REVIEWOnkyo

Onkyo DV-SP800


Dr. Longbeard & Marja | 16 juni 2003 | Onkyo

Het wordt de consument gelukkig steeds makkelijker gemaakt om zijn of haar favoriete muziek te spelen. Nu de uitgave van steeds meer hoge definitie schijfjes een feit is wil de consument niet juist weer beperkt worden door de gevolgen van afspraken binnen de platen industrie. Het gaat om de muziek en niet om het formaat.

Onkyo DV-SP800 (c) Bootstrap

Want of het nu een CD, DVD-Audio, SACD of DVD-Video schijfje is, het moet gewoon in de speler kunnen en die zoekt het maar verder uit. Zo’n speler is een universeel speler en de hier beschreven Onkyo DV-SP800 is er zo een.

We hebben een fors aantal weken met de Onkyo geleefd en zijn tot twee conclusies gekomen. De Onkyo is een prima speler en DVD-Audio is onhandig. Zo, dat is er uit. Nu de verklaring voor deze conclusie.

De Onkyo komt in een bescheiden doos en geheel tegen de gewoonte in beginnen we met het doornemen van de kloeke documentatie. Dit RTFM is geen zware opgave. De gebruiksaanwijzing is duidelijk en in helder Nederlands beschikbaar. Zo lezen we dat de SP800 naast de al genoemde formaten ook geen moeite heeft met het afspelen van DVD-R en DVD-RW en ook niet met CD-Video, CD-R en CD-RW. Ook MP3 CD’s vormen geen probleem. Wel een probleem zijn DVD’s die een SECAM kleursysteem bevatten. PAL is het gewenste systeem. Het recensie apparaat is beperkt tot DVD’s uit Regio 2.

Onkyo DV-SP800 (c) Bootstrap

Naast de gebruiksaanwijzing bevat de doos nog een afstandbediening waarover straks meer en een aantal kabels. Behalve het netsnoer en een snoertje om andere Onkyo apparatuur aan elkaar te koppelen zijn de S-video kabel, de SCART kabel en vooral het A/V aansluitsnoer rijp voor de vuilnisbak. Wanneer leren de HH fabrikanten dat nu eens. Lever of fatsoenlijke kabel of helemaal geen kabel!

Dan komt de speler zelf. De voorzijde van de in champagne kleur afgewerkte speler ziet er beschaafd uit met niet al te veel knoppen en lampjes. Links boven elkaar de hoofdschakelaar met daaronder de standby toets. Dan volgen een zestal toetjes met mini LED, in stemmig blauw uitgevoerd, die op de bovenste rij staan voor Video Circuit Off, Last Memory en Clear. Video Circuit Off schakelt zoals de naam al doet vermoeden het hele video circuit in de speler uit wat een kwaliteits verbetering kan bewe’rkstelligen bij het afspelen van enkel-audio schijfjes. Last Memory is een handige optie die een bepaalde plaats op een DVD-Video kan onthouden. Voor maximaal vijf verschillende DVD’s is er ruimte. Een bijzondere scene of een onderbroken kijk-sessie is makkelijk weer op te roepen of te hervatten. Clear ten slotte herstelt een instelling afhankelijk van wat de instelling was.

Het onderste rijtje bevat de Dimmer toets om de feestverlichting te dimmen, de Repeat toets en de Random toets. Naast de lade zit een indicatie van het type af te spelen schijfje. SACD, DVD of CD. Schuin onder de lade zit de DVD Top Menu schakelaar met daaronder de Return toets om 1 hoofdstuk terug in het DVD menu te gaan. Hiernaast zit een kleine joystick achtige cursortoets om door de diverse menus heen te stappen. Tevens is de cursortoets de Enter knop door op de cursortoets te drukken. Een Menu toets om een DVD menu te openen of te sluiten zit boven de Setup toets om – inderdaad – het setup menu van de speler te openen of sluiten.

Onkyo DV-SP800 (c) BootstrapVerder naar links de knop om de lade te openen en sluiten met daaronder de Display toets die wordt gebruikt om de diverse mogelijke statische informatie op het LCD display weer te geven. Een Pause, Stop en Play toets ontbreekt natuurlijk niet, net als (Fast)Forward en (Fast)Backward. Als laatste zit er nog een hoofdtelefoon aansluiting aan de voorkant met bijbehorende volumeregeling. Al met al een nette en overzichtelijke indeling.

De achterkant van het 43,5 bij 30 centimer grote apparaat is een stuk drukker. De video output kan op drie manieren gebeuren. Met de Component aansluitingen kan een voor component gebruik geschikte televise worden aangesloten. Anders is er de S-Video uitgang en daarnaast de Video Output. Ook SCART is te gebruiken en de SP800 heeft daarvoor een in-uit en een enkele uit aansluiting.

Onder de video output aansluitingen zitten de audio uitgangen. Allereest twee stereo uitgangen voor kanaal 1 en kanaal 2. Dan zes uitgangen voor een 5.1 opstelling. Is een 7.1 opstelling gewenst dan staan er nog twee surround uitgangen ter beschikking. Deze laatsten kunnen met een schakelaartje worden geactiveerd. Voor digitale output staan twee optische aansluitingen ter beschikking en een coaxiale. Om andere Onkyo apparaten met de speler aan te koppelen is er een speciale aansluiting aangebracht. Helemaal rechts op de achterzijde is de ingang voor het netsnoer. Zoals bij steeds meer apparatuur voorkomt, is ook deze speler niet uitgerust met een randaarde aansluiting.

EDITORS' CHOICE