REVIEWHegel

Wat is het juist?

De naam van de Röst verwijst naar een eiland ergens in het hoge Noorden dat zelfs naar Noorse normen geïsoleerd is. Zegt Hegel, niet wij. Er is nog een hele marketinguitleg rond de naam, maar wat ons opvalt in de beschrijving van het toestel is dat Hegel zowel aan audiofielen als een typische consumenten denkt.

Zo heeft het Noorse merk veel energie gestoken in de Airplay-ondersteuning (“significant beter dan bij andere merken, we hebben er veel tijd aan besteed”, stelde een Hegel-vertegenwoordiger een tijdje terug) als in het voorzien van gebalanceerde analoge XLR-ingangen. Een premiummerk dat expliciet suggereert dat je een Chromecast Audio of een Sonos Connect aansluit, dat kom je zelden tegen.

Maar het past wel bij de afgelijnde filosofie van de Röst. Het is een geïntegreerde versterker met een uitgebreid DAC-gedeelte, waardoor het zowel analoge, digitale als streamingbronnen kan afspelen. Maar echt streaming inbouwen in de zin van een volledig softwareplatform voorzien doet Hegel niet.

Er is geen app om de Röst te bedienen. Doe dat maar via een DLNA-controller (zoals uBubblePnP), via Airplay of door een streamer aan te sluiten (zoals een Chromecast). Ergens is dat wel opmerkelijk. Maar dat is hoe het merk schijnbaar werkt: geld steken in specifieke zaken, zoals het DAC-proces en versterking, niet in dingen die iemand anders al goed doet. Als we kijken naar bepaalde andere merken in de markt die momenteel enorm worstelen met softwareontwikkeling, dan denken we dat dit misschien wel een slimme keuze is.

Hegel Röst: Veel aansluitingen

De achterkant van de Röst heeft een mooie, heldere layout. Links vind je alles analoog: de line-output (mocht je wat extra vermogen wensen in de vorm van een eindtrap), twee cinch-paren en een set XLR-ingangen. Het midden wordt ingenomen door speakerterminals voor één paar luidsprekers. Het zou niet gek zijn geweest om hier meer te voorzien, vooral omdat een zone extra nog wel handig is in een custom install scenario. Rechts zit het digitale aansluitveld, met één coaxiale ingang, drie optische inputs en een USB klasse B-poort. De Röst heeft geen WiFi aan boord, de ethernetkabel is dus verplicht.

Het netwerk is noodzakelijk voor DLNA-streaming en Airplay, maar ook als je gebruik wil maken van IP-controle. Hegel is heel open met informatie hierover. Je kunt zelfs vanaf je computer een telnet-sessie beginnen en het volume regelen, inputs kiezen of het toestel in/uitschakelen. We hebben het even geprobeerd via de Terminal in Mac OS X, werkt prima.

Voor de doorsnee muziekliefhebber is dit misschien niet meteen nuttig, al heb je wel bijvoorbeeld remote-apps waar je IP-commando’s kunt verbinden aan een knop op het scherm bijvoorbeeld. De Röst kan bovendien passen in een Control4- en Crestron-omgevingen, interessant voor installateurs. Maar zoals gezegd is het luik IP-controle niet perse relevant voor iedereen. Het is zeker ook niet de enige kwaliteit van de Röst, eerder een kers op de taart.

MERK

EDITORS' CHOICE