Nog recent woonden we de jaarlijkse Europese dealerconferentie van Sound United bij, de groep achter Marantz, Denon en HEOS. We kregen daar te horen dat HEOS een nog diverse en breder assortiment zou krijgen. Langs één kant gaat HEOS sterker geïntegreerd worden in klassieke home cinema- en hifi-producten, maar langs de andere kant verschijnen er ook nog echte HEOS-producten die zich onderscheiden van de reguliere producten bij Denon en Marantz.
Dat wordt treffend bewezen door de twee toestellen die recent in onze testruimte opdoken: de HEOS Bar en de HEOS AVR. Twee heel verschillende oplossingen voor muziek en tv-geluid, die elk op een ander doelpubliek mikken. Op homecinemamagazine.nl kun je de uitgebreide individuele recensies van de HEOS Bar en de HEOS AVR lezen, in dit artikel vergeleken we deze twee producten met elkaar en geven we je een snelle indruk van hun kwaliteiten.
Nog dit: we spreken tot nu toe van twee nieuwe HEOS-toestellen, maar eigenlijk zijn het er drie. HEOS lanceert ook de HEOS Subwoofer, een losse, draadloze subwoofer die je kunt combineren met de HEOS Bar en HEOS AVR, maar ook met de andere HEOS-producten. De HEOS Subwoofer is daarmee vergelijkbaar met de Sonos Sub, die je ook kunt combineren met alle speakers van dat merk.
HEOS AVR en HEOS Bar: Wat is het verschil?
De HEOS Bar is de tweede soundbar die bij HEOS verschijnt. De allereerste, de HEOS HomeCinema, hebben we bij zijn lancering uitvoerig besproken. De HEOS Bar is geen opvolger voor deze eerste soundbar, maar eerder een hoger model. De HEOS Home Cinema was een 2.1-soundbar die geleverd werd met een eigen draadloze subwoofer.
Niet slecht, maar wat de HEOS Bar belooft is toch een stapje hoger. De HEOS Bar is om te beginnen standaard een 3.0-toestel, waarbij we moeten opmerken dat ondanks het uitblijven van een 1 na de punt het toch wel lage frequenties produceert. Voeg de HEOS Subwoofer aan de opstelling toe en je bekomt 3.1 surround. De stap naar ware 5.1 maak je door twee HEOS-speakers (alle modellen zijn mogelijk, tot de HEOS 7 toe) toe te voegen die optreden als rear-kanalen. Je hebt nog een optie: gebruik een HEOS Amp en twee eigen luidsprekers voor die achterste kanalen. Dat is vrij uniek.
Dat je een soundbar kunt uitbreiden met een subwoofer en twee draadloze speakers, dat kom je nog bij anderen tegen. Bij Sonos bijvoorbeeld, maar ook bij wat andere merken. Maar dat je voor die achterste kanalen eigen luidsprekers kunt inzetten, dat is enkel bij HEOS mogelijk. Of zoveel mensen op zoek zijn naar die mogelijkheid is natuurlijk een andere vraag.
Het is vrij eenvoudig om te verstaan wat de HEOS Bar is: een soundbar, weliswaar met wat minder doordeweekse mogelijkheden. De HEOS AVR is wat lastiger om uit te leggen. Het is een AV-receiver, dat klopt. Maar één blik op het toestel werpen volstaat om je duidelijk te maken dat het niet een receiver is zoals er elk jaar tientallen verschijnen bij Denon, Marantz, Yamaha, Onkyo en nog anderen.
De vorm is heel apart: strak, uit aluminium, zonder display en – op een volumedraaiknop na – geen knoppen. Het prijskaartje moeten we ook vermelden: 999 euro. Dat is vergeleken met een klassieke 5.1-receiver aardig wat, zeker aangezien 5.1 enkel aan de onderkant van de markt te vinden is. Denon wijst er op je de HEOS AVR niet zomaar mag vergelijken met die traditionele AV-receivers. Het is bedoeld voor een publiek dat geen zin heeft in een complexe receiver, maar wel inziet dat een receiver een betere surroundervaring kan bieden dan zelfs de beste soundbar. Het minder complex maken van surround bestaat bij de HEOS AVR niet enkel uit het schrappen van veel knopjes en opties, maar ook door de mogelijkheid om de rear-kanalen en subwoofer draadloos te maken.
Dus: je kunt de HEOS AVR volledig bekabeld gebruiken, met luidsprekerkabels naar de vijf luidsprekers en een kabel naar een actieve subwoofer. Of je legt enkel kabel naar de luidsprekers vooraan (links-center-rechts) en gebruikt pakweg een HEOS 1-set voor de rear-kanalen en een HEOS Subwoofer voor de bassen. Dat je gedeeltelijk draadloos een 5.1-opstelling kunt bouwen, dat is waarmee HEOS een nieuw publiek wil aanboren.
Tijdens onze tests merken we dat het koppelen van HEOS-speakers en de HEOS Subwoofer aan een HEOS Bar of HEOS AVR bijzonder vlot gaat. Ook het loskoppelen gaat heel snel, vergeleken met onze ervaringen met onder meer Sonos en Sony-multiroomopstellingen. Is dat zo relevant als je permanent een 5.1-opstelling wil creëren? Neen.
Maar het snelle (ont)koppelen maakt wel het scenario mogelijk waarbij je twee HEOS-speakers doorheen de dag elders gebruikt en enkel voor een filmavond naar de woonkamer brengt en koppelt met de HEOS Bar of HEOS AVR.