REVIEWNuPrime

Luisteren

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 06 december 2017 | Fotografie Fabrikant | NuPrime

Met het groeien van de muziekcollectie wordt kiezen steeds lastiger, ik pik er volkomen willekeurig Viktoria Tolstoy en haar man Jacob Karlzon uit met hun album ‘A moment of now’. Mooie rustige pianomuziek met een enkele stem. Het is mij in de afgelopen weken steeds gebleken dat de NuPrime combinatie de muziek los weet te krijgen van de luidsprekers om de ruimte voor mij te vullen. Dat is met Viktoria weer het geval. Heel losjes en soepel ontstaat er een stereobeeld dat op een paar meter afstand voor mij hangt, waarin breedte, hoogte en diepte goed vertegenwoordigd zijn.

NuPrime claimt in haar publicaties dat zij de klank van een buizenversterker hebben weten te vangen in de versterkers. Aan die uitspraak hecht ik weinig waarde, want wat is: “de klank van een buizenversterker”? Iemand die iets meer weet van buizen zal nooit een 300B verwarren met een KT-88 en die zijn echt heel verschillend. Of een EL83 push-pull en EL84 single ended. Toch snap ik wel wat NuPrime probeert aan te geven. Niet zo lang geleden had ik een kleine buizenversterker in huis die ook zo aangenaam klonk, zo soepel en prettig om naar te luisteren. Net als deze NuPrime-combi dat geeft. De NuPrime heeft echter veel meer kracht dan de 10 Watt buizen en dat is voor speakers met een laag rendement zoals Harbeth en ook Dynaudio een heel prettig gegeven. Het wordt nog steeds geen weergave die enorm draagt in de lage tonen, eerder lichtvoetig en transparant met een prettige vleug aan detaillering die niet doorschiet naar teveel van het goede. De NuPrime raakt de juiste muziektoon met deze muziek.

Jazz met wat meer tempo en uitermate fraai slagwerk komt van het Tingvall Trio en hun cd ‘Beat’. Waar klasse D altijd op inzet is detaillering en daar kan NuPrime ook mee overweg. De fijne tikjes op bekkens zweven voor mij, ondersteund met een gestreken bas en de klanken van een piano. Zelfs met de Harbeth en zeker met de Dynaudio staat het laag strak in de kamer, geen aangevulde warmte, geen inboeten aan kracht of een rommelig geheel. Op ‘Beat’ zitten een paar stukken waarin de muziek druk gaat worden en heel irritant kan overkomen op een matige set. NuPrime slaat zich er met verve doorheen en verrast op sommige punten door een extra zetje te geven en de muziek vooral levendig te houden. Klinkt het naar buizen? In ieder geval meer naar een dergelijk karakter dan naar klasse D in een zo betaalbare opzet. Stiekem denk ik dan dat de International Rectifier handtekening hoorbaar is, een halfgeleider fabrikant die ik steeds meer ga waarderen voor klasse D producten komend uit diverse hoeken van de wereld.

Bijschakelen

Singer/songwriter Lori Lieberman produceert als jaren cd’s die uitblinken in opname kwaliteit en haar ‘Ready for the storm’ vormt daarop geen uitzondering. De uiterst sympathieke zangeres die Nederland en Nederlandse artiesten een warm hart toedraagt maakt al sinds haar Killing me softly de mooiste nummers en die lijn blijft zich voortzetten. Het gebruik van veel akoestische instrumenten leent zich ook voor recensiewerk en ik geniet volop van zowel de zang als de instrumentale kant. Ik beluister een harmonieus geheel dat blijft boeien op een manier die verder gaat dan de aanschafprijs van de NuPrime combi van DAC-9 en een enkele STA-9. Misschien wel het juiste moment om de tweede STA-9 bij te schakelen en daarna door te luisteren. Overtuigd als ik ben van één exemplaar moet de investering van nog eens € 749,- een schepje extra bieden. Dat bijschakelen duurt even want ook de tweede STA-9 heeft een half uurtje nodig om volledig op klank te komen. Daarna word ik getrakteerd op een meer dragende weergave waarin de lage tonen duidelijk aan kracht winnen.

