REVIEW

Real Spectral `Straight`

René van Es | 11 februari 2004 |

Klik hier voor een vergrote afbeeldingUiteindelijk staat alles op zijn plaats, gaat de netspanning erop en is het wachten tot de volgende dag om de apparatuur, die normaal altijd aanstaat, te laten opwarmen. Zondagmorgen volgt het uur van de waarheid. Zal een Spectral meubel mijn met zorg opgebouwde HiFi-set te kort doen, of is de Spectral Straight een verbetering ten opzichte van de, tot nu toe gebruikte, twee Standesign `Saturn 5` meubels. De eerste winst is minder mechanische trafobrom. Sommige apparaten van USA herkomst hebben de nare eigenschap mechanisch te brommen. En een glasplaat kan dan heerlijk resoneren en het geluid versterken. De dikte en de wijze van bevestigen van de Spectral-platen voorkomt dat. Vier buizen houden de plaat in zijn grip, waar dat normaal vier rubber dopjes zijn bij Standesign. Daarom is er geen geluidje te horen uit de kast zelf. Vol verwachting gaat de eerste CD in de speler en weerklinken de eerst tonen. Het zou overdreven zijn om aan te komen met dramatische verschillen, maar subtiele verschillen zijn er wel ten opzichte van mijn Standesign-rek. In de eerste plaats valt op dat het laag strakker is, beter gedefinieerd en met minder druk op de verkeerde plaatsen. Dat was ook te verwachten omdat het rek op een plaats staat waar staande golven energie op laten hopen, en dit Spectral rek is veel stabieler en zwaarder dan de Standesign. Dus zal de invloed van luchtdruk kleiner zijn en is de bas schoner. Winstpakker nummer één.

In het hoog win ik ook. Het is helderder en transparanter geworden. Te danken aan de verminderde basinvloed maar ook op CD’s waar slechts een solo-instrument of zang te horen is, neemt de transparantie toe. De puntigheid van mijn JMLab tweeters kan dat goed aan. De bezwaren tegen glas zijn altijd een te heldere sound veroorzaakt door resonanties, maar kennelijk maakt gewicht en bevestiging veel goed. Winstpakker twee.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingVeel meer kan ik niet ontdekken. Het stereobeeld is niet anders geworden, de hoogte-afbeelding niet, de diepte niet, het staat als een huis. Vanaf de platenspeler merk ik niet veel anders dan eerder beschreven. De platenspeler staat boven het rek op een eigen Target beugel en daarom zou alleen een klankverschil in de versterker het geluid kunnen veranderen, en dan nog wat afgezwakt door de toepassing van Masterbase onder de eindtrap. De totaalindruk die ik overhoud aan de verandering van Saturn 5 naar Spectral Straight is een betere weergave, die zich uit in een sneller en puntiger geluid met een helderder detaillering. Ook bemerk ik een opgeschoonde bas zonder fundamentverlies. Alles is goed merkbaar met mijn eigen JMLab Electra 926 speakers, Marsh versterker en met de, voor een recensie aanwezige set, Magnepan 1.6 QR SE luidsprekers.


Samenvattend

Klik hier voor een vergrote afbeeldingHet Spectral Straight meubel doet veel goed voor mij. Het belangrijkste aspect is uiteraard de verbeterde kwaliteit van de weergave, ookal is het Spectral Straight meubel geen ontwerp dat zich in eerste instantie richt op audiofiele eigenschappen. Niet dramatisch, maar voldoende om als echte winst te noteren, vooral in de lagere regionen. Daarbij komt nog dat het rek, ondanks dat het minder breed is, toch meer ruimte biedt dan twee naast elkaar staande Saturn 5 meubels. De hoogte is nagenoeg gelijk, in de diepte heb ik vijf centimeter winst. Mijn overdreven eisen dat ik: 1. mijn stereo set volledig in het rek wil hebben zonder apparatuur te stapelen, 2. een surround receiver kwijt moet kunnen, 3. de bovenplank vrij wil houden voor recensie apparatuur en 4. mijn netfilter in de kast wil plaatsen, heeft de prijs opgedreven. Zoals het rek er nu staat, kost het 1239 euro. Dat is een hoop geld maar niet onrealistisch. Als ik dan bedenk dat het rek aan al mijn eisen voldoet, deels op maat is gemaakt, minder ruimte in neemt en er schitterend en perfect afgewerkt uitziet, dan bereik ik wat in de aanhef stelde; "De integratie van apparatuur in een woonomgeving zonder het leefgenot aan te tasten." Om de prijs te kunnen vergelijken met andere fabrikaten heb ik de laatste tijd winkels bezocht en daarbij gelet op prijs, kwaliteit en flexibiliteit van het gebodene. Ik moet zeggen, Spectral steekt gunstig af. Samen met de geboekte winst in geluidskwaliteit en het design van het meubel, dat veel bezoekers bij mij thuis aanspreekt, heb ik zo maar winstpakker nummer drie omschreven. Ik moet er alleen niet aan denken om het meubel, te zijner tijd, weer leeg te moeten halen.

Prijs en afmeting:
Hoog 85 cm x breed 110 cm x diep 50 cm
Compleet als op de foto’s met vijf glasplaten 1239 euro
Straight: Model TV915 leverbaar vanaf 599 euro

Importeur:
Real Spectral – Audio / TV –Design Meubelen (www.spectral.nl)

Gebruikte apparatuur

Linn Linto phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Assemblage D2D-1 sample rate converter
Apogee Mini-Dac d/a converter
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Marsh Sound Design MSD P2000b voorversterker
Marsh Sound Design MSD A200s eindversterker
Marantz SR4300 receiver
Kemp Elektroniks Power Source netfilter
Accessories: Master Base Mbase/1 plaatjes, Acoustic Analysing TVA dempers



EDITORS' CHOICE