DALI Kore bij Audio TV Centrum

Audio TV Centrum heeft een opmerkelijke primeur: de speciaalzaak is de eerste en momenteel ook de enige die de KORE-vlaggenschepen van DALI heeft staan. Met deze giganten rolt het Deense bedrijf even duchtig met de spierballen, want het zijn echte prestatiebeesten van 40.000 euro per stuk. Op High End München en op het Dutch Audio Event konden we ze al even beluisteren, toch zijn we blij om nu nóg een kans te krijgen.

Samen met Menno nestelen we ons in de bank die voor de kolossale DALI KORE-speakers staat. Het is zo’n diep model waar je lekker in wegzakt. Ja, hier blijven we wel even. Tijd genoeg om de indrukwekkende opstelling te bewonderen die de Eindhovenaars hier exclusief hebben opgesteld. Nergens anders in de Benelux staan de KORE-weergevers te blinken, een mooie primeur die alvast een klant heeft overtuigd om de Deense topmodellen aan te schaffen. Het systeem dat de KORE’s aanstuurt kennen de DAE-bezoekers wellicht nog: vier NAD M23-eindtrappen met Purifi-versterking, een M50.2-streamer en een M12-DAC/voorversterker. Een mooi geheel, en dat vond die KORE-koper ook.

Met een fraai stukje Miles Davis trekt Menno de luistersessie op gang. We zitten meteen ‘in’ de muziek, het is net alsof Davis recht voor ons staat. Het wordt heel makkelijk om de ogen dicht te doen en de ruimte in te beelden waarin het virtuoze spel zich afspeelt. Dat hebben we later nog eens, als we ‘Verses’ op het Chopin-album van Alice Sarah Ott en Olufar Arnalds afspelen.

Prachtig om te horen en om deze manier omhuld te worden door muziek. Het is ook een nummer dat verbluffende (sub)bassen uit de KORE laat komen. Diepe lagen tonen die recht naar de keel grijpen, terwijl complexere soundscapes door de ruimte dwarrelen, het is geen uitdaging voor deze DALI-giganten.

De vederlichte toets die even kenmerkend is, heeft vast ook te maken met de Purifi-versterking in de M23’s die inzet op transparantie en eerlijkheid. Genoeg finesse, pure power wordt dan weer geëtaleerd als we ‘Formidable’ van Stromae door het speakers laten knallen. Hadden we het misschien nog luider gezet als we niet midden in een winkel zaten? Misschien wel.

Het blijkt snel dat we beiden houden van het trompetspel van Ibrahim Maalouf – reden genoeg voor Menno om het bekende nummer ‘Beirut’ op te zetten. Nog niet zo lang geleden hoorde we dit live in de Roma in Antwerpen, met de bijhorende uitleg waarom dit lied eerst heel rustig en melancholisch klinkt en daarna heel chaotisch. Het was een geweldige ervaring, maar dit doet er amper voor onder.

Zoals gezegd hebben we de KORE al enkele keren kunnen beluisteren, onder meer kort op het Dutch Audio Event en bij de lancering op de High End-beurs toen een DALI-medewerker ons onder meer blootstelde aan een stevige technotrack. De langere luistersessie bij Audio TV Centrum is dan wel wat meer ontspannen. En ook de eerste waarbij we zelf de muziek kiezen. Toch draait het uit op een bevestiging van wat we al wisten: dat de KORE inderdaad een indrukwekkende demonstratie is van DALI’s kunnen.

Het Deense merk staat vooral bekend om betaalbare kwaliteit, hier bewijst DALI dat het ook echte high-end kan bouwen. Het design onderstreept dat het meesterwerken zijn. De gestroomlijnde vormen, de goudkleurige toetsen en de weelderige Ammara Ebony-afwerking in zes lagen op de zijkanten geven deze manshoge vloerstaander een chique uitstraling. Akoestisch is de KORE best bijzonder: het is een 3,5-wegs + ½-wegs-weergever, uiteraard met de kenmerkend voor DALI combinatie van dome- en linttweeter.

Na een passage met favoriete testtracks van onder andere Arlo Parks, Curtis Mayfield, Mark Lanagan en Robert Glasper eindigen we met ‘Devil’s Dance’, een track op het album ‘John Williams in Vienna’. Met virtuoze Anne-Sophie Mutter op viool is het een feest om te horen, zeker op dit systeem. De speelse vioollijn verschijnt met waanzinnig veel textuur, zonder overbelicht te worden, spectaculair wordt het helemaal als het volledig orkest na een minuut of zo Mutter vervoegt. De hoorns waar Williams zo van houdt, staan hier als een huis.

Een perfecte afsluiter voor giganten zoals deze! 


EDITORS' CHOICE