ARTIKEL

Smart Device Link

Alweer even geleden (CES 2016) stond de Smart Device Technologie (SDL) van Ford Livio voor het koppelen van het smarthome aan de connected car volop in de belangstelling. Het wordt duidelijk serieus in plaats van het zoveelste gadget. Het gaat om een open-source software-platform dat speciaal ontwikkeld is om de functionaliteit van internet te integreren in voertuigen. Daarmee krijg je als bestuurder van de connected car tijdens het rijden op afstand toegang tot veel gebruikte slimme thuisapparatuur.

SDL werkt met Android, iOS, Linux, QNX en andere gangbare besturingssystemen.

Op de CES was eveneens een werkend Toyota  head display met een Control4 app te zien. Daarmee kon je het smarthome direct van uit de bestuurdersstoel bedienen.

Volkswagen en LG in connected car cross-over

LG heeft kennis van smart entertainment en beeldschermen met bijbehorende apps en aansturing in het smarthome. Volkswagen behoort tot de pioniers van de connected cars. Voeg beide bedrijven samen en er ontstaat een interessant platform.

In de eerste instantie zet dit cross-over platform in op:

• Het vanuit de auto veilig monitoren en aansturen van domotica op afstand. Te beginnen met licht, huishoudelijke apparaten, de leefomgeving en beveiliging.

• Een context-gevoelig meldings/boodschappen-systeem. Intuïtief, veilig tijdens het rijden en het geeft intelligente suggesties over wat te doen bij de meldingen die binnen komen.

• Infotainment. Het combineren van informatie met nuttig vermaak.

De eerste proefmodellen zijn al beschikbaar. De technologie wordt de komende jaren verder uitgerold.

Apple CarPlay

Het al weer enige jaren op de markt verkrijgbare CarPlay van Apple is begonnen als copiloot voor de combinatie van de smartphone in de auto. In principe alles wat je normaal met je iPhone doet nu vanachter de dashboard display van de smartcar. Dit onder de slogan “Just connect your iPhone and go.” De bediening verloopt naar keuze via spraak (Siri), touchscreen en knoppen. Een groot aantal automerken ondersteunt inmiddels CarPlay en vaak zit het er al gewoon bij de aankoop op. Behalve de bekende apps, muziek, navigatie, telewerken en entertainment ligt er nog veel meer in het verschiet. Apple ontwikkelt zijn eigen slimme zelfrijdende elektrische auto’s en betreedt de domoticamarkt met Apple TV. Deze twee slimme domeinen raken naadloos verweven.

Het Internet of Things

Het IoT gebruiken tal van ontwikkelaars van connected cars met partners uit de ICT om hun auto’s overal aan te koppelen. Niet alleen aan het verkeer, informatie onderweg en infotainment maar ook aan het smarthome. BMW, Tesla, Samsung met SmartThings, Google cars, Mercedes, Nokia, de ANWB, Toyota en Nissan. Er wordt gesproken over de naadloze integratie van de networked cockpit in de smartcar met de domotica-hub van het connected home. Verder rukt de slimme digitale stad op. Deze infrastructuur verbindt de connected car met thuis, de buurt en de stad.

Conclusie

De connected car heeft het smart home inmiddels technisch ontmoet. Er is al sprake van een soort connected verloving. Na deze eerste verloving komt er ongetwijfeld binnen vijf jaar een geslaagd huwelijk van.


EDITORS' CHOICE