Het stereobeeld wordt groter en strekt zich uit van muur tot muur, terwijl daarnet het meer tussen de luidsprekers bleef. Stem wint aan kracht en de onmiskenbare soepelheid in de weergave met één enkele STA-9 blijft gelukkig overeind. Niet altijd is bridgen van versterkers een feest, vaak wordt het alleen gedaan vanwege de vermogenswinst, NuPrime levert wel een verhoogde prestatie. Is daarmee de keuze voor één STA-9 een verkeerde en moet je meer geld uitgeven? Nee, zeker niet, maar als het budget het toelaat is doorbouwen wel heel erg leuk om te doen, om daarmee een extra stap te kunnen zetten. Wederom zowel de Dynaudio als de Harbeth wordt er vrolijk van. Net als ondergetekende die het zo aangesloten laat staan en Lori door laat draaien.

Simpelweg mooi

Van pop naar klassiek waar het Combattimento Consort Amsterdam mag openen met werken van Vivaldi. De Italiaanse barok blijft mijn favoriet en met de NuPrime gaat dat niet veranderen. De winst in de laagweergave die ik boekte met een tweede STA-9 komt goed van pas voor de bassen en de cello’s die de lichte vioolklanken moeten dragen. Het geheel is dynamisch en zuiver in een breed beeld met aandacht voor de solo instrumenten, strijkers en blazers. De prijs van het geheel in beschouwing nemende, € 2.350,- voor een 2 x 290 Watt versterker met een ingebouwde DAC die alle formaten slikt, krijg je waar voor het geld en het speelt ook boven verwachting goed. In de zachte passages blijft de viool zijn details leveren met nog subtieler begeleiding op de achtergrond, gaat het orkest los dan volgt de set zonder een krimp te geven.

De buren zullen zo af en toe wel even opveren uit de stoel, maar dat herkennen ze al jaren. Is er niets op aan te merken? Nee, eigenlijk niet, al weet ik dat de weergave nog beter kan, maar dan spreken we over heel andere prijskaartjes. Het bewijs daarvan staat tijdelijk in huis, ook een DAC/lijnversterker. Beter ja, maar niet schokkend. De NuPrime combi met één of met twee STA-9 eindversterkers werkt meer dan bevredigend en als hij straks de deur uit gaat slaak ik geen zucht van verlichting. Nog even wat Bach met als soliste Janine Jansen die ik heel hoog heb zitten. Haar spel is ook met de NuPrime van een soort die doet watertanden en verlangen naar meer en meer muziek. Juist de levendigheid die zij in haar spel legt met de gedrevenheid die uit de snaren spat blijft rechtovereind en vindt de juiste toon. Dit is simpelweg mooi.

Conclusie

Onder de zoete tonen van Bach en het spel van Janine probeer ik samen te vatten waar ik de afgelopen weken intensief mee heb kunnen spelen. Laat ik beginnen met de opzet van NuPrime die mij zo bevalt, te herkennen in het uiterlijk, de bediening en de compleetheid van de combinatie DAC-9 en STA-9. De fraai afgewerkte behuizingen zijn een lust voor het oog en opvallend onopvallend in een interieur. De bediening is met de meegeleverde afstandsbediening soepel, al moet je wel goed richten op de lijnversterker. Minder vind ik dat je de eindtrap(pen) alleen achterop aan en uit kunt zetten. Een trigger of automatische inschakeling zou fijn zijn.

Compleet zijn ze zeker, zowel de DAC met zijn analoge ingang en ruime digitale keuze, als de eindversterkers die met het omzetten van een schakelaar uitbreiding kunnen vinden met een tweede exemplaar. De geboden geluidkwaliteit is van hoog niveau en meer dan uitstekend gerelateerd aan de prijsklasse. Prettig om naar te luisteren en uitnodigend om te blijven luisteren ongeacht de muziekkeuze. Het feit dat diverse soorten luidsprekers niet verschillend reageren op de STA-9 bevestigt het vermoeden dat de opzet van NuPrime gewoon goed en degelijk is. Kort door de bocht, als ik in de markt zou zijn voor een flexibel uit te breiden systeem met groeipotentieel, zonder dat ik gedwongen word om uit te breiden omdat de basis al zo goed klinkt, dan komt NuPrime hoog op de verlanglijst. De DAC-9 met een enkele STA-9 kan het eindstation zijn of net zo gemakkelijk het begin van een groter geheel.

NuPrime
NuPrime DAC-9 D/A-converter-lijnversterker € 795,-
NuPrime STA-9 eindversterker € 695,-

Dimex Reference Audio Equipment
Tel: +31(0)70-4042647
E-mail: info@dimex.nl
www.dimex.nl

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »