REVIEWVPI

VPI Aries Scout

Philip van Deijk | 23 februari 2003 | VPI

Later

VPI_Aries_Scout_23-2-03Nu, een aantal jaren ouder, is de plaats van achter de draaitafel veranderd in de plaats voor de draaitafel. Nu zijn jongens als een DJ Jean, Johan Gielen, Michel De Hey en Tiesto grote namen in het uitgaanscircuit geworden. Tegenwoordig verdien je als discjockey spelen bergen met geld (heb ik misschien toch de verkeerde keus gemaakt). Hele dagen en nachten bezig zijn met draaitafels, lp’s, 12 inches en er (veel) geld mee verdienen, wie wil dat nu niet. Oké, zoals de titel doet vermoeden, oude liefde roest niet, gaan bepaalde zaken toch weer kriebelen. Ook de vinylkriebels, dus besloot ik een draaitafel ter recensie aan te vragen bij vinyl-goeroe Johan Bezem. De stuwende man achter Audio Classics. Hij heeft een paar interessante draaitafelmerken in het pakket zitten, zoals Clearaudio en VPI. Mij werd dan ook een recent ontwikkelde VPI Aries Scout ter beschikking gesteld. VPI is afkomstig uit de V.S. en bekend (bij klanten) en berucht (bij de concurrent) om zijn uitstekende reputatie op het gebied van draaitafels en armen. Ik vond het dan ook geen straf om met de jongste telg aan de slag te mogen. Ondanks de doorgaans hoge prijzen van Amerikaanse audioproducten, heeft men de prijs van de Scout relatief laag kunnen houden. Voor € 2050 is een ieder de trotse bezitter van een Scout. Dan beschik je over een loopwerk met een werkelijk grandioze JMW 9.0 toonarm. Afgeleid van de kostbare JMW 10.5 toonarm.

Bij deze draaitafel krijgt men zowel een clamp als een metalen afstelmal bijgeleverd. De mal om heel gemakkelijk het element perfect te installeren. Over installeren gesproken, dat is bij de Scout heel eenvoudig. Het is om het maar oneerbiedig te zeggen een soort plug en play draaitafel. In tegenstelling tot talloze andere draaitafels waarbij het een crime is om ze op te bouwen en speelklaar te maken. De basis van VPI haalt men uit de doos en zet hem waterpas op een goede en stabiele ondergrond. De basis is gemaakt van een dikke plaat MDF die aan de onderzijde is versterkt met een loden plaat. Het geheel daarom vrij zwaar en voelt dood aan. Onder de basis worden vier kegels geschroefd die elk van een dempend materiaal zijn voorzien. Vervolgens haal je de arm uit de doos en plaatst hem. Dit gaat zonder probleem omdat het arm met een éénpunt lager betreft. Het voordeel van dit type arm is vooral dat een dergelijke arm heel weinig wrijving en een minimale speling tussen de koppelingen kent. Je voelt ook dat de arm zich vederlicht over het lager beweegt. Verder hebben we nog een aandrijfmotor tot onze beschikking die we in de uitsparing van het basisplateau laten zakken. Ook de motor voelt stevig en solide aan en onderscheidt zich daarom positief van andere “motortjes” die draaitafelfabrikanten met hun spelers leveren. Tenslotte leggen we het draaiplateau op het basisplateau waarna we meteen de snaar met de motor kunnen verbinden. Rest nog het inbouwen van een element.

De keus is gevallen op een Clearaudio Victory High Output element omdat het een kwalitatief goed element is, dat uitblinkt in ruimte, detaillering en een hoog “being-there” gehalte. Het is met € 1380 geen goedkoop element maar je krijgt beslist waar voor je geld. Een Victory H element is voorzien van Golden Pins, die een optimale verbinding met de kabelbedrading mogelijk maakt. Clearaudio is één van de weinige fabrikanten die een dergelijke goede verbinding bij de elementen levert. Het is een kostbare oplossing maar je bent ervan verzekerd dat je zo geen kwaliteit verliest. Als alles, in zeer korte tijd, op zijn plaats ligt en staat, begint de fine-tuning van de draaitafelcombinatie. De snelheid van het draaiplateau kan exact worden afgeregeld omdat de rand van het plateau is voorzien een aantal uitsparingen, welke corresponderen met de motoras. De motoras is trapsgewijs opgebouwd en kent op zowel de 33 als 45 toerenstand een fijnregeling. Het exacte toerental is afgesteld met een Clearaudio Stroboskop Testrecord, voorzien van een doorlopende groef, en een zogenaamd Speed Strobe Light of te wel de “blauwe lamp” van hetzelfde merk. Ook bevat de testplaat diverse groeven met wisselende toonhoogtes om een precieze afstelling van het element mogelijk te maken. De naalddruk is met een fraaie digitale naalddrukmeter, eveneens uit de analoge Clearaudio-stal, op exact het juiste gewicht gezet. Een kwestie van enkele draaiingen aan het contragewicht maken.

Ook komen zaken als VTA (verticale aftasthoek) en Azimuth om de hoek kijken. Ze zijn heel eenvoudig af te regelen door aan een ring te draaien. Zo kies je de juiste hoogte-afstelling. Dit kan zelfs, als je voorzichtig bent onder het spelen gebeuren. Ideaal omdat je iemand anders kan laten draaien en zelf op je luisterplaats kunt blijven luisteren. Verder bij een Scout geen geklooi met pas-, opvul-, evenwicht- en extra contragewichtringetjes. Dat is allemaal niet nodig, hetgeen een strakke verbinding mogelijk maakt, wat de rust in het geluidsbeeld ten goede komt. Eenmaal goed afgesteld en met het los bijgeleverde netsnoer aangesloten, kan de motor voor het echte luisterwerk worden gestart. De motor doet zijn werk feilloos en vrijwel onhoorbaar en kent een stevige trekkracht. U hoeft voor het plaatsen van de VPI bij u thuis niet in de rats te zitten. Voor de degenen die het toch niet aandurven zelf de draaitafel thuis te plaatsen en af te regelen, geen nood. De door Audio Classics speciaal geselecteerde dealers staan hun mannetje en u kunt verwachten dat zij de draaitafel bij u thuis komen plaatsen en afregelen.

MERK

EDITORS' CHOICE