geluid. Het aansluiten is in no time gebeurd: doordat de SC een ingebouwde voorversterker heeft voorkom je natuurlijk al een hoop (mogelijk dure) kabels tussen speler en voortrap. Het doorlopen van het setup menu is eenvoudig voor iemand die bekend is met de gebruikelijke terminologie. Een minder ervaren gebruiker zal de (overigens prima geschreven) handleiding wel moeten gebruiken, maar echt moeilijk of heel onlogisch wordt het nooit. De setup is verdeeld in verschillende hoofdstukken zoals een algemene setup, speakerconfiguratie, progressive scan setup, de routering van videobronnen, audio output- en voorkeursinstellingen. Allemaal vrij logisch, geen spannende dingen of echte tekortkomingen al zou ik zelf een aantal dingen anders in de menu’s combineren. Maar dat is meer een kwestie van smaak.

MERK





EDITORS' CHOICE