ARTIKEL

De smartcar connection: Auto bestuurt huis, huis bestuurt auto

Slimme huizen en auto’s raken steeds meer verbonden. Je kunt vanuit de auto de huishoudelijke taken, hospitality en veiligheid op afstand regelen. Omgekeerd bestuurt het smarthome de auto in de garage, onder de carport of op straat bij het programmeren van de route, opwarmen/ontdooien, beveiliging en opladen. Er komen gestadig nieuwe taken bij voor deze smartcar connection.

Aanvankelijk was er nogal wat scepsis over het nut en de veiligheid van de smartcar connection. In principe kan je de domotica thuis op afstand toch ook gewoon via de smartphone, tablet of notebook aansturen? Een groter display in de smart car werkt echter gewoon prettig, de verbinding met het Internet of Things is er bij gekomen en het kan handsfree. Aan de negatieve kant hoor je bezwaren over het afleiden van bestuurders in de connected car en de mogelijkheid tot hacken van de auto-elektronica. Bij de besturing van de slimme auto vanuit het connected home speelt de afleiding natuurlijk geen rol. Wel blijft er regelmatig twijfel over toegang voor criminelen die er met jouw smartcar vandoor willen.

Auto bestuurt huis

Het basisconcept is het koppelen van de head display in de smartcar met touchscreen besturing (via apps) over internet aan de domotica thuis. Wat kan die Internet/IoT-besturing vanuit de auto zo allemaal met domotica? Voor de hand liggen:

• Het bedienen van de verlichting en zonwering. Tevens besparing op energie.

• Het regelen van het binnenklimaat. Temperatuur, vochtigheid en ventilatie.

• Beveiliging en surveillance op afstand. Dit zowel bij het controleren op als het ontvangen van waarschuwingssignalen en videobeelden.

• Het opstarten van huishoudelijke apparatuur. Bijvoorbeeld het bereiden van voedsel en de was doen.

• Voor de deur opent de connected car de sloten en garagedeur, ontgrendelt het alarm en doet het licht aan.

Dat kan per functie of per voorgeprogrammeerde actieserie. Spraakbesturing, zoals met Apple Siri, is in opkomst. Dat kan flink bijdragen tot de veiligheid van het al ‘dubbel besturend’ rijden.

Huis bestuurt auto

Het bedienen van de connected car vanuit het slimme huis gaat vooral over voorbereidende activiteiten. Hoever staat het met het opladen van de elektrische auto of dient er straks getankt te worden. In de winter waar nodig het opwarmen van de auto en/of het ontdooien van de ramen. Andere mogelijkheden zijn onder andere het ontgrendelen van de portieren en het openen van de achterklep of vijfde deur.

Het naar de auto sturen van databestanden omvat onder meer:

• De route- en afspraakplanning.

• Telewerk - De auto als kantoor. Dan liefst wel met een extra chauffeur.

• Entertainment - Muziek, games en videofilms voor de kinderen.

• Beveiligingsprotocollen en diefstalpreventie aanpassen.

• Het binnenshuis uitlezen van technische en -onderhoudsgegevens van de auto

Er zijn nog meer toepassingen te verwachten. De auto die automatisch vanuit de garage voorrijdt.


EDITORS' CHOICE