REVIEWCelestion

Celestion AVF302


René van Es | 22 april 2003 | Celestion

En het speelt op….

CelestionAVF302_21-04-03Het beschrijven van elk kabeltje in een totale set heeft niet zoveel zin als alleen de speakers worden vervangen. Daarom beperk ik mij tot die componenten die in het onderhavige geval echt van belang zijn en staat slechts voor de volledigheid een totale opsomming onderaan. De eindversterkers zijn Monarchy Audio monoblokken van elk 100 watt. Meer dan genoeg om de Celestion fors uit te kunnen sturen. Kabels naar de speakers zijn van Ocos. Bi-wire is niet mogelijk met de AVF302. Naast wat platen die ik heb gedraaid en muziek uit de tuner, luister ik naar een Teac VRDS-T1 als CD loopwerk en een Marantz DV6200 als DVD loopwerk. Beide werken voor wat betreft het audiogedeelte met een M-Audio Superdac 2496. Het volume wordt geregeld via een Cleauraudio Balance voorversterker. De luidsprekers staan opgesteld op de voor mij normale plaats, dat wil zeggen op de afscheiding van twee kamers. Vrij van de wanden. De afstand tot de luisterplek is pakweg 4,5 meter, tot de achterwand 4 meter. Een JM Lab subwoofer staat geheel rechts tegen een muur, behoorlijk ver van de speakers af. De Celestions zijn makkelijk plaatsbaar en vragen geen langdurig schuiven om een goed resultaat te halen. Het ontbreken van een achtermuur is wellicht in het nadeel van de AVF302 omdat de laagweergave enige steun zeker kan gebruiken.

CelestionAVF302_21-04-03

En dan de stroom erop

CelestionAVF302_21-04-03De weken voorafgaande aan het schrijven van de tekst hebben de Celestions regelmatig tot veel staan spelen. De eerste en blijvende indruk is dat het laag aan de erg magere kant is. Kan ook haast niet anders met een dergelijk concept. Dat is jammer want het doet afbreuk aan de kwaliteiten van de set luidsprekers als geheel. Elk moment dat de AVF302 ondersteuning kreeg van een subwoofer leefde het totaal op en bereikte een veel hoger plan. Zo luisterde ik naar Diana Krall die licht nasaal klinkt. Het mooie ‘The look of love’ plakt aan de units en komt niet los. Het hoog is netjes in balans met het laag, de nasale klank vertaalt zich gelukkig niet in scherpte of onaangenaamheid, eerder in een gebrek aan diepte. Hoe anders als ik mijn JM Lab Electra SW900 sub erbij in schakel. De kantelfrequentie opgeschroefd naar pakweg 60 hertz en de AVF302 wordt ineens een heel ander kastje. Diepte komt in het geluidsbeeld, muziek komt los, het nasale trekje is weg en alles wordt transparanter. Een speaker dus die in een normale huiskamer zeker een sub verdient. Een totale transformatie lijkt het wel. Zo ook met Eva Cassidy op haar cd ‘Imagine’. Waar ‘Fever’ eerst kaal en basarm is, kun je de luisterruimte met een sub stevig en vol maken. Ook nu meer detail, meer ruimte en een beter beeld. Het zou echt jammer zijn als u de AVF302 alleen beluistert zonder sub en hem dan af zou keuren. De design speakers kunnen heel wat, maar helaas niet in het laag. Dat valt te snel af naar mijn zin waardoor veel informatie in de basregionen eenvoudig niet beschikbaar is.

Patricia KaasDe set is gemaakt op uitbreiding tot 5.1 of 7.1 home cinema. Om daar een indruk van op te doen schuif ik ‘The fifth element’ in de DVD speler en zoek naar de opera scène. Hier tref je op een kort stukje DVD pop muziek, klassieke zang, spraak en geluidseffecten aan. De dialogen zijn opvallend helder en goed. Een dikke plus voor Celestion. De effecten mager, maar daar halen we zeker bij films de sub voor uit de kast. Als ik hem toevoeg en ik blijf op twee kanalen stereo draaien, leeft de AVF302 helemaal op. Tot ver buiten de speakers klinken effect geluiden, de speakers zijn snel en verdwijnen probleemloos uit het zicht. Met groot genoegen ontrolt de film zich voor mij. Nu ben ik geen erg groot liefhebber van films kijken maar meer van muziek. Daarom schuif ik Sade in de DVD speler en daarna Krall en Patricia Kaas. Daardoor kom je terecht tussen twee werelden, de muziek die meer luidspreker verwacht dan wat de AVF302 alleen kan bieden en de beleving van een live concert. Zou het alleen om de muziek gaan, dan is de AVF302 niet de eerste keus. Gaat het meer om een totaal beleving dan schuiven ze zeker vele plaatsen naar boven op de shortlist. Het kriebelt om de Celestions in een 5.1 opstelling te horen, maar het ontbreekt mij aan ruimte en apparatuur. Tenslotte schuif ik in de DVD speler nog een normale CD. The Chieftains, dit maal met een groot scala aan zangeressen. De muziek en zang lijken meer in balans te komen binnen de set. Het kwaliteitsniveau van de DVD speler en de Celestions is vergelijkbaar en beter te accepteren voor een groter publiek. Je kunt ook teveel vragen van het ene component ten opzichte van het andere. Ik verwacht zeker dat veel kopers van een AVF302 eerder kiezen voor een DVD speler, die ook de CD’s draait, dan voor een dedicated CD speler. Overeind blijft de snelheid van het geluid en de aangename weergave. De kleuring valt tijdens luisteren naar de Chieftains minder op omdat zoveel verschillende dames acte de presance geven. Als de sub wordt bij geschakeld komt muziek en luistergenoegen tot bloei. Telkens weer komen dan pas de echte kwaliteiten van de AVF302 naar voren.

EDITORS' CHOICE