REVIEW

Siltech Signature

Jan de Jeu | 24 juni 2004 |

Stiller

Nog stiller word ik wanneer ik de bijgeleverde prijslijst bekijk. Onwillekeurig moet ik denken aan de uitspraak; wanneer je moet vragen naar de prijs van dit product dan kun je het je niet veroorloven. Of dat ook daadwerkelijk voor iedereen geldt waag ik te betwijfelen maar laat mij u een voorbeeld geven hoe deze Signature serie zich qua prijs verhoudt tot de Classic serie. De vijf SPX-30 netkabels, van elk anderhalve meter lengte, die voor deze test vervangen worden door Signature typen kosten per stuk 500 euro terwijl de Ruby Hill met dezelfde lengte een prijs kent van 1212 euro. Ruim het dubbele dus. En dan heb ik het nog niet over het Ruby Mountain power cord, dat met een lengte van 1 meter tijdelijk mijn GamuT C2R verwent, en 3300 euro op moet brengen.

Siltech Signature (c) Xingo

De kabels worden als volgt door de set geweven. Vanaf de Clearaudio Champion Limited Edition draaitafel - die gevoed wordt door een Clearaudio Syncro Power Generator en waar een VPI JMW 9 arm met Clearaudio Victory H element op gemonteerd is - wordt het signaal door een Avondale phono kabel van 1 meter lengte (1860 euro) doorgeleid naar de Sphinx Phono Equaliser die het moet doen met het (geïntegreerde) standaard netsnoer. Daarvandaan volgt het muzieksignaal een Forbes Lake van 1 meter lengte (3060 euro) waarna het verwerkt wordt door de GamuT C2R voortrap die, zoals gezegd, beschikt over een Ruby Mountain van 1 meter. (3300 euro) Het digitale signaal komt van een CEC TL5100 CD drive die contact maakt met de NorthStar Design Model 4 24/96 D/D converter middels een gebalanceerde Golden Ridge van 1 meter.(624 euro) De model 4 wordt in eerste instantie met de Model 3 24/96 A/D converter van hetzelfde merk verbonden middels een gebalanceerde Siltech Classic HF10 van twee meter lengte ( 1 meter prijs 499 euro). In een later stadium komt ook hier een Golden Ridge voor in de plaats. Aan elk van deze drie componenten hangt een Ruby Hill netkabel van 1,5 meter met een stuksprijs van 1212 euro.Vanaf de Model 3 wordt er gebruik gemaakt van een 1 meter lange Compass Lake; de duurste Signature interlink met een prijs van 6420 euro. C2R en eindversterker D200, eveneens van GamuT, worden onderling verbonden door wederom een meter Forbes Lake. Sap krijgt de D200 via een twee meter lange Ruby Mountain.(6300 euro) Luidsprekerkabels van het Signature instaptype Eskay Creek, met een lengte van 2,5 meter en een prijs van 7776 euro, voeren het signaal tot slot naar de Magneplanar 1.6 QR SE weergevers.

Siltech Signature (c) Xingo

Op dit punt aangekomen twijfel ik. Normaliter schrijf ik hier iets over de achterliggende techniek van een component, eventueel aangevuld met de visie van de ontwerper. Van de Signature G6 serie is echter (nog) bijzonder weinig literatuur te vinden. Bij navraag blijkt dat er even gewacht wordt met het uitbrengen van documentatie tot de specifiek op de multi channel markt gerichte types binnen de Signature serie gelanceerd kunnen worden. Op die manier kan in éénmaal de gehele lijn beschreven worden. Een legitiem argument en vooralsnog volstaat voor mij de opmerking van de fabrikant dat de laatste metallurgische technologie en de beste isolatiematerialen en constructie technieken ingezet zijn bij het creëren van dit ‘State of the Art’ product. Ik weet dat er tijdens het zuiveringsproces van het zilver, tussen het smelten en het stollen in, 24 karaats goud geïnjecteerd wordt in de ruimte tussen de zilveren kristallenclusters. Vraagt u mij overigens niet hoe want ik blijf een typische alpha man. Om die reden kan ik evenmin iets zeggen over de validiteit van het argument van Siltech dat door het toevoegen van goud het signaal een kortere weg aflegt die met minder verlies gepaard gaat. Ik beperk me dan ook tot datgene wat ik het belangrijkst vind; het gehoormatig beoordelen van het resultaat.


EDITORS' CHOICE