REVIEWDenon HEOS

HEOS AVR en HEOS Bar: Goed voorzien

Qua aansluitingen zijn zowel de HEOS Bar als de HEOS AVR goed voorzien. De HEOS AVR is op dat punt wel een ‘echte’ AV-receiver, met vier HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang. De HEOS Bar is eveneens van meerdere HDMI-ingangen voorzien. Beide apparaten ondersteunen daarbij HDMI 2.0a en dus HDCP 2.2, zodat je zonder problemen bijvoorbeeld 4K-streaming of Ultra HD Blu-ray-schijven kunt bekijken. Daarnaast hebben de HEOS AVR en HEOS Bar de nodige ingangen voor muziekbronnen en een USB-poort. Hierop kun je USB-opslag aansluiten met muziekbestanden en deze delen naar alle HEOS-apparaten. Grappig genoeg is er ook een USB-poort op de HEOS Subwoofer voorzien.

HEOS AVR en HEOS Bar: de troeven van de HEOS-app

Zowel bij de receiver als de soundbar van HEOS krijg je een kleine remote, waar vooral zes instelbare preset-knoppen opvallen. Maar de toestellen goed bedienen doe je vooral via de HEOS-app. Deze app gebruik je ook om de HEOS AVR en HEOS Bar in te stellen, via de nogal bijzondere HEOS-methode. Een HEOS-toestel heeft immers het wachtwoord van je WiFi-netwerk nodig.

Bij veel multiroom-systemen moet deze informatie over Bluetooth doorsturen of via een tijdelijk WiFi-netwerk. Bij HEOS stuur je deze data… over een audiokabel. In de doos zit een kabeltje die je langs één kant in de hoofdtelefoonuitgang van je mobiel toestel steekt en langs de andere kant in de aux-ingang van het HEOS-apparaat. Het klinkt gek, maar het werkt gewoon.

De HEOS-app zit redelijk goed in elkaar. Het heeft een logische opbouw, bestaande uit drie schermen die je bereikt via altijd zichtbare iconen onderaan het scherm: Ruimtes, Muziek en Huidige. De eenvoud van deze app wordt wel wat verstoord door de HEOS AVR en HEOS Bar, net omdat deze toestellen nieuwe zaken introduceren. Waar de app bij een HEOS-speaker zoals de HEOS 7 heel simpel in gebruik blijft, heb je bij de HEOS AVR en HEOS Bar gewoonweg meer opties. Als je bij Muziek op Ingangen tikt bijvoorbeeld, zie je alle HDMI-ingangen en de andere fysieke ingangen.

Ook het scherm dat je via Huidige bereikt oogt complexer, onder meer door je knoppen te presenteren voor geluidsmodi en snelkoppelingen die je zelf kunt instellen. Het is niet dat de app opeens lastiger te gebruiken werd, maar het is wel minder vanzelfsprekend.

Ook heeft met name de HEOS AVR veel meer instellingen, maar vragen relatief veel stappen om te bereiken. Wellicht wou HEOS de eenvoud van de drie hoofdschermen van de app niet ondermijnen. En daar valt iets voor te zeggen.

Qua muziek beluisteren heb je de keuze tussen eigen bestanden (waarbij de brede ondersteuning van hi-resaudioformaten opvalt) en streamingdiensten. Spotify, Deezer, Tidal en Soundcloud tekenen present. De lijst is merkbaar korter dan bij Sonos, maar je kunt niet ontkennen dat die vier diensten wel een grote groep abonnees dekken. Toch zouden we graag Qobuz, Apple Music en Google Play Music zien toetreden tot de HEOS-app.

Enkele jaren geleden stelde Denon dat HEOS Google Cast zou krijgen, wat meteen een oplossing zou zijn voor diensten die niet ondersteund worden in de app. Helaas werden die plannen weer afgevoerd. Recent werd gehint dat samenwerken met Google toch weer in de planning staat.

HEOS AVR en HEOS Bar: Conclusie

Voor een dieptebespreking van beide HEOS-apparaten verwijzen we je graag weer naar de twee recensies (HEOS AVR vind je hier, HEOS Bar is hier te lezen). Maar we kunnen je wel al meegeven dat zowel de HEOS AVR als de HEOS Bar relatief goed beoordeeld worden. Beiden verwerken surroundcodecs (tot Dolby TrueHD en DTS-HD MA toe) en leveren echt wel een degelijke surroundervaring. Ze hebben ook meer mogelijkheden dan op eerste zicht lijkt, onder meer op vlak van low-pass filtering, het instellen van individuele speakers en de aanpasbaarheid van ingangen. Tegelijkertijd moet je toch rekening houden met het prijskaartje. 

MERK





EDITORS' CHOICE