REVIEWOnkyo

Onkyo DV-SP800


Dr. Longbeard & Marja | 16 juni 2003 | Onkyo

Roger WatersVoor de recensie van deze speler laten we het video gedeelte achterwege. Dus geen progressive scan, DTS, THX Ultra en wat de speler nog meer aan moois kan bieden. We gaan hem beoordelen op audio kwaliteiten en dan ook nog eens puur twee kanaals. De Onkyo DV-SP800 komt te spelen in een set die verder bestaat uit een TacT RCS 2.0 – in passieve stand, gevolgd door een Audio Note DAC, een Audio Note Meishu 300B versterker en een paar Avantgarde Duo luidprekers. Het geheel is met pure zilveren bekabeling met elkaar verbonden en iedere component wordt uit het net gevoed met tussenkomst van een Omtec Power Controler.

Na een periode van zachtjes inspelen van de diverse componenten in de Onkyo speler – DVD-A, SACD en CD, dan de eerste luistertest. Maar dat gaat niet zomaar. Eerst moet de speler verteld worden dat er ‘maar’ twee kanalen zijn. En hiervoor is een beeldscherm nodig. Dus toch een TV! Het wordt tijd dat fabrikanten eens een klein, desnoods monochroom, LCD schermpje in hun spelers bouwen om de instellingen te maken. Collega schrijver Triode Dick van de Merwe heeft om deze reden zelf maar een schermpje samengesteld.

Maar goed, een TVtje aangekoppeld en via Setup gekozen voor SACD – 2ch Area. In dit zelfde menu zit ook de optie om van een SACD enkel de CD laag (bij een hybride dan natuurlijk) af te spelen. Dus ook hiervoor weer een beeldscherm nodig. Verder de Audio Out op 2 Channel ingesteld voor DVD-A schijfjes. Nu kan de TV weer weg(?).

Yo Yo MaDe eerste SACD die het mag proberen is Roger Waters ‘In the Flesh’. Een goed doortekend, en opvallen helder geluidsbeeld vult de kamer. De indruk bestaat dat het hoog een tikje benadrukt wordt. Al na korte tijd verdwijnt de speler, nee de hele installatie en blijft de muziek over. Al is dat niet de bedoeling voor een recensie, het bewijst dat de speler zich niet op de voorgrond plaatst. Andere SACDs volgen. Yo Yo Ma’s ‘Appelachian Journey’ laat de kwaliteit van een goede DSD door de simpelere, minder massale opzet dan Waters horen. De fantastische Polyhymnia opnames van Mahlers vijfde op Pentatone laat de muziek helemaal los in de ruimte komen ondanks (of dankzij?) de tweekanaals optie.

Een kleine stap van SACD naar CD en door een ‘pure’ CD te gebruiken is er geen TV voor nodig. Hier mogen vrouwenstemmen het harde werk doen. Melissa Walker op  ‘Ballads of Blue’ op Enja staat er gewoon, Eva Cassidy’s ‘Fields of Gold’ geeft de benodigde kippenvel. Maar ook het zeer close opgenomen ‘Drum Improv’ van meesterdrummer Jim Keltner krijgt alle ruimte. De speler straalt rust uit. Dezelfde opnames worden nog maals beluisterd, maar nu via de digitale coax uitgang om te zien wat de Onkyo dac doet in vergelijk met de externe zwaar gemodificeerde Audio Note. En dan blijkt dat de Onkyo het zeker niet slecht doet ten opzichte van de AN die op zich al enkele malen zo duur als de hele DV-SP800 is. De Onkyo klasseert zich net onder de top CD spelers in zijn prijsklasse en dan kan ‘ie ook nog met de andere formaten overweg. Hij mist alleen net even de heel fijne detailering en de extreme snelheid.

MahlerEn dan DVD-A. Om de een of andere reden niet ons favoriete formaat. Niet om reden van de op dit medium uitgebrachte muziek, maar meer om de onduidelijke positionering. Is het nu puur audio of is het een combi van beeld en geluid. En dan ook de diverse sample rates die door elkaar in gebruik zijn. Als eerste gaat Emerson Lake and Palmer ‘Brain Salad Surgery’, een typsich voorbeeld van “wat is het nu, audio, video of beide”. En dat uit zich gelijk door het afspelen van 10 seconden van een intro uit Group 3. Maar we willen BSS! Via de Stop en FFW komen we bij Group 2 uit, nee dat is een oud filmpje zo te horen. In Group 1 is dus de muziek te vinden. Hier vallen de scherpe randjes op. Alles is wat erg helder, geprononceerd. ELP verruild voor Mofro, ‘Blackwater’  op Hi-Res Music. Kijk dat is het betere werk. Er staat slechts 1 stereo mix op en dan laat DVD-Audio horen wat het kan. De stevige Florida swamp-rock/blues is een feest en is er in al zijn rauwheid. Gelukkig ook nog op hetzelfde label Herb Ellis in huis en idem, maar dan soft en zwoel. Het is dus niet de speler, het is gewoon de opname/afwerking waar het bij veel DVD-Audio schijven aan schort.

Onkyo DV-SP800

De Onkyo DV-SP800 is een robuust gebouwde alleseter. Voor puur audio gebruik is het allereerst een goede CD speler die in zijn prijsklasse best mee komt. Daarenboven is de speler in staat SACD op niveau weer te geven, DVD-Audio te doen en ook nog DVD-Video. Voor de aanstaande koper is het een moeilijke keus. Zijn alle formaten nodig? Dan is er de sterke concurrentie van de Marantz 8300 die weliswaar een stuk duurder is, maar de Onkyo wel dik in de schaduw zet. Is DVD-Audio niet een prioriteit dan is de Philips 963 wel een heel erg sterke concurrent of gaat Onkyo nog wat aan de prijs doen?

EDITORS' CHOICE