REVIEWHegel

Review: Hegel Röst

SAMENVATTING

Laat je niet misleiden. De onopvallende verschijning die de Röst lijkt te zijn, doet vermoeden dat deze Hegel-versterker weinig bijzonder is. Ergens klopt dat ook, in de zin dat de Röst vooral zorgt dat de kwaliteit van de muziek en de kwaliteiten van je luidsprekers heel zichtbaar wordt. De versterker zelf is behoorlijk transparant en zeer gecontroleerd. Het is ook een versterker voor nu, even geschikt voor audiofiele muziekbronnen als voor muziek afkomstig van zaken als Airplay of DLNA. De mooie DAC- en Airplay-implementatie zorgen daar treffend voor. De IP-controle maakt bovendien meer complexe thuisautomatisatie-scenario’s mogelijk.

PLUSPUNTEN

  • Transparant versterkerluik
  • Mooie Airplay-implementatie
  • IP-controle
  • Hoge dempingfactor

MINPUNTEN

  • Geen eigen app-controle
  • Design zal niet voor iedereen zijn
  • Google Cast was een logisch toevoeging geweest

Hegel uit Noorwegen is een rijzende ster in de hifi-wereld. De Röst is één van hun nieuwste producten, een geïntegreerde versterker met DAC en klaar om samen te werken met een smart home. 

Hegel is een wat apart merk. Hun toestellen zijn zo minimalistisch en onopvallend dat ze amper opvallen in hifi-winkels gevuld met apparaten die komen met spectaculaire oplichtende VU-meters en voorkanten vol knopjes en displays. Geen designuitspattingen bij dit merk, want elke Hegel ziet er heel gewoontjes uit. Zwart meestal, met een retro-display waar spaarzaam verschijnende tekst in het blauw toont. En toch is Hegel een echt succesverhaal geworden in de hogere klasse, door een sterke focus op eigen versterkerontwerpen en prima DAC-implementaties.

De Röst die we hier bekijken breekt wel een klein beetje met de ingetogen aanpak van de Noren, onder meer vanwege zijn witte kleur. Maar ook omdat deze geïntegreerde versterker volop inzet op IP-controle, wat handig is als je een geluidssysteem wil integreren in een ruimer domoticaverhaal. Je kunt de Röst natuurlijk gewoon gebruiken als een versterker, ook als je van smart homes niets moet hebben.

Hegel Röst: het witte wonder

Hegel als merk bestaat nog niet zo lang, een kleine 20 jaar. De kiemen werden gelegd in een thesis van een student die later de oprichter van het bedrijf werd, een zekere Bent Holter. De thesis, die handelt over harmonische vervorming in versterkers, vormde het fundament van de versterkertechnologie die nu het kloppende hart is van Hegel-versterkers. De naam verwijst overigens niet rechtstreeks naar de gelijknamige fenomenologische filosoof, maar naar de band van Holter, die op zijn beurt de Duitse denker eerde.

Het klinkt je misschien allemaal kleinschalig en ambachtelijk in de oren, maar het bedrijf haalde zijn startkapitaal bij Telenor – een grote Scandinavische operator – en investeerde sterk in het ontwikkelen van de SoundEngine-versterkertechnologie en eigen DAC’s. Heel wat hifi-merken halen die soort zaken bij derden. Het zorgt er voor dat het bedrijf heel consequent blijft en trouw aan zijn filosofie. Misschien wel daarom dat Hegel vooral de laatste jaren een bijzonder sterke opmars kent, ondanks het feit dat hun producten toch een zekere prijs dragen.

De 2 x 75 watt Röst is het nieuwste van het Noorse merk (al staan er binnenkort weer nieuwe versterkers op stapel). Hegel toonde de Röst onder meer reeds op de voorbije ISE-beurs in Amsterdam. Dat is geen toeval, want dit toestel mikt zowel op de doorsnee muziekliefhebber als op installateurs die een machine willen die via IP (dus over het netwerk) kan bediend worden.

Wat meteen opvalt is natuurlijk die witte kleur, die wij eerder als een soort crème-beige-wit zouden omschrijven. Voor Hegel geldt dat als een uitspatting. Toch is de versterker zelf nog altijd Hegeliaans in zijn minimalisme. De licht golvende voorkant heeft twee draaiknoppen (volume en input) die een display met witte cijfers flankeren. Hierop krijg je ook een minimum aan informatie geserveerd: het volumeniveau, de naam van de geselecteerde invoer en eventueel een samplingrate. Een solitaire hoofdtelefoonuitgang is verder het enige wat de voorkant breekt.

Onze eerste indruk van het design van Hegel-producten was eertijds: is dit het? Het zijn nu eenmaal geen goedkope producten, iets wat je misschien zou denken als je maar snel een blik werpt op een toestel van de Noren. Dat komt door een wat eentonige uitstraling. Net zoals de vorige Classic-lijn van NAD bijvoorbeeld, die had ook wat last van dat probleem.  Ondertussen zijn we wel wat bijgedraaid. Ook wel omdat de Röst bij nadere inspectie wel zeer goed in elkaar steekt. De bouwkwaliteit is echt goed, met een behuizing die nergens dun of kwetsbaar overkomt. Gewoon solide, met een stevige nadruk op ‘gewoon’. Dat minimalisme past beter in een interieur dan je zou denken als je rondloopt op een show. Ook dat is vaak omgekeerd: sommige hifi-apparaten zien er prachtig uit in een luister- of demoruimte, maar passen bij niets dat op een modern interieur lijkt. 

We vingen geruchten op dat de Röst trouwens op termijn ook in het zwart zou verschijnen.

De Röst komt met drie pootjes die vibraties moeten elimineren, wat het toestel wel wat hoger doet overkomen dan typische hifi-componenten. Toen we de versterker voor het eerst wilden beluisteren, vonden we eerst de aan-knop niet. Zelfs de handleiding was op dat vlak niet zo duidelijk. Wat blijkt: de power-knop zit onder het toestel, links. Je steekt je hand er onder en duwt naar boven. Ongewoon.

In de doos zit een afstandsbediening die even solide is de versterker zelf. Het is lang geleden dat we nog een remote in handen hadden die even zwaar en duurzaam is gebouwd. Het is volledig uit dik metaal en je moet hem ook openschroeven om de batterijen te vervangen. Indrukwekkend, ondanks de kleine, harde knopjes. Ik zou hem ook niet op een tegelvloer laten vallen, want ik kan niet voorspellen wie wint.

MERK

EDITORS' CHOICE