Review: JvG-kabels: pagina 2

Ik begin met een Chan Chan uitgevoerd door de Buena Vista Social Club in een MQA hires uitvoering. Enigszins bevooroordeeld dacht ik te moeten gaan zoeken naar minimale verschillen tussen beide kabels. Dit bleek echter geenszins het geval, de koperen Magic Link Reference heeft een duidelijk eigen signatuur. Qua detaillering en ruimtelijkheid ontlopen mijn Stereovox en de JvG kabel elkaar niet of nauwelijks echter op andere punten zijn de verschillen direct hoorbaar. Gitaarsnaren en blazers hebben een minder metalige klank. Ze klinken wat rustiger en terughoudender.

De verschillende doorleefde mannenstemmen zijn goed van elkaar te onderscheiden met een vleugje meer warmte dan mijn eigen kabel. Nardis van Patricia Barber laat horen dat de JvG kabel een aanmerkelijk groter stereobeeld neerzet, vooral in de breedte. Het beeld wordt opgebouwd vanaf de baffle van de speaker naar achter toe waar de Stereovox al voor de speakers begint met opbouwen. Dit maakt de weergave met de Magic Link Reference wat minder direct. Het laag en midlaag is erg mooi en goed doortekend. Wanneer het echt moet spetteren bij de drums klinkt het meer ingetogen en minder dynamisch wat voor mij persoonlijk een stukje van de spanning uit de muziek haalt. Which Way Steinway van A.J. Croce laat wederom horen dat deze JvG kabel een groter stereobeeld neerzet dan mijn Stereovox.

De koperblazers klinken iets minder pittig, behalve de klarinet die met de JvG wat warmer en aangenamer/natuurlijker klinkt. Luisterend naar Sacrifice van Anouk’s debuutalbum heb ik met Magic Link Reference het gevoel dat de zang en tekst wat minder urgentie hebben. De jeugdige agressiviteit mist een beetje. Bij het gitaarspel komt de nadruk op de klankkast van hout in plaats van het metaal van de snaren te liggen. Dezelfde kabel met de andere signaalgeleiders laat eenzelfde indruk achter. Het zijn in dit geval marginale verschillen tussen beide en een keuze is dan ook lastig te maken en zal afhangen van de rest van de gebruikte apparatuur en persoonlijke voorkeur. 

Magic Link Reference Plus

Met de Magic Link Reference Plus gaat het een stap vooruit. De basiseigenschappen blijven gelijk, er is een duidelijke familieverwantschap. Er komt echter meer rust in het geluidsbeeld en de detaillering neemt toe. Zo hoor ik in Wayfaring Stranger van Johnny Cash plots een aantal kleine geluidjes die met de andere kabels gemaskeerd bleven. De stem van Johnny wint aan zeggingskracht en krijgt meer body. Wederom luisteren naar Nardis laat horen dat de bekkens nog steeds wat minder sparkle en puntigheid hebben dan ik gewend ben hoewel al beter dan zijn goedkopere broeders.

Waar de JvG Reference Plus echter een flinke afstand neemt van zowel de normale Reference als mijn Stereovox is op het gebied van de laagweergave. Dit is duidelijk meer doortekend en loopt verder door naar beneden zonder dat het aangezet of sloom gaat klinken. Naast het laag zet de Plus ook een groter stereobeeld neer in zowel breedte en diepte. Het karakter van de verschillende JvG komt tot volle wasdom bij het beluisteren van een MQA 24/94 uitvoering van Frank Sinatra’s Close To You. De stem van Frank klinkt prachtig warm en vol karakter en weet bijna tot tranen te roeren.

Magic Link 24KT

Kan de nog Magic Link 24KT hier nog iets aan toevoegen? Het antwoord is een volmondig ja! De stage neemt nog meer toe zonder dat het onrealistisch of onsamenhangend wordt. De laagweergave is prachtig gecontroleerd, doortekend en gaat nog dieper. Instrumenten krijgen een fraaie organische klank wat luisteren een bijzonder prettige en ontspannen bezigheid maakt. De nadruk ligt ook bij deze Magic Link 24KT nog steeds op instrumenten gemaakt van hout en minder op de metalen zoals trompet, saxofoon of bekkens. Luisterend naar The Corrs Unplugged zie ik de zusjes Corr voor me staan en klinken hun stemmen als fluweel.

Ik hoor ze verplaatsen over het podium en kan de verschillende stemmen perfect van elkaar onderscheiden en blijven volgen. Wanneer ze samen zingen smelten de stemmen prachtig samen maar blijven toch allemaal hun eigen klankkleur houden. Het podium is breed en diep en overtreft in dit opzicht de andere JvG kabels en mijn Stereovox ruimschoots. De verschillende instrumenten komen met de Magic Link 24KT volledig tot hun recht met dit muziekgenre. Ze klinken warm, vloeiend en uiterst aangenaam. Dat de nadruk bij bijvoorbeeld de gitaar wat meer op de klankkast ligt en wat minder op de snaren stoort bij deze muziek in het geheel niet. Het geeft eerder iets extra’s aan de muzikale beleving bij dit genre. De eerdergenoemde tracks van Johnny Cash en Frank Sinatra gedijen nog beter met deze 24KT kabel. Het is duidelijk dat het karakter van de verschillende JvG kabels perfect past bij dit soort muziek.

Conclusie

In tegenstelling tot wat ik vooraf dacht bleek het totaal niet moeilijk om verschillen te ontdekken tussen de diverse digitale kabels. De JvG kabels hebben onderling een duidelijke huissignatuur die alleen maar versterkt wordt naarmate je klimt op de ladder. De goedkoopste Magic Link Reference laat op een aantal parameters mijn normaal gebruikte Stereovox al achter zich. Zo wint de Reference op het gebied van stereobeeld en laagweergave. De duurdere types geven op deze punten nog meer winst en voegen daar een nog betere detailweergave aan toe.

Wat ik persoonlijk een beetje mis is pit en bite in het hoog maar dit is voor iedereen anders. Liggen je prioriteiten en voorkeuren bij een prachtig groot stereobeeld in combinatie met uitstekende laagweergave en een fraai middengebied dan zijn de JVG kabels zeker een aanrader. Waarschuwing, beluister de Magic Link 24KT alleen als je over voldoende fondsen beschikt! Want als de JvG klank je bevalt dan is er na het beluisteren van de 24KT geen weg terug meer naar de goedkopere kabels.

Prijzen

Magic Link Reference Koper              € 225,-

Magic Link Reference Zilver/Goud € 230,-

Magic Link Reference Plus  € 420,-

Magic Link 24KT        € 610,-

Alle prijzen op basis van 75 centimeter lengte


EDITORS' CHOICE